Forum

Kuchenne porady

tatar

  • Autor: ewelasmo Data: 2009-05-18 13:13:39

    mam pytanie,
    czy do tataru mogę użyć mięsa mieszanego, tzn. wieprzowo-wołowego???

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2009-05-18 13:24:41

    nigdy w zyciu! Jesli ma byc prawdziwy tatar. A w lecie to juz w ogole. Ja utywam tylko i wylacznie poledwicy badz rostbeefu wolowego.

  • Autor: JolaFi Data: 2009-05-18 13:46:06

    Nigdy wieprzowiny nie wolno jeść surowej , niezależnie od pory roku!!!!!! Można mieć niechcianego towarzysza w organizmie , w postaci tasiemca:((.   Tatar może być tylko z wołowiny.

  • Autor: bahus Data: 2009-05-18 17:08:52

    Użytkownik JolaFi napisał w wiadomości:
    > Nigdy wieprzowiny nie wolno jeść surowej , niezależnie od pory roku!!!!!!
    > Można mieć niechcianego towarzysza w organizmie , w postaci
    > tasiemca:((. Tatar może być tylko z wołowiny.

    A ja jak robię kotlety mielone, klopsy czy farsze z wieprzowiny to zawsze podjadam. Jakoś nigdy mi nie zaszkodziło i do "setki" dociągnąłem....
    Bahus

  • Autor: JolaFi Data: 2009-05-18 22:22:58

    Przyznaję ,że i ja nie raz podjadłam surowej wieprzowiny;) co prawda , aż tak sędziwym wiekiem nie mogę się pochwalić;) jeszcze nie !!!!!! 

    Mimo wszystko  nie odważyłabym się zrobić tatara z wieprzowiny.

  • Autor: ewelasmo Data: 2009-05-18 15:36:30

    dziękuje za rady teraz już na pewno wiem jak i z czego zrobię tatar jeszcze raz dziękuje
    pozdrawiam

  • Autor: anneau Data: 2009-05-18 15:59:33

    tasiemca można mieć nawet po zjedzeniu niemytych jagód. Spożywanie mięsa surowego to zawsze ryzyko zakażenia.

  • Autor: Izabela_34 Data: 2009-05-18 16:32:30

    Tatar wychodzi też dobry z ładnej i świeżej ligawy wołowej.

  • Autor: crisen Data: 2009-05-18 18:42:44

    Mięso na tatara najpierw trzeba zamrozić. Czyli dpowiednio wcześniej je kupujemy, mrozimy i rozmrażamy dopiero przed użyciem.
    To jest właśnie po to aby nie załapać się na tasiemca. Kto pracuje w zbiorowym żywieniu , wie o tym doskonale. Nie wolno robić tatara
    z nie mrożonego wcześniej mięsa. W wołowym  mięsie też może być tasiemiec  a nie tylko w weprzowinie.

  • Autor: lubczyk69 Data: 2009-05-18 19:18:21

    Użytkownik ewelasmo napisał w wiadomości:
    > mam pytanie, czy do tataru mogę użyć mięsa mieszanego, tzn.
    > wieprzowo-wołowego???

    Oryginalnego tatarA robi się z polędwicy wołowej (patrz: "O kremówce w Wadowicach i widelcu w butelce", pióra niejakiego Tadeusza Gwiaździńskiego, Wydawnictwo Nowik, Opole 2008)
    Przy odrobinie zdolności można go zrobić równie smakowicie z poldwicy cielęcej, z łososia, z pstrąga potokowego, itp., itd.
    Ale z wieprzowiny stanowczo NIE!

  • Autor: olenka_chicago Data: 2009-05-19 01:25:48

    Hmmm.. na ogol jestem za tym zeby probowac jesc wszystko chociazby jeden raz. Ale jesli chodzi o surowe mieso/ryby jakos mnie to nie przekonuje wsumie od miesiaca juz nie jemy miesa wogole, dolaczam link o miesie wieprzowym.Uwazajcie tylko bo nie wiadomo z kad jest mieso i czym jest nafaszerowane.

    http://www.metacafe.com/watch/447498/youll_never_eat_pork_again/ lub

    http://www.metacafe.com/watch/466555/watch_original_first_pork_takes_the_pepsi_challenge/

Przejdź do pełnej wersji serwisu