Forum

Gawędy o jedzeniu

Słownik kulinarny

  • Autor: Zośka Data: 2009-05-20 21:47:31

    kochani moderatorzy i uzytkownicy...

    Wiem że temat już był ( http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=19298&post=19319 ), ale chyba się zdeaktualizował, albo zestarzał. Chciałabym na nowo otworzyć wątek słownika, bo byłby on niezwykle pożądany i ciekawy, na czym zyskałaby cały WZ. Osobiście deklaruję chęć pomocy w redagowaniu haseł, a jak poczekamy to jeszcze będzie niezła liczba ochotników.
    Uprzejmie proszę użytkowników o wsparcie i zwiększenie siły persfazji siłą argumentów.... pozdrawiam gorąco

  • Autor: kokliko Data: 2009-05-21 02:47:39

    Zoska, pewnie bylby bardzo przydatny, ale to troche tak jakby napalac sie na robienie slownika polsko-angielskiego.
    Istnieje juz taki slownik w wersji ksiazkowej i nazywa sie Mala Encyklopedia Sztuki Kulinarnej napisany przez M. Michalik i M.Lebkowskiego, wydany przez Tenten w 1996 roku. Liczy sobie 418 stron i jest najbardziej wszechstronnym slownikiem kulinarnym z jakimkolwiek mialam do czynienia, nawet z tych obcojezycznych. Jest w nim absolutnie wszystko, poczawszy od rozbioru wszelakich tuszek, po opis tysiaca serow, piw, sosow,ryb i wszystkiego co ma do czynienia tak ze smakami jak i obrobka termiczna, Nawet tradycyjny Larousse przy nim wysiada.
    Nie wiem zas, czy naklad wyczerpany, a moze wznowiony?
    Jesli ktos z mederatorow, uwaza ten moj wpis za kryptoreklame, to prosze wykreslic z pierwszym zapianiem kura, zapewniam Was, ze zakupilam owa ksiazke dwanascie lat temu w pewne deszczowe wakacje w Zakopanem i do dzisiaj lubie ja sobie powertowac.
    Nie znam ani autorow, ani wydawcow.

  • Autor: Zośka Data: 2009-05-21 08:59:14

    Bardzo cieszę się, że masz co powertować i. Ja też chciałabym taki, ale niestety nie dość dokładnie szukałam....
    Mam wciąż nadzieję na pozytywne reakcje., lub jak wyżej, bez entuzjazmu.

  • Autor: Wkn Data: 2009-05-21 14:12:26

    Też mi się takie coś marzy, profesjonalne. Gdzie się da, to z apetycznym zdjęciem. Tylko czasu i ludzi do pomocy brak.
    Myślę, że będziemy powolutku, małymi krokami ulepszać to nasze wspólne Wielkie Żarcie. Na razie Pampas pracuje nad Polecanymi - czyli nad możliwością zgłaszania swoich przepisów do otrzymania WuŻetowego certyfikatu jakości. Jak się z tym uporamy, zabierzemy się za słownik i porady.

  • Autor: Zośka Data: 2009-05-21 14:35:45

    Oj, tchnęło nadzieją!  Dzięki.

  • Autor: kokliko Data: 2009-05-27 04:07:57

    Wkn, najmilejsza Wkn, ale co ma oznaczac ten certyfikat jakosci? Ja nie mam odwagi wyslac Ci maila z zapytaniem.
    Czy certyfikat jakosci bedzie sie mierzyl w  odliczonych hektolitrach majonezu proponowanego w wielu przepisach, czy w  przyklasnieciu do tego czy w smaku ( kto probowal bedzie?).
    Ja w tych zawodach starowac nie musze, ale moge, starczy, ze wstawie  ze dwiescie salatek  z rozgotowanych tortellini zaprawionych majonezem z wrzucona kukurydza na rozne sposoby (z ogorkiem, z papryczka, z majonezem doprawionym czosnkiem i jogurtem i tak do nieskonczonosci).
    Poniewaz slaba jestem w slodkosciach, to te torty przyprawiaja mnie o zawrot glowy i kazdemu dalabym ze sto certyfikatow  jakosci, a jak Ty mierzysz jakosc?????
    W sprawie deserow sie nie wypowiadam, bo to nie moja dzialka, nie moja delicja.

    Natomiast w sprawie zdjec juz moge. Talerz na ktorym kroluje z piec kartofelkow , pol kal
    afiora i jakies miesko z przepisu, mnie osobiscie odstrasza, bo zajmuje talerz ogromny, z przepisem niewiele ma wspolnego i tak niefotograficznie  wyglada...........

    A tu Ci nagle bez zdjecia, bez nawolywania , tyle fantastycznych, skromnie opisanych przepisow
    I jak to ocenic, jak bedziecie oceniali smaki pod przepisami ktore nie tylko nieskomentarzowane, ale nawet niewrzucone do "ulubionych".
    Dwa lata temu wpisalam sie w bractwo WZ, zyskalam cztery przepisy szalenie wykwintne (zaden nie mial zdjecia), piec przepisow na niedziele (dokladnie piec),  i kilka takich codziennych inspiracji.
    To jest strasznie duzo i wdzieczna jestem autorom tych odswietnosci tak samo jak i tym inspiracyjnym.
    Tylko jaki certyfikat?????

Przejdź do pełnej wersji serwisu