Na niedziele chciałabym zrobić tort z masą cukrową,ale boje się że nie wyjdzie i jako ubezpieczenie chce mase zrobić jutro,gdyz mam dzień wolny,a w sobote upiec tort i wtedy go udekorowac,stad moje pytanie:Czy można mrozić lub zostawić w lodówce mase cukrową i marcepanową na kilka dni przed zrobieniem tortu?A drugie pytanko,to jakie sa proporcje na mase maślana,te ktora obkłada się tort przed nałożeniem masy? Bardzo prosze o pomoc.
Użytkownik niunia485 napisał w wiadomości: > Na niedziele chciałabym zrobić tort z masą cukrową,ale boje się że nie wyjdzie > i jako ubezpieczenie chce mase zrobić jutro,gdyz mam dzień wolny,a w sobote > upiec tort i wtedy go udekorowac,stad moje pytanie:Czy można mrozić lub > zostawić w lodówce mase cukrową
Masa cukrowa ma to do siebie ,ze jest najlepsza kiedy robi się ją przed samym nałozeniem na tort . jesli zrobisz ją kilka dni wczesniej to pozniej bedzie ci bardzo cieżko ją rozwałkowac ( nawet jesli dasz ją do mikrofalówki) i nie bedzie sie juz tak prezentować jak świeżo zrobiona dlatego radze mase cukrową zrbić przed dekoracją. Na wszelki wypadek kup więcej towaru na mase i w razie gdyby nie wyszła , zrobisz nową .
>i marcepanową na kilka dni przed > zrobieniem tortu?
Marcepan mozesz śmiało zrobic wcześniej i przechowywać w lodówce.
>A drugie pytanko,to jakie sa proporcje na mase maślana,te > ktora obkłada się tort przed nałożeniem masy?
nie wiem jakiej wielkosci robisz tort . Jesli bedziesz go przekładac np. masą budyniową to po prostu odłóż kilka łyżek i tym posmaruj tort, mozesz tez posmarowac zmiksowanym dzemem lub powidłami . Nie mozna smarowac tortu tylko bitą śmietaną ,
bez masła, tak jak napisala justine. Pamietaj,zeby ten dzem dobrze zmiksowac . Jesli zostawisz kawałki owoców to będą one widoczne pod masą cukrową, bedziesz miała nierównosci na torcie
Nigdy nie robiłam ani marcepanu ani masy cukrowej. Jednak co raz mocniej chcę. Na obłożenie tortu z 6 jaj o średnicy 26cm ile tej masy trzeba zrobić? Ilość jaka jest w przepisie jest odpowiednia, za mała, czy za duża?
Wlasnie jeszcze jesli chodzi o obkladanie tortu,jesli chce zrobic np trota swinke czy ine zwierzatko gdzie naklada sie biszkopt na biszkopt zeby stworzyc ksztalt,jak oblozyc masa takiego torta?
As-to musisz w koncu zrobic bo to frajda jest jak cos takiego sie stworzy:) Mnie sie wydaje,ze na taki tort to 2 porcje musisz zrobic-ozdoby jeszcze sobie zrobisz.No i lepiej jak zostanie niz ma zabraknac:)
Marcepanu to na taki tort z 6 jaj to myślę,że 1 porcja wystarczy:) A dlaczego boisz się żelatyny?Jeżeli będziesz robić dokladnie wg przepisu to masa na pewno wyjdzie-trzeba wyczuć tylko moment,kiedy cukru jest już dość. No i wiadomo-pierwszy raz najtrudniejszy bo się trzeba z przepisem "zaznajomić":)
Nie bój sie zelatyny . Rób dokładnie tak jak w przepisie a zobaczysz,ze wyjdzie. Masą cukrową zdecydowanie lepiej jest pokrywac tort bo jest elastyczna . Marcepan jest lepszy do ozdób
Na niedziele chciałabym zrobić tort z masą cukrową,ale boje się że nie wyjdzie i jako ubezpieczenie chce mase zrobić jutro,gdyz mam dzień wolny,a w sobote upiec tort i wtedy go udekorowac,stad moje pytanie:Czy można mrozić lub zostawić w lodówce mase cukrową i marcepanową na kilka dni przed zrobieniem tortu?A drugie pytanko,to jakie sa proporcje na mase maślana,te ktora obkłada się tort przed nałożeniem masy?
Bardzo prosze o pomoc.
