Proszę Was o podanie sprawdzonego sposobu przyrządzania szparagów. Nigdy nie robiłam,nie mam w ogóle koncepcji,zaczęłam wertować po przepisach,ale mam mętlik. Chętnie spróbuję jako dodatek na obiad do ziemniaków i ...? Które są lepsze,widziałam na rynku białe i zielone? Pozdrawiam- głodna Ula.
ja lubie zielone -- wrzuc na wrzatek na 2 minutki a potem odsacz -- na patelni rozgrzej oliwe z oliwek i jak bedzie goraca to wrzuc szparagi i smaz tak okolo 1minuty i posyp sola oraz pieprzem a potem polej octem balsamicznym :) mniam :):):)
jesli chodzi o biale to ja robie tak. Wybieram grubsze z zamknietymi glowkami, swieze potarte jednym o drugi powinny tak skrzypiec- W domu obieram od miejsca pod glowka do konca takim nozykiem jak do kartofli. Trzeba dokladnie obrac gdyz skorka jest lykowata. Skorek nie wyrzucam lecz zbieram do miseczki - mozna z nich i wywaru po gotowaniu szparagow ugotowac pyszna zupe. teraz odcinam twarde konce tak ze dwa centymetry czasem ciut wiecej. Szparagi obierac podtrzymujac palcami delikatnie glowke a reszte szparaga ma lezec na dloni i przedramieniu wtedy nie polamia sie przy obieraniu gdyz sa dosc kruche. Zielone obieramy tylko w dolnej czesci.
Licze pol kilo szparagow a przynajmniej 40 dkg na osobe. Nastawiam w sporym garnku (sporym o duzej srednicy bym mogla wlozyc szparagi na lezaco wode. Sa tez specialne garnki do szparagow gdzie gotuje sie je na stojaco tak by glowki nie byly zanurzone gdyz sa delikatne i gotuja sie szybciej niz pendy. W zwyklym garnku wody ma byc tyle zeby szparagi byly lekko zanurzone. Do gotujacej sie wody daje pol lyzeczki soli, plaska lyzeczke cukru, orzeszek (laskowy) masla i pol filizanki mleka. Gdy zawrze ponownie, wkladam szparagi. Jesli ne sa one jednakowo grube mozna je powiazac w peczki podlug grubosci i najpierw wlozyc najgrubsze a po pieciu minutach te cienkie. Gotuje okolo 20 minut zalezy od grubosci bardzo grube czasem 25 a cienkie krocej. Gotowe maja miekkie glowki i ciut twardszy miazsz. Odcedzam i podaje z mlodymi ziemniakami i paroma plasterkami szynki. Mozna polac maslem, maslem z bolka, maslem i posiekanym jajkiem na twardo, sosem holenderskim... lupiny wrzucam do pozostalego wywaru i gotuje na nich zupke. jak szparagi nam zostan to mozna je pokroic na kawalki i podac z delikatnym winegrettem jako salatke.
mozna uzyc gotowego sosu ale jest to mniej ekonomiczne
szparagi pod beszamelem z szynka -PYCHA
szparagi gotujemy ok 10 mi z dodatkiem soli ,cukru odrobiny masla
sos beszamelowy :
roztapiamy maslo na patelni ,dodajemy make ,robimy zasmazke ,dodajemy powoli mleko ,caly czas mieszajac , nastepnie dodajemy wywar po ugotowanych skorkach ze szparagow doprawiamy galka muszkatalowa ,sola ,cukrem do smaku
Dla mnie najlepszy sposób to usmażyć na grilu lub patelni grilowej, polać sosem vinegret i posypać wiórkami parmezanu. Ewentulanie, jak nie masz grila czy takiej patelni możesz, tak jak radził Bodek, chwilkę podgotować, podsmazyć na oliwie i też polać sosem i posypać parmezanem. Dobre są też zapiekane pod beszamelem:)
Dziękuję Wam za tyle propozycji,szczegółowo opisanych, teraz już coś wiem, ale zobaczę w praktyce,jak będę potrzebowała jeszcze rady ,to będę wołać Pozdrawiam
Ja tam wolę zielone. Co roku zbieram dzikie szparagi i w maju i na początku czerwca zawsze jesteśmy tak obzarci z żoną, ze starcza nam na cały rok ;) Ja lubię szparagi z wody z bułką tartą lub z sosem seowo- szynowym. Sos robie tak: podsmażam lekko cebulkę i pokrojoną w paseczki szynkę, dodaję smietany lub mleka i 1-2 (w zależności od ilosci szparagów) serki topione bez żadnych dodatków. Doprawiam solą, białym pieprzem i czosnkiem. Naprawdę rewelacyjne!!!! Sosik musi byc gęsty :)
To też jest super pomysł, zawsze tak koło grudnia dostaję ślinotoku na myśl o kremowej zupie z zielonych szparagów. Tym razem zamrożę dwa pęczki, z już obłamanymi końcówkami i porwnam smak.
