Forum

Kuchenne porady

krem czekoladowy - pomocy

• Autor: ewelasmo Data: 2009-05-07 14:16:03

bardzo prosze o pomoc - wlasnie robie tort czekoladowy - i krem kakaowy nie chce mi stężeć ??? pomocy co mam zrobić żeby zastygł

dziekuje z gory za pomoc - pozdrawiam

• Autor: basia19 Data: 2009-05-07 14:31:26

a co to za krem? trudno cokolwiek powiedzieć jak nie wiadomo z czego zrobiłaś ten krem.

• Autor: ewelasmo Data: 2009-05-07 15:24:42

skladniki kremu

KREM:
    2 opakowania masła roślinnego 250 gr (najlepsze w kubeczkach)
    3 żółtka
    1/2 lub 3/4 szkl. cukru pudru (jeśli jest mało słodkie, dosłodzić)
    4 czubate łyżki kakao

wszystko zrobilam zgodnie z przepisem a krem jest żadki buu

• Autor: Dorota zza plota Data: 2009-05-07 15:42:05

sciagnie sie w lodowce chyba ze maslo roslinne jakies bardzo zle masz. Jesli u Ciebie jest cieplo to masa zle zastyga trzeba schlodzic. Moze zagotowalas to maslo? Wtedy sciecie moze potrwac albo sie nie udac. Nic nie piszesz o technice robienia wiec przyjmuje jednak ze ucieralas jak sie zwykle uciera kremy maslane - na zimno to znaczy nie podgrzewajac masla tylko uzywajac takiego o temperaturze pokojowej. wtedy jest po prostu za cieplo by masa sie poza lodowka sciela.

• Autor: crisen Data: 2009-05-07 14:36:55

Dlaczego się denerwujesz , nie ma takiej potrzeby. Tort jak postoi w lodówce to masa zastygnie.Chyba nie robiłaś masy w płynie tylko z masła. No chyba , że dałaś masło z olejem ale w lodówce mimo wszystko powinna  stężeć. Wkładaj do lodówki i napisz póżniej jaki efekt.
    Powinno być ok. Pozdrawiam.

• Autor: anneau Data: 2009-05-07 17:15:14

może się zwarzył...? spróbuj go zagęścić mlekiem w proszku.

• Autor: crisen Data: 2009-05-07 19:33:27

Nigdy nie robię masy z masła roślinnego. Masło roślinne jest samo w sobie prawie pół płynne. Według mnie nie nadaje się na masy .
    Od razu pomyślałam , że użyłaś do masy coś z olejem. Czy miałaś to w przepisie? Jeśli tort już przełożony to za póżno jest na zagęszczanie  mlekiem w proszku a i smak nie ten co powinien być w torcie.Wykładając masło roślinne z kubków już wtedy powinna
    Cię zaniepokoić jego konsystencja.

• Autor: ewelasmo Data: 2009-05-08 13:10:31

dziekuje za porady

• Autor: ina73 Data: 2009-09-07 10:25:34

Witam :) Odświeżam wątek, bo nie chce zakładać nowego o tym samym temacie. Mam nadzieje, ze autorka sie nei pogniewa.

Potrzebuje pomocy w dobraniu składników do kremu budyniowego-czekoladowego z nutką alkoholu. Tak sobie mysle, że ugotuje budyń o składnikach np. szklanka mleka, cukier, 2 żółtka, łyżka mąki, łyżka kakao i do gorącego wmieszam 50 gram startej czekolady, powinna sie rozpuścić. Poźniej zmiksuje budyń z masłem i na końcu troszke wódki. Czy będzie dosyć czekoladowy? Jak  myslicie??

