A to rosliny płożące--szybko sie rozrastają-- i nie wymagaja szczególnej pielegnacjisą to byliny--czyli rosliny które są na wiele lat---z łatwoscią przetrzymuja zime w glebie a na wiosnę się rodzą. (ja mam je z nasion--warto kupic kilka paczek nasion gdyz wtedy rosliny są bardzo tanie i dużo ich)
Daglezja-- (jej igły nie kłują). To drzewko najbardziej podoba mi sie w ogrodzie-ponieważ co roku rosną pod nią GRZYBY jadalne (PODGRZYBEK JADALNY) i to nie jeden ale cała rodzinka:) -
Uchwyciłaś ją w pełnej krasie przyrostów. Nie sądziłam, że kiedykolwiek, jak małemu dziecku opadnie mi z wrażenia szczęka. A jednak to się stało. Przepiękne drzewko!
Jakie pięne! Najbardziej przypadły mi do gustu te rózowe (a może to fioletowe...) malutkie kwatki. Czy mogłabyś mi cos więcej o nich napsać? Jak się nazywają i kiedy się je sadzi? Sieje się z nasionek czy kupuje sie już małe sadzonki? Pozdrawiam!
Fioletowe--rózowe--hmmm---ja polecam ŻARWIN, OBRECJA---jest to bylina (roślina wieloletnia) która ma wys ok 10-15 cm. Kwitnie dosc długo bo aż od kwietnia do czerwca (i ciągle intensywnie). UPRAWA: ja ją mam z nasion wysiewa sie nasionka w połowie maja -na opakowaniu pisało( kwiecień-czerwiec) ale ja radzę wysiac dopiero w połowie maja (gdyż wcześniej moga przyjść przymrozki) do zimnego inspektu lub do gruntu.Póżniej trzeba pikować-- rozsadę wysadzać we wrzesniu -tz kampki roślinek rozsadzić na miejsce na którym póżniej ma roslinka rosnąć:) I na drugi rok już roślinka sie fajnie rozrośnie i zakwitnie :) lubi stanowisko słoneczne lub półcień (ja mam w półcieniu)> Wiem że wymaga gleby żyznej, przepuszczalnej ( u mnie jest gleba bardzo piasczysta--ale ją nawożę) .Zimuje - bez jakichkolwiek problemów i co roku kwitnie:).
a jezeli chodzi o sadzonki to pewnie gdzies tez mozna u ogrodnika kupić---w internecie widziałam że 3 roślinki kosztują 4,97 zł http://www.e-ogrody.com/zagwin_ogrodowy,396,484.html
Użytkownik Iloria napisał w wiadomości: > Jakie pięne! Najbardziej przypadły mi do gustu te rózowe (a może to > fioletowe...) malutkie kwatki. Czy mogłabyś mi cos więcej o nich napsać? Jak > się nazywają i kiedy się je sadzi? Sieje się z nasionek czy kupuje sie już > małe sadzonki? Pozdrawiam!
A jeżeli chodzi o te żóżowe--to też to są byliny-- nazywa się FLOKS SZYDLASTY--mozna go kupić zarówno w sadzonkach jak i w nasionkach--tyle tylko ze jak posieje sie w nasionkach do dopiero zakwitnie nam na nast rok.(Póżniej już normlanie co roku :)
wiecej na stronie-- http:pl.wilkipedia.org./wiki/Floks_Szydlasty
Pochwale sie kwiatami o które razem z Mamą sie troszczyliśmy.. a oto efekt:)
A oto BEZ-- który pieknie pachnie
A te rośliny sa dzikie-tj są z łąk lub lasów
A to rosliny płożące--szybko sie rozrastają-- i nie wymagaja szczególnej pielegnacjisą to byliny--czyli rosliny które są na wiele lat---z łatwoscią przetrzymuja zime w glebie a na wiosnę się rodzą. (ja mam je z nasion--warto kupic kilka paczek nasion gdyz wtedy rosliny są bardzo tanie i dużo ich)
Pigwowiec-- Nie mylic z owocem PIGWY:) choc tez mam malutkie owoce:)
Daglezja-- (jej igły nie kłują). To drzewko najbardziej podoba mi sie w ogrodzie-ponieważ co roku rosną pod nią GRZYBY jadalne (PODGRZYBEK JADALNY) i to nie jeden ale cała rodzinka:) -
Uchwyciłaś ją w pełnej krasie przyrostów.
