Forum

Kuchenne porady

do jaki potraw nadają się suszone papryczki chilli??

• Autor: kasiqqq Data: 2009-05-09 17:53:47

Mam problem:) dzisiaj dostałam suszone papryczki chilli i nie mam pojecia do jakich potraw mogłabym je dodac, a nie chce żeby się zmarnowały. Myśle że na WZ znajdzie sie ktoś kto ma wieksze doświadczenie niż ja:)

• Autor: W-zetka Data: 2009-05-09 18:50:38

Z góry piszę, że nie wiem "z czym", albo prędzej "jak to się je" :), ale strasznie Ci zazdroszczę tej paczuszki ;D. Wpisz "papryczka chili przepisy" w wyszukiwarkę google, trochę receptur się znajdzie ;)..

• Autor: Alicja64 Data: 2009-05-09 19:23:27

Użytkownik kasiqqq napisał w wiadomości:
    > Mam problem:) dzisiaj dostałam suszone papryczki chilli i nie mam pojecia do
    > jakich potraw mogłabym je dodac, a nie chce żeby się zmarnowały. Myśle że na
    > WZ znajdzie sie ktoś kto ma wieksze doświadczenie niż ja:)

Papryczki chilli sa ostre w smaku i nadaja sie jako przyprawa do roznych gulaszy, zup, mies itp. Jesli lubisz potrawy bardzo pikantne mozesz je wrzucic w calosci do gotujacej sie potrawy lub drobno pokroic razem z pestkami. Jesli wolisz mniej ostre dania, przetnij papryczke na pol i wyskrob z niej pestki bo to wlasnie one maja w sobie najwiecej pikantnosci. Suszona papryczka chilli moze dosc dlugo lezec ale przechowuj ja w zakreconym szklanym sloiczku w suchym i chlodnym miejscu, Pozdrawiam;D

• Autor: zosia-k Data: 2009-05-09 19:30:04

Ja papryczki zmieliłam w młynku do kawy i daję do kurczaka  do bigosu , teraz mozna doprawiac mięsko na grila .

• Autor: jjanus Data: 2009-05-10 07:58:38

Mozna tez dodać po małym platku (wielkosci paznokcia) do ogórków kiszonych .Ogorki sa lekko pikantne i lepiej się przechowują.

• Autor: mysha2006 Data: 2009-05-10 09:56:59

Albo do małosolnych. Ja zawsze daję przynajmniej jedną całą papryczkę na słoik 5l.

• Autor: kasiqqq Data: 2009-05-10 21:12:58

dziekuje wszystkim za pomoc:) pozdrowienia

Przejdź do pełnej wersji serwisu