Forum

Kuchenne porady

barwniki spożywcze

  • Autor: crayon Data: 2009-05-18 11:21:21

    Witam, czytałam już tu na forum o barwnikach spożywczych, i zazwyczaj polecacie te dobre ale i drogie. Ja na razie bede robiła swoj pierwszy tort, wiec nie chcialabym za duzo wydawac na barwniki, bo nie wiem czy mnie to nie przerosnie i nie rzuce tym w kąt. Czy te barwniki tanie na allegro, w plynie tez sie do czegos nadaja na poczatek? http://www.allegro.pl/item615569680_barwniki_spozywcze_wusitta_barwnik_spozywczy.html prosze o odpowiedz:)

  • Autor: aloiram Data: 2009-05-18 11:33:27

    Miałam takie barwniki i one nie zdały  u mnie egzaminu. Rozrzedzały masy i kolory masy pozostawiały wiele, do życzenia. Mało wyraziste. Ja osobiście Ci ich nie polecam.

  • Autor: crayon Data: 2009-05-18 11:37:06

    a te droższe to są też w płynie czy w proszku?

  • Autor: agax Data: 2009-05-18 12:24:06

    Ja tez Ci nie polecam tych w płynie (szkoda sobie zniszczyc masę marcepanowa czy też cukrową!) te 'droższe' są w żelu i są naprawde wydajne....spróbój kupić np.jeden i sama zobaczysz.Ja tez miałam na początku te z Wusity i klapa.Pozostaja jeszcze typowo domowe sposoby barwienia wiem,że kukuma o żółty a np.kakao to wiadomo iz brazowy,ale ja nigdy tak nie robiłam-co do reszty kolorów i barwienia domowym sposobem to może jeszcze ktoś sie tutaj wypowie i Ci pomoże.Czytałam tez gdzieś  (w jakimś przepisie) o barwieniu pisakami-tubkami firmy Schwartau (nie wiem czy dobrze napisałam nazwę). :0)

  • Autor: aloiram Data: 2009-05-18 13:23:19

    Te którch ja używam są w żelu. Mam w płynie, ale te przywozi mi koleżanka z anglii i te są rewelacyjne.
    Kolejno: barnik w tortowni, barwnik Wilton, barwnik z Anglii.

  • Autor: karasia Data: 2009-05-18 12:31:08

    Ja tez zaczynalam od tych barwnikow i w sumie nie sa takie zle. Barwiac mase cukrowa lub marcepan sztuczny musisz jednak dac te barwniki zamiast wody, lub oprocz ale zeby nie bylo wiecej plynow niz w przepisie - bo nie wyjdzie. No i co za tym idzie cala masa musi byc w tym samym kolorze. Albo zrobic z polowy porcji w jednym i z polowy w innym kolorze. A tu sa moje pierwsze torty wlasnie na tych barwnikach: /wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=158477&post=158477

  • Autor: Tekla Data: 2009-05-18 19:40:41

    Ja masę cukrową barwiłam pisakami żelowymi firmy Schwartau. Niewielki wydatek a kolor wyszedł ładny.

  • Autor: rybka_M Data: 2009-05-18 19:58:46

    Mam te same barwniki, kolory są super, wystarczy niewielka ilość do barwienia. Dodałam je do budyniu, z którego robiłam krem. Niestety do niektórych kremów dodałam jeszcze trochę barwnika w trakcie ucierania z masłem i te kremy się zważyły.

  • Autor: crayon Data: 2009-05-18 20:05:57

    Dzieki w takim razie zdecydowalam ze na ten piatkowy tort kupie pisaki zelowe a na nastepne ufunduje sobie caly zestaw drogich :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu