Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Czy ktoś gra na gitarze?

• Autor: maria11 Data: 2009-05-21 11:56:48

Witajcie!

Odkurzyłam i naprawiłam gitarę po 10 latach. Raczej działa wszystko dobrze, nie mówiąc o moich opuszkach, które powoli twardnieją :-).

Czy ktoś mógłby mi przypomnieć jak stroi się gitarę na flażoletach, dotyczy to m.in. 12 progu.
    Tzn. wiem jak wydobywa się dżwięk tylko czy to jest możliwe dostrojenie do takich samych dżwięków.
    No nie mogę sobie przypomnieć, a strojenie na 5 i 4 progu wydaje mi się trochę niedokładne.
    I bez tego kamertonu też ciężko mi ustawić nutę e1 tą najcieńszą.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedż.

• Autor: till Data: 2009-05-21 12:05:18

http://frankaen.w.interia.pl/#strojenie myślę, że to będzie znacznie lepsze miejsce do zadawania pytań gitarowych, niż tutejsza kuchnia :)

• Autor: maria11 Data: 2009-05-21 12:14:24

Dzięki, zapewne skorzystam, ale lubię tą kuchnię i zaglądać na tą stronę wolę.
     Tutaj są poruszane rozmowy wolne i na każdy temat.
    A może chcę wiedzieć kto i gotuje i gra?....:-)
    Pozdrowionka

• Autor: drakas Data: 2009-05-21 22:12:42

Hej,
    ja grałam długo - chodziłam we wczesnej młodości do szkoly muzycznej, ale do dziś gitarę stroję "na gamę":)
    Pozdrawiam

• Autor: maria11 Data: 2009-05-24 09:22:07

Witaj!

"Na gamę" - tzn. jak? Pewnie ze słuchu ......, chociaż doczytam najwyżej, nawet ciekawa ta stronka którą podał till.

A tak pytanko odnośnie szkoły muzycznej? Jak odbierasz pobyt w szkole muzycznej?
    Moje dziecko w szkole chodzi na flażolet i pani powiedziała, że mała ma talent do grania i że powinna się szkolić.
    W ogóle chce grać też na pianinie, na które nie bardzo mnie teraz stać. Ale tutaj gdzie mieszkam nie ma szkoły  muzycznej państwowej, chociaż moglibyśmy się przeprowadzić tam gdzie jest. Miałabym taką możliwość.
    Jak myślisz? teraz jest w I klasie.
    Pozdrawiam

Przejdź do pełnej wersji serwisu