Z rozpędu nie napisałam szczególów miałam zamiar zrobić racuchy, miałam zamrożone drożdze więc do mikrofali na chwilke, dałam cukier podgrzane mleko i nic stoi już pół godziny i ani drgnie, dałam troche maki i też nic ajak dam takie niewyrośniete do ciasta to mi racuchy wyjdą...????
No to bierz maślankę, wbij jajka, dodaj cukru i mąkę i usmaż sobie pyszne placuszki :) Możesz dodać jabłuszka starte albo pokrojone w kostkę, albo bez dodatków. Potem możesz podać z dżemem albo posypać cukrem pudrem. Smacznego!
I nigdy wiecej nie wkładaj drożdży do mikrofalówki!!!
Terciu, a jaka jest konsystencja tego rozczynu? Może dodaj jeszcze trochę mąki tak, żeby uzyskać konsystencje luźnego ciasta. I sprawdź, jaką temperaturę ma cała mieszanina (na oko ;P), tzn. czy nie jest gorąca, a tylko ciepła :). Napisz co i jak :)
Z rozpędu nie napisałam szczególów
miałam zamiar zrobić racuchy, miałam zamrożone drożdze więc do mikrofali na chwilke, dałam cukier podgrzane mleko i nic stoi już pół godziny i ani drgnie, dałam troche maki i też nic ajak dam takie niewyrośniete do ciasta to mi racuchy wyjdą...????
Zapewne mikrowela im zaszkodzila - za wysoka temperatura poczekaj jeszcze troche albo zrob nowy zczyn. Jak zaczyn nie urosnie to i racuchy nie wyrosna
Nie mam więcej drożdzy...buuuu
to czym dysponuję to maślanka, ew soda, i proszek do pieczenia... a tak miałam chęć na racuszki....
No to bierz maślankę, wbij jajka, dodaj cukru i mąkę i usmaż sobie pyszne placuszki :) Możesz dodać jabłuszka starte albo pokrojone w kostkę, albo bez dodatków. Potem możesz podać z dżemem albo posypać cukrem pudrem. Smacznego!
I nigdy wiecej nie wkładaj drożdży do mikrofalówki!!!
dodaj do tego troszke proszku do pieczenia
wielkie dzieki, wszystko już czeka przygotowane, mąka przesiana, jajkai jabłka też tylko ten nieszczęsny rozczyn... ok jużnigdy więcej mikrofali
Terciu, a jaka jest konsystencja tego rozczynu? Może dodaj jeszcze trochę mąki tak, żeby uzyskać konsystencje luźnego ciasta. I sprawdź, jaką temperaturę ma cała mieszanina (na oko ;P), tzn. czy nie jest gorąca, a tylko ciepła :). Napisz co i jak :)
jak gęsta śmietana i temp też taka jak należy, i w ciepłej ,,kąpieli ", nie pierwszy raz to robię, ale nigdy w mikrofali... co mnie podkusiło
..może ten przypadek miał skłonić Cię do wypróbowania receptury podanej przez poprzedniczkę ;) Powodzenia :)
Wielkie dzięki kochaniutkie, zabieram się do roboty