• Autor: lubczyk69 Data: 2009-09-07 20:38:17

Użytkownik ina73 napisał w wiadomości:
    > Witam :) Odświeżam wątek, bo nie chce zakładać nowego o tym samym
    > temacie. Mam nadzieje, ze autorka sie nei pogniewa.Potrzebuje pomocy w
    > dobraniu składników do kremu budyniowego-czekoladowego z nutką
    > alkoholu. Tak sobie mysle, że ugotuje budyń o składnikach np. szklanka
    > mleka, cukier, 2 żółtka, łyżka mąki, łyżka kakao i do gorącego
    > wmieszam 50 gram startej czekolady, powinna sie rozpuścić. Poźniej zmiksuje
    > budyń z masłem i na końcu troszke wódki. Czy będzie dosyć
    > czekoladowy? Jak myslicie??

Skoro pytasz.
    Wódka nie pasuje mi do czekolady bo jej szlachetny smak dość blado wypadnie w połączeniu z wątpliwym zapachem wódki.
    Proponuję rozpuścić 10 dag gorzkiej czekolady (70%) razem z whiskey, albo z rumem, albo z koniakiem!
    Do budyniu daj zółtka owszem ale nie masło! Tłuszcz zawarty w kakao i w czekoladzie w zupełności tu wystarczy.
    Czekoladowy będzie na 100%

• Autor: ina73 Data: 2009-09-07 21:21:03

lubczyku drogi więc jak powinnam zrobić ten krem? budyń + żółtka + kakao + czekolada??

• Autor: lubczyk69 Data: 2009-09-08 07:21:06

> lubczyku drogi więc jak powinnam zrobić ten krem? budyń + żółtka +
    > kakao + czekolada??

Jeżeli weźmiesz budyń czekoladowy, to wtedy kakao tylko łyżeczkę.
    Powinnaś rozpuścić proszek budyniowy w kilku łyżkach mleka i w tym roztrzepać żółtka.
    Możesz też dla pewności dodać łyżeczkę mąki kartoflanej (ja daję kukurydzianą)
    Z tą masą ugotować budyń. Osobno nad gorącą kąpielą wodną rozpuścić czekoladę. Do rozpuszczonej dodać alkohol. Połączyć obie masy - (budyniową i czekoladową) kiedy jeszcze ciepłe! Zawsze dajesz rzadkie do gęstego, zaczynając od dodawania po jednej łyżce!
    Ja w takiej konstelacji zamiast mąki, często dodaję nieco ubitej śmietany z żelatyną. Przez to krem staje się "lżejszy".

• Autor: ina73 Data: 2009-09-08 10:03:44

Dzięki śliczne, spróbuje coś takiego wykombinować :) pozdr.

• Autor: ina73 Data: 2009-09-08 10:07:47

Jeszcze cos mi sie przypomniało. Lubczyku, te proporcje mleka i zółtek, które podałam wcześniej będą OK??

• Autor: lubczyk69 Data: 2009-09-08 19:34:27

> Jeszcze cos mi sie przypomniało. Lubczyku, te proporcje mleka i
    > zółtek, które podałam wcześniej będą OK??

Proporcje mleka i budyniu masz podane na torebce. Jesli weźmiesz 2 - 3 żółtka to trzeba dodać o 2 - 3 łyżki mleka więcej.

• Autor: lubczyk69 Data: 2009-09-08 20:14:51

I jeszcze jedno! Albo dwa
    Krem czeko-maślany śmiało możesz robić zimą. Na taki ciepły wrzesień jak dziś, krem z masłem byłby za "ciężki".

Przeliczyłem jeszcze raz składniki i wyszło mi, że śmiało możesz dać nawet 15 dag czekolady (zamiast proponowanej ilości 10!)

Co do alkoholu. Nawet likier pomarańczowy będzie lepszym zamiennikiem. NIGDY WÓDKA!

• Autor: ina73 Data: 2009-09-09 08:31:19

Lubczyku bardzo dziękuje za wszystkie wskazówki. Dodałam likieru czekoladowego.. i wyszedł mniamuśny kremik. Dzięki śliczne. Pozdrawiam :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu