Forum

Kuchenne porady

niemiecki serek. quark?

• Autor: holly Data: 2009-05-18 14:05:40

Mam prośbę do osób mieszkających w Niemczech. Serki dostępne w Niemczech, z różną zawartością tłuszczu (chyba 0, 20, 40), w konsystencji jak nasz polski serek homogenizowany (ale naturalny smak), czy one się nazywaja po prostu "quark"? I jakie są te zawartości tłuszczu?
    (Dostępne w każdym sklepie, firmowane przez dany sklep, pamiętam kupowałam je w sklepie Edeka, miały chyba po 200g.. Ale to było kilka lat temu)

• Autor: Gracja Data: 2009-05-18 14:27:30

Użytkownik holly napisał w wiadomości:
    > Mam prośbę do osób mieszkających w Niemczech. Serki dostępne w
    > Niemczech, z różną zawartością tłuszczu (chyba 0, 20, 40), w
    > konsystencji jak nasz polski serek homogenizowany (ale naturalny smak), czy
    > one się nazywaja po prostu "quark"? I jakie są te zawartości
    > tłuszczu?(Dostępne w każdym sklepie, firmowane przez dany sklep, pamiętam
    > kupowałam je w sklepie Edeka, miały chyba po 200g.. Ale to było kilka lat
    > temu)
    Tak tak sie nazywa i maja ta zawartosc tluszczu ale  czy faktyczna  taka jest zawartosc tluszczu to nie wiem (czy mozna wiezyc w to co napisza ?) ja kupuje ten  tlusciejszy i raczej wieksza paczke ale to jest tu popularny ale na marginesie  to wole z Penika nie ma tyle wody i jest gesciejszy juz wyczailam  zycze milego dnia

• Autor: Kacia Data: 2009-05-18 15:07:32

Tak holly ten serek to jest speisequark.Mozna kupic magerstufe ,20%i 40%.Serek 40% jest ze smietana i dosyc tlusty
    Opakowania sa 250 g i wieksze 500 gi serki sa tanie

• Autor: Dorota zza plota Data: 2009-05-18 17:15:49

tak to Quaek czyli mielony twarog - chudy albo poltlusty badz tlusty

• Autor: lubczyk69 Data: 2009-05-18 19:25:58

Niemieckie słowo Quark = po polsku twaróg.
    Samo słowo nie określa zawartości tłuszczu, bo to może być zróżnicowane. To zawsze jest oznaczone na opakowaniu.
    Określenie dotyczy stopnia wilgotności. Oryginlny Qark powinien być dość spoisty!

• Autor: holly Data: 2009-05-18 22:02:12

bardzo wam dziękuję za rozwianie moich wątpliwości :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu