Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Pomocy !!!!

• Autor: Lusy Data: 2009-05-21 07:20:03

Jestem zdesperowana i bardzo smutna. Mam bardzo ładną  (białą) bluzkę , haftowaną richelie .No i kłopot , córka wyprała ja z czymś zielonym i katastrofa. Richelie jest białe  a reszta  jest zielona. Może ktoś ma sposób aby przywrócić jej naturalny kolor. Moczyłam całą noc w wanischu i innym odplamiaczu i nic. A tak przy okazji , może ktoś wie w czym piorą np. pościele szpitalne albo obrusy w restauracjach, że zawsze są białe bez plam. Może dzięki waszej pomocy odzyskam bluzkę.

• Autor: CZOS Data: 2009-05-21 07:23:26

Ja bardzo lubię zielony kolor. Jeśli zafarbowała się równo to fajnie chyba wygląda z białym haftem.

Pozdrawiam.

• Autor: Agulek74 Data: 2009-05-21 07:28:38

Oj ciężko raczej będzie ja sama zafarbowałam sobie podobną bluzeczkę tylko na różowo. Nie mogę niczym tego doprać ale może ktoś zna sposoby na to. Nauczyło mnie żeby  prać w rękach tego typu bluzeczki.
    Pozdrawiam

• Autor: alman Data: 2009-05-21 07:37:17

jeśli nie jest z materiału syntetycznego to tylko ACE, pomoże z pewnością, ale jeśli syntetyk to nie ma co kombinować....

• Autor: Lusy Data: 2009-05-21 07:40:00

Bluzka jest jakby z cieniutkiego płócienka  ale nie wiem czy nie ma czasem jakiejś domieszki  i dlatego zafarbowała

• Autor: rdzina Data: 2009-05-21 08:00:23

ja raz przez przypadek ufarbowałam ''kawalek'' spodni białych na czerwono nie miałam nic w domu oprucz cifu takiego w mleczku polałam i wszystko znikneło od tamtej pory wszystkie plamy na białych ciuchach cifem leje czekam chwile i do pralki ACE się boje bo może wyżreć dziure i po jakimś czasie ciuchy żółkną .Miam też piękną firankę...ale zżółkniętą nie pomogł wizir ani inne środki wiedziałam że takiej nie powiesze do wody wsypałam Ajax wyszła śniezno biała .Spodnie były z lajkrą a firanka na pewno z czmś elastycznym jak to mają firanki .

• Autor: angela Data: 2009-05-21 08:15:12

ACE może faktycznie zaszkodzić jeśli w materiale jest domieszka sztucznego włókna. Chciałam odpalmić białą spódnicę. Polałam ACE plamę. Plama zeszła ale wyszła druga, paskudna, żółta. Wcześniej nie popatrzyłam na wszywkę, a tam jest napisane, że to bawełna z dodatkiem sztucznego. Teraz nie wiem jak to zażółcenie usunąć. Spódnicę bardzo lubię. Może ktoś także mnie pomoże.

• Autor: mariateresa Data: 2009-05-21 10:36:27

Wyprałam kiedyś białe dżinsy  razem z biletem na przejazd w tylnej kieszonce
     w kolorze intensywnie różowym.
    Sporą plamę nacierałam kwaskiem cytrynowym, następnie wyprałam w samym Vanishu.
    Spodnie jak nowe, -   ale to była tylko plama.

Zielona bluzka z białym haftem Richelieu ?
    To może być coś pięknego !
    Chyba wyprałabym jeszcze raz razem z tym, -  od czego pofarbowało. 

Przejdź do pełnej wersji serwisu