Forum

Kuchenne porady

gotowanie dla 2 letniego dziecka z atopowym zapaleniem skóry

• Autor: Juta Data: 2009-05-04 15:08:29

Potrzebne mi są wasze porady dotyczące gotowania dla 2 letniego dziecka, które ma atopowe alergiczne zapalenie skóry.Pozdrawiam.

• Autor: as Data: 2009-05-04 15:26:17

A wiesz co dziecko nie powinno jeść?

• Autor: ekkore Data: 2009-05-05 06:59:39

Moja córka do drugiego roku zycia miała atopowe zapalenie skóry po kontakcie z większością produktów. Wykonane testy nie zawsze są miarodajne - bo w tym wieku, mimo wykonania z krwi (a nie skórne) nie pokazują wszystkich alergenów, przy kontakcie z którymi, skóra zmnienia się w jedną ranę. Do tego dochodzą krzyżówki - tzn pojedynczy nie uczula, natomiast w połączeniu z innym momentalnie - tego testy nie wykażą.
    Musisz zacząć od wyeliminowania praktycznie wszystkiego, ewentualnie zostawić to czego jesteś pewna, że nie uczula. Dwa tygodnie przerwy. i potem pojedynczo wprowadzać każdy produkt w odstępach dwutygodniowych - reakcja skórna może być nawet po tygodniu od zjedzenia alergenu.
    moja córka w tym wieku miała dozwolone tylko ziemniaki i marchew, teoretycznie mięso z królika (którego nigdy nie jadła, bo nie miałam gdzie kupić) oraz kurczaka

• Autor: aloalo Data: 2009-05-05 10:55:07

Mój synek też miał AZS. Byłamz nim u dermatologa dziecięcego, jak miał 8 miesięcy. Pani doktor rozpisała mi dietę dla niego, do której się stosowałam bardzo ściśle i muszę przyznać, ze do 5 tygodni objawy prawie zniknęły a teraz je już wszystko i jest ok.

Ja wtedy podawałam mu Bebilon Pepti 2 i głównie gotowe dania ze słoiczków i przeważnie był to kurczak. Jak gotowałam sama, to też na piersi z kurczaka. A ta pani doktor powiedziała, ze przy AZs kurczak jest niewskazany!
    Więc zaczęła od tego, zeby kupić mleko hypoalerrgiczne (ja miałam NAN Ha) i mieszać go z tym Pepti, zaczynając od jednej miarki nowego mleka i co dwa dni zwiększając nowe a zmniejszać Pepti. Potem przez dwa tygodnie tylko Nan Ha a potem, gdyby nic się nie działo to już normalne. 
    Totalny zakaz jajek i cytrusów oraz truskawek.
    Z mięsa tylko indyk, królik i jagnęcina. 
    To tak po krótce.
    Myślę, ze powinnaś wybrać sie z małym do dobrego dermatologa lub alergologa dziecięcego to Ci poradzi najlepiej, co podawać.
    Życzę zdrówka Twojemu smykowi!

Przejdź do pełnej wersji serwisu