Piekne dzieki, poczytalam i teraz jestem madrzejsza, ale....po zrobieniu czegos samemu ;) Polak madry po szkodzie, no ale niech bedzie ...nastepnym razem sprobuje te rady wykorzystac :))) Nie wyszlo mi to zbyt ladnie ani powabnie,ale wkleje pare fotek,zeby pokazac , ze jednak cos sie zrobilo ;)
nadia, nastepnym razem wez 1 plat (reszte przykryj zwilzona sciereczka, bo szybko wysycha) i posmaruj go stopionym maslem (pedzelkiem), nastepny plat - to samo, tak 5-6 platow (to jest bardzo cienkie ciasto i sie bardzo latwo rwie), teraz dopiero naloz farsz i albo zawin, albo przykryj nastepnymi 5-6 platami ciasta, to zalezy co robisz, ja np. robie strudla z jablkami, rodzynkami, cynamonem, cukrem - wtedy zawijasz ( musisz znow posmarowac z zewnatrz ciasto maslem, bo to co posmarowalas wczesniej jest wewnatrz), robie tez strudla z pieczarkami i cebula, robilam tez spanakopite - grecki placek ze szpinakiem i serem feta, wtedy ukladam platy ciasta phyllo w zaroodpornym naczyniu, smaruje maslem (jak wyzej, 5-6 ), nakladasz farsz, przykrywasz nastepnymi platami ciasta (za kazdym razem smarujesz rozpuszczonym maslem), niektorzy kroja przed wlozeniem do pieca, ale mozna pozniej, pieczesz, mozesz tez wziac 1 plat, posmarowac maslem, przekroic na 3 wzdluz (masz 3 dlugie paski), nalozyc farsz i zwijac tak, abys miala trojkat, to jest fajne, gdy masz gosci (nie musza siedziec przy stole nad talerzami, biora takie male kesy i szklaneczke wina i sa wolni), ciasto phyllo mozesz tez zamrozic i te "trojkaty" z nadzieniem rowniez, a tylko wstawic do pieca na 20-25 min. u ciebie to chyba bedzie 185-190 C (dobre dla niespodziewanych gosci), powodzenia, pozdrawiam
Kupilam ostatnio to ciasto tak z ciekawosci....Czy ma ktos moze jakis ciekawy przepis na pastry leaves? Z gory dziekuje :)
A co takiego?
Strasznie sie to ciasto rwie...Na drugi raz to chyba ostane przy naszych polskich nalesnikach... ;)
http://wielkiezarcie.com/przepis42285.html czy to jest takie ciasto?Bo tak mi się wydaje...
A jeżeli to jest to ciasto to poczytaj sobie tutaj http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=1045&post=13927 :)
Piekne dzieki, poczytalam i teraz jestem madrzejsza, ale....po zrobieniu czegos samemu ;) Polak madry po szkodzie, no ale niech bedzie ...nastepnym razem sprobuje te rady wykorzystac :))) Nie wyszlo mi to zbyt ladnie ani powabnie,ale wkleje pare fotek,zeby pokazac , ze jednak cos sie zrobilo ;)

nadia,
nastepnym razem wez 1 plat (reszte przykryj zwilzona sciereczka, bo szybko wysycha) i posmaruj go stopionym maslem (pedzelkiem), nastepny plat - to samo, tak 5-6 platow (to jest bardzo cienkie ciasto i sie bardzo latwo rwie), teraz dopiero naloz farsz i albo zawin, albo przykryj nastepnymi 5-6 platami ciasta, to zalezy co robisz,
ja np. robie strudla z jablkami, rodzynkami, cynamonem, cukrem - wtedy zawijasz ( musisz znow posmarowac z zewnatrz ciasto maslem, bo to co posmarowalas wczesniej jest wewnatrz), robie tez strudla z pieczarkami i cebula, robilam tez spanakopite - grecki placek ze szpinakiem i serem feta, wtedy ukladam platy ciasta phyllo w zaroodpornym naczyniu, smaruje maslem (jak wyzej, 5-6 ), nakladasz farsz, przykrywasz nastepnymi platami ciasta (za kazdym razem smarujesz rozpuszczonym maslem), niektorzy kroja przed wlozeniem do pieca, ale mozna pozniej, pieczesz,
mozesz tez wziac 1 plat, posmarowac maslem, przekroic na 3 wzdluz (masz 3 dlugie paski), nalozyc farsz i zwijac tak, abys miala trojkat, to jest fajne, gdy masz gosci (nie musza siedziec przy stole nad talerzami, biora takie male kesy i szklaneczke wina i sa wolni), ciasto phyllo mozesz tez zamrozic i te "trojkaty" z nadzieniem rowniez, a tylko wstawic do pieca na 20-25 min. u ciebie to chyba bedzie 185-190 C (dobre dla niespodziewanych gosci),
powodzenia, pozdrawiam
Ursula, slicznie dziekuje!!!!! Jestes wielka!