Mam problem:) dzisiaj dostałam suszone papryczki chilli i nie mam pojecia do jakich potraw mogłabym je dodac, a nie chce żeby się zmarnowały. Myśle że na WZ znajdzie sie ktoś kto ma wieksze doświadczenie niż ja:)
Z góry piszę, że nie wiem "z czym", albo prędzej "jak to się je" :), ale strasznie Ci zazdroszczę tej paczuszki ;D. Wpisz "papryczka chili przepisy" w wyszukiwarkę google, trochę receptur się znajdzie ;)..
Użytkownik kasiqqq napisał w wiadomości: > Mam problem:) dzisiaj dostałam suszone papryczki chilli i nie mam pojecia do > jakich potraw mogłabym je dodac, a nie chce żeby się zmarnowały. Myśle że na > WZ znajdzie sie ktoś kto ma wieksze doświadczenie niż ja:)
Papryczki chilli sa ostre w smaku i nadaja sie jako przyprawa do roznych gulaszy, zup, mies itp. Jesli lubisz potrawy bardzo pikantne mozesz je wrzucic w calosci do gotujacej sie potrawy lub drobno pokroic razem z pestkami. Jesli wolisz mniej ostre dania, przetnij papryczke na pol i wyskrob z niej pestki bo to wlasnie one maja w sobie najwiecej pikantnosci. Suszona papryczka chilli moze dosc dlugo lezec ale przechowuj ja w zakreconym szklanym sloiczku w suchym i chlodnym miejscu, Pozdrawiam;D
Mam problem:) dzisiaj dostałam suszone papryczki chilli
i nie mam pojecia do jakich potraw mogłabym je dodac, a nie chce żeby się zmarnowały. Myśle że na WZ znajdzie sie ktoś kto ma wieksze doświadczenie niż ja:)
Z góry piszę, że nie wiem "z czym", albo prędzej "jak to się je" :), ale strasznie Ci zazdroszczę tej paczuszki ;D. Wpisz "papryczka chili przepisy" w wyszukiwarkę google, trochę receptur się znajdzie ;)..
Użytkownik kasiqqq napisał w wiadomości:
> Mam problem:) dzisiaj dostałam suszone papryczki chilli i nie mam pojecia do
> jakich potraw mogłabym je dodac, a nie chce żeby się zmarnowały. Myśle że na
> WZ znajdzie sie ktoś kto ma wieksze doświadczenie niż ja:)
Papryczki chilli sa ostre w smaku i nadaja sie jako przyprawa do roznych gulaszy, zup, mies itp. Jesli lubisz potrawy bardzo pikantne mozesz je wrzucic w calosci do gotujacej sie potrawy lub drobno pokroic razem z pestkami. Jesli wolisz mniej ostre dania, przetnij papryczke na pol i wyskrob z niej pestki bo to wlasnie one maja w sobie najwiecej pikantnosci. Suszona papryczka chilli moze dosc dlugo lezec ale przechowuj ja w zakreconym szklanym sloiczku w suchym i chlodnym miejscu, Pozdrawiam;D
Ja papryczki zmieliłam w młynku do kawy i daję do kurczaka do bigosu , teraz mozna doprawiac mięsko na grila .
Mozna tez dodać po małym platku (wielkosci paznokcia) do ogórków kiszonych .Ogorki sa lekko pikantne i lepiej się przechowują.
Albo do małosolnych. Ja zawsze daję przynajmniej jedną całą papryczkę na słoik 5l.
dziekuje wszystkim za pomoc:) pozdrowienia