Wpisz w wyszukiwarke rosol i otworzy sie mnustwo przepisow. W dziale artykuly-szkola gotowania tez jest przepis krok po kroku mojego autorstwa Sa i inne.
Najlepszy jest rosol z conajmniej dwoch rodzai kosci np. wolowiny, wieprzowiny, pierzastego ;o) ... Jednak to nie wystarczy aby zyskac smak "doskonaly" ;o) Poza wloszczyzna bardzo polecam dodac swieza papryke (oczyczyszczona z gniazd) i dojrzalego pomidorka (naklutego szpilka)! Jeszcze jedno... tak robi to moja babcia: Cebule przekrajamy na pol i podpalamy ja na plycie do gotowania (te naciete strony) i dopiero wtedy wrzucamy do zupy - to pachnie cudownie i daje fajny smak... Dodatkowe pare lyzek vegety tez nigdy nie zaszkodzily!
Em, no tak, vegeta na pewno da smak. Ale ona da smak też bez podsmażanej cebuli, papryki i kilku rodzajów mięs. Więc ja bym dodała jej mniej niż kilka łyżek, jeśli w ogóle bym dodawała - ma w sobie sporo konserwantów. Nawet dermatolodzy, gdy maluch dostaje jakiegoś skórnego uczulenia, najpierw uczulają rodziców, aby nie dodawali do potraw vegety ani ziarenek smaku, oraz podobnych ulepszaczy...
ok, ok, wiem, ze vegeta nie jest najzdrowsza! Ja zawsze gotoje wielki gar (12sto litrowy) rosolu - no i na ta ilosc daje okolo 2-3 plaskie lyzki tej trucizny (tak z przyzwyczajenia :o))) Ale wlasciwie masz racje - to jest zbyteczne... musze sie pozbyc tego nalogu!
No :) Ja się pozbyłam:) Nie ma już vegety w moich szafkach ( ani kostek rosołowych). Do rosołu daję kozieradkę, łodyżki lubczyku, łodyzki pietruszki i selera, cieniutki plasterek imbiru.- a reszta jak zwykle :)
Kilka miesięcy- a różnica wieeelka. Dziś jedlismy w trasie. nawet mój luby, który tak strasznie awanturował się o vegetę- powiedział - to jest zwyczajnie niedobre!!! Smakuje plastikowo i słono!!!
witaj
moze nie jestem najlepsza i wykwintna kucharka ale ja robie taki rosolek najprostszy ale bardzo dobry
2 nogi z kury lub skrzydla
cebula
marchewki
por pietruszka (w calosci)
3 - 4 kostki rosolowe
woda
przyprawy - pieprz, lisc, ziele
i gotuje
mam nadzieje ze choc troszku pomoglam - prostu ale smaczny
Wpisz w wyszukiwarke rosol i otworzy sie mnustwo przepisow. W dziale artykuly-szkola gotowania tez jest przepis krok po kroku mojego autorstwa Sa i inne.
Polecam mój przepis http://wielkiezarcie.com/przepis29179.html
w wresji bez imbiru i cynamonu jest bardziej tradycyjnym rosołkiem :)
Najlepszy jest rosol z conajmniej dwoch rodzai kosci np. wolowiny, wieprzowiny, pierzastego ;o) ...
Jednak to nie wystarczy aby zyskac smak "doskonaly" ;o) Poza wloszczyzna bardzo
polecam dodac swieza papryke (oczyczyszczona z gniazd) i dojrzalego pomidorka (naklutego szpilka)!
Jeszcze jedno... tak robi to moja babcia: Cebule przekrajamy na pol i podpalamy ja na
plycie do gotowania (te naciete strony) i dopiero wtedy wrzucamy do zupy - to pachnie
cudownie i daje fajny smak... Dodatkowe pare lyzek vegety tez nigdy nie zaszkodzily!
Em, no tak, vegeta na pewno da smak. Ale ona da smak też bez podsmażanej cebuli, papryki i kilku rodzajów mięs.
Więc ja bym dodała jej mniej niż kilka łyżek, jeśli w ogóle bym dodawała - ma w sobie sporo konserwantów.
Nawet dermatolodzy, gdy maluch dostaje jakiegoś skórnego uczulenia, najpierw uczulają rodziców, aby nie dodawali do potraw vegety ani ziarenek smaku, oraz podobnych ulepszaczy...
ok, ok, wiem, ze vegeta nie jest najzdrowsza! Ja zawsze gotoje wielki gar (12sto litrowy) rosolu - no i na ta ilosc daje okolo 2-3 plaskie lyzki tej trucizny (tak z przyzwyczajenia :o))) Ale wlasciwie masz racje - to jest zbyteczne... musze sie pozbyc tego nalogu!
No :)
Ja się pozbyłam:) Nie ma już vegety w moich szafkach ( ani kostek rosołowych).
Do rosołu daję kozieradkę, łodyżki lubczyku, łodyzki pietruszki i selera, cieniutki plasterek imbiru.- a reszta jak zwykle :)
Kilka miesięcy- a różnica wieeelka. Dziś jedlismy w trasie. nawet mój luby, który tak strasznie awanturował się o vegetę- powiedział - to jest zwyczajnie niedobre!!! Smakuje plastikowo i słono!!!
Chyba tak trochę wygrałam :)
Mój maz dodaje jeszcze kawałek zeschnietego żółtego sera :)