Forum

Rozmowy wolne i frywolne

ogrzewanie gazowe

• Autor: maniuś Data: 2009-05-14 11:41:26

Witam i proszę o porade na naszym małym osiedlu planują modernizacje kotłowni i w związku z tym wiąża sie ogromne koszta a potem jeszcze opał który będzie z roku na rok drożał a inwestor który się tego podejmuje chce po modernizacji kotłowni palic w niej przez okres 10-15 lat i nie gwarantuje cen za to palenie do tej pory przy normalnym koksowym paleniu cena była 5 zł. za metr mieszkania a po modernizacji wielki znak zapytania.Większosc mieszkanców naszej klatki postanowiło odłączyc się od kotłowni i założyc własnie ogrzewanie gazowe i tu prosze o rade tych co takie ogrzewanie posiadają tz. jakie są koszty takiej inwestycji jaki piec kupic no i najwazniejsze jakie jest zużycie gazu oczywiscie w okresie zimowym mieszkanie mam 60 m2 dzięki z góry za porady pozdrawiam

• Autor: kurkuma Data: 2009-05-14 14:34:56

Maniuś, myślę, że pomysł z ogrzewaniem gazowym nie jest najszczęśliwszy. Co prawda obecnie są coraz lepsze piece dwufunkcyjne, ale generalnie ogrzewanie gazem też jest drogie, szczególnie jeżeli mieszkanie nie jest właściwie docieplone. Skoro jednak nie ma wyjścia należałoby poczynić pewne przygotowania, a jednym z ważniejszych to właśnie docieplenie. Poza tym nie należy stosować pieców z otwartą komorą spalania z uwagi na częste problemy z wentylacją (duże zużycie tlenu przy spalaniu gazu) a także duże zawilgocenie mieszkań przy tych piecach  (w trakcie spalania gazu wytwarza się para wodna). Tak więc raczej na samym piecu też nie powinno się oszczędzać. Jednym słowem należałoby pomyśleć o dociepleniu, dobrej wentylacji i dobrym piecu kondesacyjnym (a ten może kosztować sporo ponad 10 tys. zł). Uważam, że nie powinno się zapomnieć o zainstalowaniu czujnika tlenku węgla i gazu.

• Autor: almad Data: 2009-05-14 21:42:49

Podzielam zdanie Kurkumy. W całym bloku u Mamy zostało założone ogrzewanie gazowe, Blok jest już teraz od 2 lat całkowicie ocieplony. Koszt pieca (o ile wiem to bardzo dobry) to ok. 2500 zł, a całość wyniosła razem z piecem ok. 6000 zł - mieszkanie ma 40 m2. Niektórzy mieszkańcy w bloku zamontowali dodatkowe grzejniki w przedpokoju, dlatego koszty montażu dla każdego mieszkania był inny. Niestety w praktyce ogrzewanie takiego mieszkania jest dosyc drogie, może też dlatego, że jest to mieszkanie narożne i do tego na parterze. Rachunki za 2 miesiące wynoszą zimą nieraz i 600 zł - przy dość oszczędnym ogrzewaniu. Niektórzy lokatorzy płacą więcej, jeśli lubią ciepło. Nie da się tego odwrócić, niestety. Cały koszt inwestycji był jeszcze po preferencyjnych cenach, brany był kredyt na niższym oprocentowaniu, jednak niewiele jest osób zadowolonych z tego ogrzewania.
    Pozdrawiam almad

• Autor: Narwen Data: 2009-05-15 22:38:53

ja podobnie jak poprzedniczni nie polecam !!! ten typ ogrzewania jest strasznie kapitalochlonny :(

jesli masz mozliwossc pomysl nad własnym piecem koszt nie jest az tak wysoki jak w przypadku piece gazowego tylko najgorsze jest to iz taki piec wymaga ze tak powiem osobnego pomieszczenia

my mamy na wsi  domek niecale  80 m2 i ogrzewamy piecem na groszek ekolog. az 600zl nie placimy

nie wiem jak wyglada sytuacja jesli chodzi o piece na prasowane trociny - to podobno jest dosc oplacalne

• Autor: amelia_z Data: 2009-05-17 08:18:37

Mieszkam w kamienicy. Mam mieszkanie 64 m2 i piec gazowy dwufunkcyjny. W zimie utrzymuję temperaturę ok. 18-20 stopni C i wtedy rachunki wynoszą ok 520 zł za dwa miesiące w 3-osobowej rodzinie. Mam sterowanie elektroniczne i piec  jest tak nastawiony, że włącza się na pół godziny przed wstaniem z łóżka i jest zupełnie wyłączony kiedy jestem w pracy. W nocy w okresie grzewczym nie grzejemy i twedy temperatura w mieszkaniu spada w zależności od temperatury na dworze: do 15-17 stopni. Od kwietnia do października rachunki wynoszą około 120-160 zł na dwa miesiące. Dużo zależy od jakości pieca. Ja mam Immergas od 4 lat i jestem bardzo zadowolona.
    Całość zainstalowania pieca, wkładów, wentylacji wyniosła mnie ok. 8000 zł 4 lata temu. Odliczyłam też jakąś sumę (ok. 2 tys. zł) później w zeznaniu bo ulga na to przysługiwała-dokładniu już nie pamiętam :)

• Autor: abiola Data: 2009-05-17 20:07:37

Witaj my 3 lata temu zmieniliśmy ogrzewanie domu (ok 80 m2 ) z węglowego na gazowe. I jesteśmy bardzo zadowoleni, koszty miesięczne za ogrzewanie domu, ciepłą wodę i kuchenkę wynoszą ok 500 za dwa miesiące. W domu mieszka 4 dorosłych i dziecko. Temperatura jest ustawiona na ok 18,5 -19 st. piec grzeje ciągle bez wyłączania. Piecem steruje sterownik elektroniczny, piec dwufunkcyjny Beretta, zawieszony w łazience i wyprowadzone odpowietrzenie na zewnątrz. W okresie letnim koszt miesięczny nie przekracza 100 zł. Piec kupiliśmy za jakieś 8000 z osprzętem, do zamontowania(sterownik+instalacja+montaż). Znajdź sklep z piecami i wybierz się na wycieczkę z regułu w takich miejscach pracują zorientowani ludzi , którzy doradzą i podpowiedzą a nawet przyjadą do domu pomierza i zrobia kalkulację. Zapytaj i sprawdź parę punktów , coś Ci doradzą.

• Autor: maniuś Data: 2009-05-20 11:41:32

dzięki wszystkim za informacje pozdrawiam

Przejdź do pełnej wersji serwisu