Forum

Kuchenne porady

Biala masa cukrowa i masa marcepanowa,prosze o porady:)

  • Autor: niunia485 Data: 2009-05-04 23:23:01

    Na niedziele chciałabym zrobić tort z masą cukrową,ale boje się że nie wyjdzie i jako ubezpieczenie chce mase zrobić jutro,gdyz mam dzień wolny,a w sobote upiec tort i wtedy go udekorowac,stad moje pytanie:Czy można mrozić lub zostawić w lodówce mase cukrową i marcepanową na kilka dni przed zrobieniem tortu?A drugie pytanko,to jakie sa proporcje na mase maślana,te ktora obkłada się tort przed nałożeniem masy?
    Bardzo prosze o pomoc.

  • Autor: Dorotaxx Data: 2009-05-05 09:05:19

    Użytkownik niunia485 napisał w wiadomości:
    > Na niedziele chciałabym zrobić tort z masą cukrową,ale boje się że nie wyjdzie
    > i jako ubezpieczenie chce mase zrobić jutro,gdyz mam dzień wolny,a w sobote
    > upiec tort i wtedy go udekorowac,stad moje pytanie:Czy można mrozić lub
    > zostawić w lodówce mase cukrową

    Masa cukrowa ma to do siebie ,ze jest najlepsza kiedy robi się ją przed samym nałozeniem na tort . jesli zrobisz ją kilka dni wczesniej to pozniej bedzie ci bardzo cieżko ją rozwałkowac ( nawet jesli dasz ją do mikrofalówki) i nie bedzie sie juz tak prezentować jak świeżo zrobiona dlatego radze mase cukrową zrbić przed dekoracją. Na wszelki wypadek kup więcej towaru na mase i w razie gdyby nie wyszła , zrobisz nową .


    >i marcepanową na kilka dni przed
    > zrobieniem tortu?

    Marcepan mozesz śmiało zrobic wcześniej i przechowywać w lodówce.



    >A drugie pytanko,to jakie sa proporcje na mase maślana,te
    > ktora obkłada się tort przed nałożeniem masy?

    nie wiem jakiej wielkosci robisz tort . Jesli bedziesz go przekładac np. masą budyniową to po prostu odłóż kilka łyżek i tym posmaruj tort, mozesz tez posmarowac zmiksowanym dzemem lub powidłami . Nie mozna smarowac tortu tylko bitą śmietaną ,

  • Autor: niunia485 Data: 2009-05-05 09:16:55

    Dziekuje Dorotko za odpowiedz:),ale mam jeszcze jedno pytanko:)ten dzem to sam zmiksowac czy tez z maslem?

  • Autor: justine75 Data: 2009-05-05 09:25:07

    Sam dżem zmiksuj,bez masła:)
    Pozdrawiam

  • Autor: niunia485 Data: 2009-05-05 13:38:21

    bardzo dziekuje za pomoc i szybka reakcej na moj post:)

  • Autor: Dorotaxx Data: 2009-05-06 08:09:07

    bez masła, tak jak napisala justine. Pamietaj,zeby ten dzem dobrze zmiksowac . Jesli zostawisz kawałki owoców to będą one widoczne pod masą cukrową, bedziesz miała nierównosci na torcie

  • Autor: niunia485 Data: 2009-05-06 09:17:24

    a jesli maslo z cukrem pudrem,to takie zwykle smietankowe maslo czy typu "kasia"?i na kostkr masla i le cukru pudru?

  • Autor: Dorotaxx Data: 2009-05-06 09:25:58

    z tego co mi wiadomo to kaska jest margaryną. Jesli chcesz miec dobry tort to uzyc dobrego masła. na jedną kostke daj ok 4-5 łyzek

  • Autor: as Data: 2009-05-05 14:47:21

    Nigdy nie robiłam ani marcepanu ani masy cukrowej. Jednak co raz mocniej chcę. Na obłożenie tortu z 6 jaj o średnicy 26cm ile tej masy trzeba zrobić?  Ilość jaka jest w przepisie jest odpowiednia, za mała, czy za duża?

  • Autor: niunia485 Data: 2009-05-05 15:49:59

    Wlasnie jeszcze jesli chodzi o obkladanie tortu,jesli chce zrobic np trota swinke czy ine zwierzatko gdzie naklada sie biszkopt na biszkopt zeby stworzyc ksztalt,jak oblozyc  masa takiego torta?

  • Autor: justine75 Data: 2009-05-05 16:21:57

    Ja takiego tortu nie robilam,ale robilam pietrowy-najpierw oklada sie oddzielnie oba biszkopty masa cukrowa,a pozniej skladasz je do kupy:)

  • Autor: justine75 Data: 2009-05-05 16:18:03

    As-to musisz w koncu zrobic bo to frajda jest jak cos takiego sie stworzy:)
    Mnie sie wydaje,ze na taki tort to 2 porcje musisz zrobic-ozdoby jeszcze sobie zrobisz.No i lepiej jak zostanie niz ma zabraknac:)

  • Autor: as Data: 2009-05-05 18:54:49

    Myslę na początek zacząć od marcepanu bo boję się żelatyny. Nie pamiętam czy kiedys robiłam coś z zelatyny. Chociaż ostatnio kupiłam torebkę:)

  • Autor: justine75 Data: 2009-05-06 07:56:18

    Marcepanu to na taki tort z 6 jaj to myślę,że 1 porcja wystarczy:)
    A dlaczego boisz się żelatyny?Jeżeli będziesz robić dokladnie wg przepisu to masa na pewno wyjdzie-trzeba wyczuć tylko moment,kiedy cukru jest już dość.
    No i wiadomo-pierwszy raz najtrudniejszy bo się trzeba z przepisem "zaznajomić":)

  • Autor: Dorotaxx Data: 2009-05-06 08:06:31

    Nie bój sie zelatyny . Rób dokładnie tak jak w przepisie a zobaczysz,ze wyjdzie.
    Masą cukrową zdecydowanie lepiej jest pokrywac tort bo jest elastyczna . Marcepan jest lepszy do ozdób

  • Autor: Dorotaxx Data: 2009-05-06 08:04:29

    Użytkownik justine75 napisał w wiadomości:

    > Mnie sie wydaje,ze na taki tort to 2 porcje musisz zrobic-ozdoby
    > jeszcze sobie zrobisz.No i lepiej jak zostanie niz ma zabraknac:)

    dokładnie tak, lepiej zeby zostało niz miałoby braknąć .

Przejdź do pełnej wersji serwisu