Nie sądziłam, że kiedykolwiek, jak małemu dziecku opadnie mi z wrażenia szczęka. A jednak to się stało.
Przepiękne drzewko!
Drzewko co roku jest przycinane--tz szpica jest ucinana--w ten sposób drzewko sie bardziej rozrasta--a szpica tak i tak znów sie sama zrobi :)
a tu rosną Nagietki z zeszłorocznych nasion---OJ będzie pomarańczowo....:) :)
Piękne kwiaty - musicie mieć duży ogród że tyle kwiatów jest
Pięknie....w pierwszej chwili myślałam, że to zdjęcia kwiatów z mojej działki...poważnie, mam m.in. też takie.
Ja tez sie pochwale.
Przepiękne. Uwielbiam kwiaty i marzy mi się taki ogródek. Może kiedyś spełni się moje marzenie...
Jak w raju.... przecudnie;
Jakie pięne! Najbardziej przypadły mi do gustu te rózowe (a może to fioletowe...) malutkie kwatki. Czy mogłabyś mi cos więcej o nich napsać? Jak się nazywają i kiedy się je sadzi? Sieje się z nasionek czy kupuje sie już małe sadzonki? Pozdrawiam!
ILORIA!;-) To są sadzonki!
Fioletowe--rózowe--hmmm---ja polecam ŻARWIN, OBRECJA---jest to bylina (roślina wieloletnia) która ma wys ok 10-15 cm. Kwitnie dosc długo bo aż od kwietnia do czerwca (i ciągle intensywnie).
UPRAWA: ja ją mam z nasion wysiewa sie nasionka w połowie maja -na opakowaniu pisało( kwiecień-czerwiec) ale ja radzę wysiac dopiero w połowie maja (gdyż wcześniej moga przyjść przymrozki) do zimnego inspektu lub do gruntu.Póżniej trzeba pikować-- rozsadę wysadzać we wrzesniu -tz kampki roślinek rozsadzić na miejsce na którym póżniej ma roslinka rosnąć:) I na drugi rok już roślinka sie fajnie rozrośnie i zakwitnie :)
lubi stanowisko słoneczne lub półcień (ja mam w półcieniu)> Wiem że wymaga gleby żyznej, przepuszczalnej ( u mnie jest gleba bardzo piasczysta--ale ją nawożę)
.Zimuje - bez jakichkolwiek problemów i co roku kwitnie:).
a jezeli chodzi o sadzonki to pewnie gdzies tez mozna u ogrodnika kupić---w internecie widziałam że 3 roślinki kosztują 4,97 zł http://www.e-ogrody.com/zagwin_ogrodowy,396,484.html
Użytkownik Iloria napisał w wiadomości:
> Jakie pięne! Najbardziej przypadły mi do gustu te rózowe (a może to
> fioletowe...) malutkie kwatki. Czy mogłabyś mi cos więcej o nich napsać? Jak
> się nazywają i kiedy się je sadzi? Sieje się z nasionek czy kupuje sie już
> małe sadzonki? Pozdrawiam!
A jeżeli chodzi o te żóżowe--to też to są byliny-- nazywa się FLOKS SZYDLASTY--mozna go kupić zarówno w sadzonkach jak i w nasionkach--tyle tylko ze jak posieje sie w nasionkach do dopiero zakwitnie nam na nast rok.(Póżniej już normlanie co roku :)
wiecej na stronie-- http:pl.wilkipedia.org./wiki/Floks_Szydlasty
Dziękuję za tak dokładną odpowiedź. Pozdrawiam! :)
A to mój kaktus :)
W czasie lata idzie na podwórko - w tym roku zakwitnął juz w domu .