Forum

Kuchenne porady

Ratunku nie wyrósł mi rozczyn drożdzowy

  • Autor: Tercia Data: 2009-05-07 13:55:59

  • Autor: Tercia Data: 2009-05-07 14:00:05

    Z rozpędu nie napisałam szczególów
    miałam zamiar zrobić racuchy, miałam zamrożone drożdze więc do mikrofali na chwilke, dałam cukier podgrzane mleko i nic stoi już pół godziny i ani drgnie, dałam troche maki i też nic ajak dam takie niewyrośniete do ciasta to mi racuchy wyjdą...????

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2009-05-07 14:09:17

    Zapewne mikrowela im zaszkodzila - za wysoka temperatura poczekaj jeszcze troche albo zrob nowy zczyn. Jak zaczyn nie urosnie to i racuchy nie wyrosna

  • Autor: Tercia Data: 2009-05-07 14:13:08

    Nie mam więcej drożdzy...buuuu
    to czym dysponuję to maślanka, ew soda, i proszek do pieczenia... a tak miałam chęć na racuszki....

  • Autor: aloalo Data: 2009-05-07 14:16:27

    No to bierz maślankę, wbij jajka, dodaj cukru i mąkę i usmaż sobie pyszne placuszki :) Możesz dodać jabłuszka starte albo pokrojone w kostkę, albo bez dodatków. Potem możesz podać z dżemem albo posypać cukrem pudrem. Smacznego!

    I nigdy wiecej nie wkładaj drożdży do mikrofalówki!!!

  • Autor: vikunia Data: 2009-05-07 14:17:31

    dodaj do tego troszke proszku do pieczenia

  • Autor: Tercia Data: 2009-05-07 14:20:44

    wielkie dzieki, wszystko już czeka  przygotowane, mąka przesiana, jajkai jabłka też tylko ten nieszczęsny rozczyn...  ok jużnigdy więcej mikrofali

  • Autor: W-zetka Data: 2009-05-07 14:19:34

    Terciu, a jaka jest konsystencja tego rozczynu? Może dodaj jeszcze trochę mąki tak, żeby uzyskać konsystencje luźnego ciasta. I sprawdź, jaką temperaturę ma cała mieszanina (na oko ;P), tzn. czy nie jest gorąca, a tylko ciepła :). Napisz co i jak :)

  • Autor: Tercia Data: 2009-05-07 14:23:05

    jak gęsta śmietana i temp też taka jak należy, i w ciepłej ,,kąpieli ", nie pierwszy raz to robię, ale nigdy w mikrofali... co mnie podkusiło

  • Autor: W-zetka Data: 2009-05-07 14:26:59

    ..może ten przypadek miał skłonić Cię do wypróbowania receptury podanej przez poprzedniczkę ;) Powodzenia :)

  • Autor: Tercia Data: 2009-05-07 14:29:44

    Wielkie dzięki kochaniutkie, zabieram się do roboty

Przejdź do pełnej wersji serwisu