Forum

Rozmowy wolne i frywolne

baterie kuchenne

• Autor: bena Data: 2009-05-17 19:37:09

Mam prosbę,czy ktoś może mi poradzic ,czym kierować się przy kupnie nowej bateri do zlewozmywakowej do kuchni.Zauważyłam że mają one określone klasy przepustowości wody np A,B, S.Niestety pytałam sprzedawcy i nie bardzo umiał mi powiedzieć o co chodzi.Kiedyś obiło mi się coś o uszy ,że niektóre baterie wytwarzają większe ciśnienie wody,przez co są oszczedniejsze w jej zużyciu.Szukałam w necie lecz nic nie znalazłam.
    Moze ktoś posiada ,,wiedzę'' na ten temat,będę wdzięczna

• Autor: Wkn Data: 2009-05-17 20:59:27

O matko, a ja naiwna kierowałam się przede wszystkim wyglądem i kupiłam sobie mega-niepraktyczną jeśli chodzi o mycie baterie, ale kocham ją bardzo, mimo że ma staroświeckie kurki do zimnej i ciepłej wody zamiast mieszadła.

Rozumiem, że S to jakaś S klasa, jak w samochodach :)
    I jeszcze może się łatwo dać zakręcić, jeśli ma ABS albo trochę trudniej ;P

• Autor: tineczka Data: 2009-05-17 21:18:56

Bateria z Ikea, oszczedza wode i jest bardzo latwa w uzyciu, nawet bez uzycia rak:) Lokciem mozna:) Najpierw jej bardzo nie lubilam, teraz sie nauczylam i hula jak trzeba:))))))

Mozesz na niej polegac, szwedzi maja" fizia" na oszczedzaniu wody, pradu i czego sie da, hehehe

• Autor: crisen Data: 2009-05-17 21:40:27

Ale heca tak szybko czytałam, że przeczytałam  " bakterie kuchenne ".Ha ha ha. Dobrze,że to baterie.....

• Autor: Aleksandra1973 Data: 2009-05-17 23:13:37

Ja rowniez przeczytalam bakterie hihihi

• Autor: kurkuma Data: 2009-05-17 22:00:41

Nie wiem co oznaczają te "klasy przepustowości", ale w mojej ocenie jest ważne aby:
    - bateria była jednouchwytowa czyli posiadała "mieszacz" który bardzo, ale to bardzo ułatwia życie
    - miała głowicę (najlepiej ceramiczną) o odpowiednio długiej gwarancji - np. 10 lat
    - posiadała wyciąganą wylewkę - to jest super funkcja
    Należy zwrócić uwagę na kształt baterii - w niektórych bateriach strumień wody nie pada prostopadle do zlewozmywaka, ale pod kątem - co moim zdaniem, nie zawsze się sprawdza. Ja nie akceptuję też baterii plastikowych, pokrytych tylko warstwą metalu. Poznać je po tym, że są bardzo lekkie, ale jednocześnie sprawiają wrażenie mało solidnych i z tego co wiem są awaryjne. Jeśli chodzi o oszczędność wody to może zapewnić ją końcówka mocowana na baterii, tzw perlator lub inaczej napowietrzacz.

• Autor: tineczka Data: 2009-05-17 22:24:42

Kurkuma.ale milo Cie zobaczyc:)

• Autor: kurkuma Data: 2009-05-17 22:44:35

tineczko i cmok

• Autor: tineczka Data: 2009-05-17 23:23:52

CMOK!!!!!

Przejdź do pełnej wersji serwisu