Forum

Kuchenne porady

ciasto kruche

• Autor: Ila 45 Data: 2009-05-20 00:53:13

Witam serdecznie mam prośbe jak to jest z tym ciastem kruchym chodzi mi czy podpiekac go wcześniej pod sernik czy nie ma takiej konieczności .Mam zamiar własnie upiec sernik na kruchym i sie zastanawiam jak to jest?

• Autor: rdzina Data: 2009-05-20 07:25:41

Witam ,ja nigdy nie podpiekam ciasta kruchego ,moim zdaniem nie ma takiej potrzeby .Czasami smaruje surowym białkiem ,takim nie roztrzepanym ,ale to przedewszystkim jak pieke szarlotke .Pozdrawiam

• Autor: koma305 Data: 2009-05-20 08:53:06

Ja ciasta raczej nie podpiekam. Wyjątki robię do szarlotki i pleśniaka ,lecz tylko wtedy ,gdy dżem lub mus są bardziej wodniste.Pod sernik nie podpiekam.

• Autor: Ila 45 Data: 2009-05-20 11:46:10

Chodzi mo  szczególnie o ten przepis dankax na sernik  Puszek autorka proponuje aby wcześniej podpiec jednak ten spód z kruchego a ja jakos niemam przekonania do tego i chciałabym upiec wszystko razem jak myślicie dobrze będzie?

• Autor: Wkn Data: 2009-05-20 11:56:07

Wyjść, wyjdzie. Choć ja się nie stosuję do zaleceń autorki w przepisie, robiąc na przykład Sernik biału puch Alidab. Gdy upiekłam go, najpierw podpiekając lekko spód, wyszedł pyszny, przepyszny. Potem zrezygnowałam z podpiekania i nie byłam zachwycona ciastową kluską, która powstała (choć wszystkim smakowało). Wróciłam więc do podpiekania.

Musisz po prostu poeksperymentować. Wszystko zależy od indywidualnego smaku.

• Autor: _iwona_ Data: 2009-05-20 11:56:47

Ja podpiekam... i jak się ostatnio okazało - słusznie. Mam jeden ulubiony przepis na sernik, zawsze podpiekałam spód, ale pani, od której dostałam przepis, twierdziła, że nie trzeba podpiekać. Ostatnio stwierdziłam, że a niech tam... jak nie trzeba, to nie podpiekam. Żałowałam potem bardzo. Spód wyszedł gumowaty, miejscami sprawiał wrażenie jakby był surowy, wyglądał nieapetycznie... Nigdy więcej. Jestem zdecydowanie za podpiekaniem kruchego spodu pod sernik, szarlotkę itp.

• Autor: justine75 Data: 2009-05-20 12:54:29

Ja podpiekam spód.Tak jak dziewczyny napisały-bez podpieczenia jest gumowaty,mokry,ble-no chyba,że ktoś taki lubi,ale dla mnie ma smak surowego ciasta.
    I jak próbuję nowy przepis,to nawet jak autor nie zapieka-to ja tak.Zresztą,co Ci szkodzi zapiec?Ja zapiekam tyle,co sprzątnę po kruchym,przygotuję składniki i rozrobię ser-czyli około 15-20 minut.
    Udanego wypieku życzę:))

• Autor: justine75 Data: 2009-05-20 13:03:36

Zerknęlam na ten przepis,z ktorego chcesz upiec serniczek.Tutaj musisz podpiec spod bo to nie jest kruche ciasto tylko ucierane-ser pewnie by sie utopil w tym ciescie

• Autor: Tekla Data: 2009-05-20 13:47:09

Piekę często ten właśnie sernik. Ciasto na spód jest piaskowe więc trzeba upiec.A sernik wg tego przepisu jest przepyszny.Polecam

• Autor: Ila 45 Data: 2009-05-20 23:54:15

Dziękuje wszystkim za zainteresowanie i odpowiedzi. .Serniczek juz upieczony powedrował dalej bo to nie dla mnie był przeznaczony niestety, a jesli chodzi o ten spód to upiekłam wszytko razem, wygladało zachęcająco a jak smakuje dowiem się jutro to Wam tez napewno opowiem.

Przejdź do pełnej wersji serwisu