Nigdy wieprzowiny nie wolno jeść surowej , niezależnie od pory roku!!!!!! Można mieć niechcianego towarzysza w organizmie , w postaci tasiemca:((. Tatar może być tylko z wołowiny.
Użytkownik JolaFi napisał w wiadomości: > Nigdy wieprzowiny nie wolno jeść surowej , niezależnie od pory roku!!!!!! > Można mieć niechcianego towarzysza w organizmie , w postaci > tasiemca:((. Tatar może być tylko z wołowiny.
A ja jak robię kotlety mielone, klopsy czy farsze z wieprzowiny to zawsze podjadam. Jakoś nigdy mi nie zaszkodziło i do "setki" dociągnąłem.... Bahus
Mięso na tatara najpierw trzeba zamrozić. Czyli dpowiednio wcześniej je kupujemy, mrozimy i rozmrażamy dopiero przed użyciem. To jest właśnie po to aby nie załapać się na tasiemca. Kto pracuje w zbiorowym żywieniu , wie o tym doskonale. Nie wolno robić tatara z nie mrożonego wcześniej mięsa. W wołowym mięsie też może być tasiemiec a nie tylko w weprzowinie.
Użytkownik ewelasmo napisał w wiadomości: > mam pytanie, czy do tataru mogę użyć mięsa mieszanego, tzn. > wieprzowo-wołowego???
Oryginalnego tatarA robi się z polędwicy wołowej (patrz: "O kremówce w Wadowicach i widelcu w butelce", pióra niejakiego Tadeusza Gwiaździńskiego, Wydawnictwo Nowik, Opole 2008) Przy odrobinie zdolności można go zrobić równie smakowicie z poldwicy cielęcej, z łososia, z pstrąga potokowego, itp., itd. Ale z wieprzowiny stanowczo NIE!
Hmmm.. na ogol jestem za tym zeby probowac jesc wszystko chociazby jeden raz. Ale jesli chodzi o surowe mieso/ryby jakos mnie to nie przekonuje wsumie od miesiaca juz nie jemy miesa wogole, dolaczam link o miesie wieprzowym.Uwazajcie tylko bo nie wiadomo z kad jest mieso i czym jest nafaszerowane.
mam pytanie,
czy do tataru mogę użyć mięsa mieszanego, tzn. wieprzowo-wołowego???
nigdy w zyciu! Jesli ma byc prawdziwy tatar. A w lecie to juz w ogole. Ja utywam tylko i wylacznie poledwicy badz rostbeefu wolowego.
Nigdy wieprzowiny nie wolno jeść surowej , niezależnie od pory roku!!!!!! Można mieć niechcianego towarzysza w organizmie , w postaci tasiemca:((. Tatar może być tylko z wołowiny.
Użytkownik JolaFi napisał w wiadomości:

> Nigdy wieprzowiny nie wolno jeść surowej , niezależnie od pory roku!!!!!!
> Można mieć niechcianego towarzysza w organizmie , w postaci
> tasiemca:((. Tatar może być tylko z wołowiny.
A ja jak robię kotlety mielone, klopsy czy farsze z wieprzowiny to zawsze podjadam. Jakoś nigdy mi nie zaszkodziło i do "setki" dociągnąłem....
Bahus
Przyznaję ,że i ja nie raz podjadłam surowej wieprzowiny;) co prawda , aż tak sędziwym wiekiem nie mogę się pochwalić;) jeszcze nie !!!!!!
Mimo wszystko nie odważyłabym się zrobić tatara z wieprzowiny.
dziękuje za rady teraz już na pewno wiem jak i z czego zrobię tatar jeszcze raz dziękuje
pozdrawiam
tasiemca można mieć nawet po zjedzeniu niemytych jagód. Spożywanie mięsa surowego to zawsze ryzyko zakażenia.
Tatar wychodzi też dobry z ładnej i świeżej ligawy wołowej.
Mięso na tatara najpierw trzeba zamrozić. Czyli dpowiednio wcześniej je kupujemy, mrozimy i rozmrażamy dopiero przed użyciem.
To jest właśnie po to aby nie załapać się na tasiemca. Kto pracuje w zbiorowym żywieniu , wie o tym doskonale. Nie wolno robić tatara
z nie mrożonego wcześniej mięsa. W wołowym mięsie też może być tasiemiec a nie tylko w weprzowinie.
Użytkownik ewelasmo napisał w wiadomości:
> mam pytanie, czy do tataru mogę użyć mięsa mieszanego, tzn.
> wieprzowo-wołowego???
Przy odrobinie zdolności można go zrobić równie smakowicie z poldwicy cielęcej, z łososia, z pstrąga potokowego, itp., itd.
Ale z wieprzowiny stanowczo NIE!
Hmmm.. na ogol jestem za tym zeby probowac jesc wszystko chociazby jeden raz. Ale jesli chodzi o surowe mieso/ryby jakos mnie to nie przekonuje wsumie od miesiaca juz nie jemy miesa wogole, dolaczam link o miesie wieprzowym.Uwazajcie tylko bo nie wiadomo z kad jest mieso i czym jest nafaszerowane.
http://www.metacafe.com/watch/447498/youll_never_eat_pork_again/ lub
http://www.metacafe.com/watch/466555/watch_original_first_pork_takes_the_pepsi_challenge/