Ja tam wolę zielone. Co roku zbieram dzikie szparagi i w maju i na początku czerwca zawsze jesteśmy tak obzarci z żoną, ze starcza nam na cały rok ;) Ja lubię szparagi z wody z bułką tartą lub z sosem seowo- szynowym. Sos robie tak: podsmażam lekko cebulkę i pokrojoną w paseczki szynkę, dodaję smietany lub mleka i 1-2 (w zależności od ilosci szparagów) serki topione bez żadnych dodatków. Doprawiam solą, białym pieprzem i czosnkiem. Naprawdę rewelacyjne!!!! Sosik musi byc gęsty :)
przed chwilką miałam przyjemność zjeść szparagi wg Twojego przepisu z sosem serowo-szynkowym, niebo w gębie mmmmmm:-)))
moja jedyna modyfikacja - szparagi nie z wody, a ugotowane na parze, a do sosu odrobina gałki
Proszę Was o podanie sprawdzonego sposobu przyrządzania szparagów. Nigdy nie robiłam,nie mam w ogóle koncepcji,zaczęłam wertować po przepisach,ale mam mętlik. Chętnie spróbuję jako dodatek na obiad do ziemniaków i ...? Które są lepsze,widziałam na rynku białe i zielone? Pozdrawiam- głodna Ula.
ja lubie zielone -- wrzuc na wrzatek na 2 minutki a potem odsacz -- na patelni rozgrzej oliwe z oliwek i jak bedzie goraca to wrzuc szparagi i smaz tak okolo 1minuty i posyp sola oraz pieprzem a potem polej octem balsamicznym :)
mniam :):):)
Popieram w całej rozciągłości tego zielonego warzywa :)
jesli chodzi o biale to ja robie tak. Wybieram grubsze z zamknietymi glowkami, swieze potarte jednym o drugi powinny tak skrzypiec- W domu obieram od miejsca pod glowka do konca takim nozykiem jak do kartofli. Trzeba dokladnie obrac gdyz skorka jest lykowata. Skorek nie wyrzucam lecz zbieram do miseczki - mozna z nich i wywaru po gotowaniu szparagow ugotowac pyszna zupe. teraz odcinam twarde konce tak ze dwa centymetry czasem ciut wiecej. Szparagi obierac podtrzymujac palcami delikatnie glowke a reszte szparaga ma lezec na dloni i przedramieniu wtedy nie polamia sie przy obieraniu gdyz sa dosc kruche. Zielone obieramy tylko w dolnej czesci.
Licze pol kilo szparagow a przynajmniej 40 dkg na osobe. Nastawiam w sporym garnku (sporym o duzej srednicy bym mogla wlozyc szparagi na lezaco wode. Sa tez specialne garnki do szparagow gdzie gotuje sie je na stojaco tak by glowki nie byly zanurzone gdyz sa delikatne i gotuja sie szybciej niz pendy. W zwyklym garnku wody ma byc tyle zeby szparagi byly lekko zanurzone. Do gotujacej sie wody daje pol lyzeczki soli, plaska lyzeczke cukru, orzeszek (laskowy) masla i pol filizanki mleka. Gdy zawrze ponownie, wkladam szparagi. Jesli ne sa one jednakowo grube mozna je powiazac w peczki podlug grubosci i najpierw wlozyc najgrubsze a po pieciu minutach te cienkie. Gotuje okolo 20 minut zalezy od grubosci bardzo grube czasem 25 a cienkie krocej. Gotowe maja miekkie glowki i ciut twardszy miazsz. Odcedzam i podaje z mlodymi ziemniakami i paroma plasterkami szynki. Mozna polac maslem, maslem z bolka, maslem i posiekanym jajkiem na twardo, sosem holenderskim... lupiny wrzucam do pozostalego wywaru i gotuje na nich zupke. jak szparagi nam zostan to mozna je pokroic na kawalki i podac z delikatnym winegrettem jako salatke.
Inne przepisy autora
Dla mnie najlepszy sposób to usmażyć na grilu lub patelni grilowej, polać sosem vinegret i posypać wiórkami parmezanu. Ewentulanie, jak nie masz grila czy takiej patelni możesz, tak jak radził Bodek, chwilkę podgotować, podsmazyć na oliwie i też polać sosem i posypać parmezanem.
Dobre są też zapiekane pod beszamelem:)
W sumie w smaku wiele się nie różnią:) ja wole białe
Dziękuję Wam za tyle propozycji,szczegółowo opisanych, teraz już coś wiem, ale zobaczę w praktyce,jak będę potrzebowała jeszcze rady ,to będę wołać
Pozdrawiam
Ja tam wolę zielone. Co roku zbieram dzikie szparagi i w maju i na początku czerwca zawsze jesteśmy tak obzarci z żoną, ze starcza nam na cały rok ;) Ja lubię szparagi z wody z bułką tartą lub z sosem seowo- szynowym. Sos robie tak: podsmażam lekko cebulkę i pokrojoną w paseczki szynkę, dodaję smietany lub mleka i 1-2 (w zależności od ilosci szparagów) serki topione bez żadnych dodatków. Doprawiam solą, białym pieprzem i czosnkiem. Naprawdę rewelacyjne!!!! Sosik musi byc gęsty :)
Świetny pomysł, wykorzystam go na początku przyszłego tygodnia. No, może bez czosnku :)
O,dziękuję za kolejny pomysł. Podoba mi się, wykorzystam i pewnie kupię zielone.
A czy uda zamrozić szparagi? Jeśli tak,to jak je przygotować do mrożenia.
Pewnie, że sie udaje zamrażac szparagi. Co roku mroże. Nie trzeba przygotowywac:) Tylko umyc i wysuszyc.
Dzięki!
To też jest super pomysł, zawsze tak koło grudnia dostaję ślinotoku na myśl o kremowej zupie z zielonych szparagów.
Tym razem zamrożę dwa pęczki, z już obłamanymi końcówkami i porwnam smak.
I jak udały się mrożone szparagi, bo też planuję sobie zamrozić na zimę? Warto mrozić?
A gdzie rosną takie dzikie szparagi ?
Bardzo mnie to zaciekawiło ...
Ja tam wolę zielone. Co roku zbieram dzikie szparagi i w maju i na początku
czerwca zawsze jesteśmy tak obzarci z żoną, ze starcza nam na cały rok ;)
Ja lubię szparagi z wody z bułką tartą lub z sosem seowo- szynowym. Sos
robie tak: podsmażam lekko cebulkę i pokrojoną w paseczki szynkę, dodaję
smietany lub mleka i 1-2 (w zależności od ilosci szparagów) serki
topione bez żadnych dodatków. Doprawiam solą, białym pieprzem i
czosnkiem. Naprawdę rewelacyjne!!!! Sosik musi byc gęsty :)
przed chwilką miałam przyjemność zjeść szparagi wg Twojego przepisu z sosem serowo-szynkowym, niebo w gębie mmmmmm:-)))
moja jedyna modyfikacja - szparagi nie z wody, a ugotowane na parze, a do sosu odrobina gałki