Użytkownik niunia485 napisał w wiadomości:
> Na niedziele chciałabym zrobić tort z masą cukrową,ale boje się że nie wyjdzie
> i jako ubezpieczenie chce mase zrobić jutro,gdyz mam dzień wolny,a w sobote
> upiec tort i wtedy go udekorowac,stad moje pytanie:Czy można mrozić lub
> zostawić w lodówce mase cukrową
Masa cukrowa ma to do siebie ,ze jest najlepsza kiedy robi się ją przed samym nałozeniem na tort . jesli zrobisz ją kilka dni wczesniej to pozniej bedzie ci bardzo cieżko ją rozwałkowac ( nawet jesli dasz ją do mikrofalówki) i nie bedzie sie juz tak prezentować jak świeżo zrobiona dlatego radze mase cukrową zrbić przed dekoracją. Na wszelki wypadek kup więcej towaru na mase i w razie gdyby nie wyszła , zrobisz nową .
>i marcepanową na kilka dni przed
> zrobieniem tortu?
Marcepan mozesz śmiało zrobic wcześniej i przechowywać w lodówce.
>A drugie pytanko,to jakie sa proporcje na mase maślana,te
> ktora obkłada się tort przed nałożeniem masy?
nie wiem jakiej wielkosci robisz tort . Jesli bedziesz go przekładac np. masą budyniową to po prostu odłóż kilka łyżek i tym posmaruj tort, mozesz tez posmarowac zmiksowanym dzemem lub powidłami . Nie mozna smarowac tortu tylko bitą śmietaną ,
Dziekuje Dorotko za odpowiedz:),ale mam jeszcze jedno pytanko:)ten dzem to sam zmiksowac czy tez z maslem?
Sam dżem zmiksuj,bez masła:)
Pozdrawiam
bardzo dziekuje za pomoc i szybka reakcej na moj post:)
bez masła, tak jak napisala justine. Pamietaj,zeby ten dzem dobrze zmiksowac . Jesli zostawisz kawałki owoców to będą one widoczne pod masą cukrową, bedziesz miała nierównosci na torcie
a jesli maslo z cukrem pudrem,to takie zwykle smietankowe maslo czy typu "kasia"?i na kostkr masla i le cukru pudru?
z tego co mi wiadomo to kaska jest margaryną. Jesli chcesz miec dobry tort to uzyc dobrego masła. na jedną kostke daj ok 4-5 łyzek
Nigdy nie robiłam ani marcepanu ani masy cukrowej. Jednak co raz mocniej chcę. Na obłożenie tortu z 6 jaj o średnicy 26cm ile tej masy trzeba zrobić? Ilość jaka jest w przepisie jest odpowiednia, za mała, czy za duża?
Wlasnie jeszcze jesli chodzi o obkladanie tortu,jesli chce zrobic np trota swinke czy ine zwierzatko gdzie naklada sie biszkopt na biszkopt zeby stworzyc ksztalt,jak oblozyc masa takiego torta?
Ja takiego tortu nie robilam,ale robilam pietrowy-najpierw oklada sie oddzielnie oba biszkopty masa cukrowa,a pozniej skladasz je do kupy:)
As-to musisz w koncu zrobic bo to frajda jest jak cos takiego sie stworzy:)
Mnie sie wydaje,ze na taki tort to 2 porcje musisz zrobic-ozdoby jeszcze sobie zrobisz.No i lepiej jak zostanie niz ma zabraknac:)
Myslę na początek zacząć od marcepanu bo boję się żelatyny. Nie pamiętam czy kiedys robiłam coś z zelatyny. Chociaż ostatnio kupiłam torebkę:)
Marcepanu to na taki tort z 6 jaj to myślę,że 1 porcja wystarczy:)
A dlaczego boisz się żelatyny?Jeżeli będziesz robić dokladnie wg przepisu to masa na pewno wyjdzie-trzeba wyczuć tylko moment,kiedy cukru jest już dość.
No i wiadomo-pierwszy raz najtrudniejszy bo się trzeba z przepisem "zaznajomić":)
Nie bój sie zelatyny . Rób dokładnie tak jak w przepisie a zobaczysz,ze wyjdzie.
Masą cukrową zdecydowanie lepiej jest pokrywac tort bo jest elastyczna . Marcepan jest lepszy do ozdób
Użytkownik justine75 napisał w wiadomości:
> Mnie sie wydaje,ze na taki tort to 2 porcje musisz zrobic-ozdoby
> jeszcze sobie zrobisz.No i lepiej jak zostanie niz ma zabraknac:)
dokładnie tak, lepiej zeby zostało niz miałoby braknąć .