kochani!!! czy słyszeliście o czym takim jak haft matematyczny??? prosze, pomożcie mi ,potrzebuje wzorki na te cuda, jesli ktos dysponuje..bede wdzieczna :)
Czy chodzi Tobie o haft na tekturkach ?? ( np. pocztówki ? ) Jesli tak - to robię to latami, a w tej chwili dowiedziałam się że to jest haft matematyczny !
Linki które podaje Ci as są skarbnicą wzorków.
Robić można naprawdę cuda - cudeńka - czego teraz nie mogę Ci udowodnić, gdyż co ładniejsze " egzemplarze " zostały rozesłane. Pozostały mi tylko takie
Wzorki haftu na przedstawione wyżej pocztówki - najprostsze - zobiłam sama.
Może jeszcze mi ktoś w tym wątku odpowie, tak mnie to zainteresowało, ze postanowiłam pogoglować na ten temat ale nie znalazłam niestety bardzo konkretnych informacji, mianowicie z czym i jak to się je czyli jakie nici najlepiej do tego wyczytałam że wzór się drukuje i przy pomocy szpilki nakłuwa na kartkę, ale jak wyszywać? Mam nadzieje że ktoś mi poda instrukcje do tego bo bardzo bardzo chciałabym spróbować zrobić taka karteczkę, może na ślub kuzynki w czerwcu.
Jamajko i Ewelinko ! Z podanych wyżej linków ( dziękuję ! ) i ja przy okazji skorzystałam i wydrukowałam sobie sporo cudownych , nowych szablonów. Nie wiem dlaczego wydruk wychodzi maleńki - ale powiększyć można na printerze 100 % - 150 % - 200 %....... - w zależności jaka duża ma być laurka. Jeśli będziecie haftowały pierwszy raz, proponuję coś bardzo prostego. ( łatwego )
1. Macie już odpowiedniej wielkości szablon na papierze maszynowym. 2. Przygotuj tekturkę odpowiedniej wielkości na której będziesz haftowała. ( papier kredowy, ozdobny itp...) 3. Szablon przyklej do tekturki maleńkimi kawałeczkami taśmy klejącej - na każdym z 4 boków ( żeby na tekturce leżał stabilnie ) 4 . Na dość miękkim podłożu ( gazeta + flanelka itp...) igłą rób dziurki w/g szablonu - przekłuwając tekturkę. ( sama igła może być niewygodna - ja mam coś takiego a'la długopis z końcówką jak igła ) 5. Odklej szablon od tekturki. 6. Masz na właściwej tekturce nakłuty wzór .
Nici - mulina w 2 nitki.
A jak te nitki przeciągać by powstał haft - pokazane jest na szablonach ( w linkach )
Moje drogie - jeśli moja odpowiedź jest dla Was niezrozumiała zrobię dla Was krótki kurs obrazkowy ( foto ) ale " z przyczyn obiektywnych " dopiero w poniedziałek.
Dziękuje mariotereso mnie to bardzo zainteresowało i pójde sobie kupić potrzebne akcesoria i będę próbowała, znalazłam jeszcze kilka bardzo ciekawych stronek ze wzorkami. I już trochę kumam o co chodzi ale taki kurs foto to byłoby coś! Gdybyś mogła to byłabym ci dźwięczna jak dzwonek! Czytałam o tym bardzo dużo i naprawde można wyczarować przepiękne karteczki. Jeszcze mam pytanie odnośnie nitek, czy musi być to mulina? Na jednym blogu widziałam jak karteczki były wyhaftowane takimi brokatowymi nićmi i też to wspaniale wyglądało, niektórzy też robią zwykłą nitką. Ja myślałam też żeby nakłuwać takimi pinezkami z plastikową końcówką, takimi od tablicy korkowej. Chciałabym własnoręcznie wykonać taką karteczkę na dzień mamy ;), a potem może jak mi wyjdzie na ślub dla kuzynki. Strasznie mi się to podoba! POZDRAWIAM serdecznie!
Witaj jamajka ! Zgodnie z obietnicą melduję się w poniedziałkowy wieczór.
Obiecałam przedstawić Tobie fotograficzny kurs haftu " matematycznego " ( skąd ta nazwa ?!? ) ale to nie wychodzi tak jak sobie wyobrażałam i naprawdę niewiele z tych zdjęć wynika. Najlepiej, najbardziej obrazowo przedstawione jest to na szablonach - tam masz ponumerowaną kolejność wkłuwania igly w dziurki. Podam więc Tobie jeszcze kilka wskazówek które mogą się przydać.
1. Zdecydowanie odradzam zwykle nici maszynowe. Pojedyńcza nitka to za mało, a podwójna nie układa się na papierze ładnie ( wszystkie przedstawione tu hafty wykonane są muliną w 2 nitki ) 2. Nici metaliczne - owszem, efekt piękny ale raczej robię nimi tylko " akcenty " ( jak na kartce pierwszej - w 4 odpowiedzi wątku ) - 100 m. na szpulce kończy się bardzo szybko, a nie są one zbyt tanie. ( i nie bardzo lubię nimi szyć )
3. Teraz powiększ zdjęcia , - tu na szablonach ( wydruk z internetu ) masz najbardziej widoczny " kurs " - kolejność wkłuwania igły i sposób szycia na tekturce.
4. Lewa strona haftu, nie rób żadnych " supełków ". Początek i końcówkę nitki przyklejaj do tekturki kawałeczkiem taśmy gdyż przyklejając tekturkę z haftem do kartki właściwe musisz dobrze docisnąc a wtedy supełek brzydko odciska się, l ub " przechodzi " na prawą stronę. tak wygląda lewa strona.
5. gotową - wyhaftowaną tekturkę podklej obustronną taśmą klejącą lub posmaruj brzegi dobrym klejem i przyklej do kartki właściwej w stosownym kolorze..
Od tego momentu niech zadziała Twoja wyobrażnia i zmysł artystyczny ! Nie dokończone kartki.
Może pozostać tylko sam haft. Możesz uzupełnić srodek haftu wycinanką 3D, perełkami koralikami - maczkiem, motylki...kwiatki....co chcesz, zależnie od okoliczności. Popatrz w pasmanteriach za takimi akcesoriami ( i wstążeczki ! ) które się przydadzą.
Tu przykład - wybitnie nie dobrany kolorystycznie - ale pokazuję tylko jedną z wielu możliwości łączenia róznych technik. Np: haft + mini płyta CD + kwiatek itp...... ( tu - gwiazdka wykonana z paczuszek po herbacie ex. )
a jeszcze na marginesie - może się przyda ?
Chcąc uzyskać na płycie CD efekt " marmuru ", kładziesz płytę do szklanego naczynia z płaskim dnem nalej zimnej wody ok. 4 - 5 mm nad powierzchnię plyty i na 15 - 20 sekund włóż do mikrofalówki.
I to chyba wszystko - tyle na odległość mogę Ci pomóc. Obiecaj mi Jamajko, że pokażesz mi kiedyś wykonaną przez siebie kartkę
- a ja życzę Tobie miłych wieczorów przy baaardzo wciągającej pracy i by Twoje kartki adresaci oprawiali w ramki.
WOW ale super masz te szablony i jakie piękne te kartki! Normalnie zatkało mnie, ja zrobiłam na razie motylka, ale nie bardzo mi wyszedł pokręciło mi się coś :P A teraz dokańczam kwiatki właśnie brokatowymi nićmi, no kupiłam i rzeczywiście drogie jak diabli. Dziś zaopatrze się w muline jak skończe to wkleje tutaj zdjęcia. Pozdrawiam i dziękuje bardzo pięknie!!!
kochani!!! czy słyszeliście o czym takim jak haft matematyczny??? prosze, pomożcie mi ,potrzebuje wzorki na te cuda, jesli ktos dysponuje..bede wdzieczna :)
Znalażłam coś takiego. Podobno są tu wzory na coś takiego:
http://www.form-a-lines.com/free-patterns.php
http://www.stitchingcards.com/section.php/5/1/free-patterns
Po wpisaniu w google dużo jest na ten temat.
Na tym forum znajdziesz duużo ciekawych informacji. Może sama się zainteresuję tym:)
http://maranta.livenet.pl/forum/viewtopic.php?t=4679
Czy chodzi Tobie o haft na tekturkach ?? ( np. pocztówki ? )
Jesli tak - to robię to latami, a w tej chwili dowiedziałam się
że to jest haft matematyczny !
Linki które podaje Ci as są skarbnicą wzorków.
Robić można naprawdę cuda - cudeńka - czego teraz

nie mogę Ci udowodnić, gdyż co ładniejsze " egzemplarze " zostały rozesłane.
Pozostały mi tylko takie
Wzorki haftu na przedstawione wyżej pocztówki
- najprostsze - zobiłam sama.
Pozdrawiam serdecznie !
ALE TO JEST PIĘKNE!!!!!!!!!!!!!
super--a jak to sie robi??
http://picasaweb.google.com/pati1892/Wzory#5312394121843197138 tu jest dużo wzorów :)
Może jeszcze mi ktoś w tym wątku odpowie, tak mnie to zainteresowało, ze postanowiłam pogoglować na ten temat ale nie znalazłam niestety bardzo konkretnych informacji, mianowicie z czym i jak to się je
czyli jakie nici najlepiej do tego wyczytałam że wzór się drukuje i przy pomocy szpilki nakłuwa na kartkę, ale jak wyszywać? Mam nadzieje że ktoś mi poda instrukcje do tego bo bardzo bardzo chciałabym spróbować zrobić taka karteczkę, może na ślub kuzynki w czerwcu.
Jamajko i Ewelinko !
Z podanych wyżej linków ( dziękuję ! ) i ja przy okazji skorzystałam
i wydrukowałam sobie sporo cudownych , nowych szablonów.
Nie wiem dlaczego wydruk wychodzi maleńki
- ale powiększyć można na printerze 100 % - 150 % - 200 %.......
- w zależności jaka duża ma być laurka.
Jeśli będziecie haftowały pierwszy raz, proponuję coś bardzo prostego. ( łatwego )
1. Macie już odpowiedniej wielkości szablon na papierze maszynowym.
2. Przygotuj tekturkę odpowiedniej wielkości na której będziesz haftowała.
( papier kredowy, ozdobny itp...)
3. Szablon przyklej do tekturki maleńkimi kawałeczkami taśmy klejącej - na każdym z 4 boków
( żeby na tekturce leżał stabilnie )
4 . Na dość miękkim podłożu ( gazeta + flanelka itp...) igłą rób dziurki w/g szablonu
- przekłuwając tekturkę.
( sama igła może być niewygodna - ja mam coś takiego a'la długopis z końcówką jak igła )
5. Odklej szablon od tekturki.
6. Masz na właściwej tekturce nakłuty wzór .
Nici - mulina w 2 nitki.
A jak te nitki przeciągać by powstał haft - pokazane jest na szablonach ( w linkach )
Moje drogie - jeśli moja odpowiedź jest dla Was niezrozumiała
zrobię dla Was krótki kurs obrazkowy ( foto )
ale " z przyczyn obiektywnych " dopiero w poniedziałek.
Pozdrawiam bardzo serdecznie !!!
Dziękuje mariotereso mnie to bardzo zainteresowało i pójde sobie kupić potrzebne akcesoria i będę próbowała, znalazłam jeszcze kilka bardzo ciekawych stronek ze wzorkami. I już trochę kumam o co chodzi ale taki kurs foto to byłoby coś! Gdybyś mogła to byłabym ci dźwięczna jak dzwonek! Czytałam o tym bardzo dużo i naprawde można wyczarować przepiękne karteczki. Jeszcze mam pytanie odnośnie nitek, czy musi być to mulina? Na jednym blogu widziałam jak karteczki były wyhaftowane takimi brokatowymi nićmi i też to wspaniale wyglądało, niektórzy też robią zwykłą nitką. Ja myślałam też żeby nakłuwać takimi pinezkami z plastikową końcówką, takimi od tablicy korkowej. Chciałabym własnoręcznie wykonać taką karteczkę na dzień mamy ;), a potem może jak mi wyjdzie na ślub dla kuzynki. Strasznie mi się to podoba! POZDRAWIAM serdecznie!
Witaj jamajka ! Zgodnie z obietnicą melduję się w poniedziałkowy wieczór.
Nici metaliczne - owszem, efekt piękny

Obiecałam przedstawić Tobie fotograficzny kurs haftu " matematycznego "
( skąd ta nazwa ?!? ) ale to nie wychodzi tak jak sobie wyobrażałam
i naprawdę niewiele z tych zdjęć wynika.
Najlepiej, najbardziej obrazowo przedstawione jest to na szablonach
- tam masz ponumerowaną kolejność wkłuwania igly w dziurki.
Podam więc Tobie jeszcze kilka wskazówek które mogą się przydać.
1. Zdecydowanie odradzam zwykle nici maszynowe.
Pojedyńcza nitka to za mało, a podwójna nie układa się na papierze ładnie
( wszystkie przedstawione tu hafty wykonane są muliną w 2 nitki )
2.
ale raczej robię nimi tylko " akcenty " ( jak na kartce pierwszej - w 4 odpowiedzi wątku )
- 100 m. na szpulce kończy się bardzo szybko, a nie są one zbyt tanie.
( i nie bardzo lubię nimi szyć )
3. Teraz powiększ zdjęcia , - tu na szablonach ( wydruk z internetu )
masz najbardziej widoczny " kurs " - kolejność wkłuwania igły i sposób szycia na tekturce.
4. Lewa strona haftu, nie rób żadnych " supełków ".
Początek i końcówkę nitki przyklejaj do tekturki kawałeczkiem taśmy
gdyż przyklejając tekturkę z haftem do kartki właściwe musisz dobrze docisnąc
a wtedy supełek brzydko odciska się, l ub " przechodzi " na prawą stronę.
5. gotową - wyhaftowaną tekturkę podklej obustronną taśmą klejącą lub posmaruj brzegi dobrym klejem i przyklej do kartki właściwej w stosownym kolorze..
Od tego momentu niech zadziała Twoja wyobrażnia i zmysł artystyczny !
Nie dokończone kartki.
Może pozostać tylko sam haft. Możesz uzupełnić srodek haftu wycinanką 3D, perełkami

Tu przykład - wybitnie nie dobrany kolorystycznie
Chcąc uzyskać na płycie CD
koralikami - maczkiem, motylki...kwiatki....co chcesz, zależnie od okoliczności.
Popatrz w pasmanteriach za takimi akcesoriami ( i wstążeczki ! ) które się przydadzą.
- ale pokazuję tylko jedną z wielu możliwości łączenia róznych technik.
Np: haft + mini płyta CD + kwiatek itp......
( tu - gwiazdka wykonana z paczuszek po herbacie ex. )
a jeszcze na marginesie - może się przyda ?
efekt " marmuru ", kładziesz płytę do szklanego naczynia z płaskim dnem
nalej zimnej wody ok. 4 - 5 mm nad powierzchnię plyty
i na 15 - 20 sekund włóż do mikrofalówki.
I to chyba wszystko - tyle na odległość mogę Ci pomóc.
Obiecaj mi Jamajko, że pokażesz mi kiedyś wykonaną przez siebie kartkę
- a ja życzę Tobie miłych wieczorów przy baaardzo wciągającej pracy
i by Twoje kartki adresaci oprawiali w ramki.
Bardzo serdecznie pozdrawiam !!!
WOW ale super masz te szablony i jakie piękne te kartki! Normalnie zatkało mnie, ja zrobiłam na razie motylka, ale nie bardzo mi wyszedł pokręciło mi się coś :P A teraz dokańczam kwiatki właśnie brokatowymi nićmi, no kupiłam i rzeczywiście drogie jak diabli. Dziś zaopatrze się w muline jak skończe to wkleje tutaj zdjęcia. Pozdrawiam i dziękuje bardzo pięknie!!!