Forum

Kuchenne porady

Szparagi w słoikach! Pomocy!

• Autor: Kluko Data: 2009-05-21 22:52:52

Witajcie:) Poraz kolejny zebrałem mnóstwo szparagów i chciałem wsadzic je do słoików. Zrobiłem już raz wg sposobu na fasolkę szparagową, ale coś poszło nie tak, bo wszystkie szparagi skisły.... Nie wiem czy to wina zalewy czy zbyt krótkiego gotowania. Wiem, że rzadko sie "wekuje" szparagi w domach, ale może ktoś kiedys próbował lub zna jakiś przepis.....Mam już pełen zamrażarnik, a chciałbym miec więcej szparagów na zimę...;) Będę wdzięczny za każde sugestie.

• Autor: karolinaXXX Data: 2009-05-22 02:48:31

Jaki masz te szparagi zielone? czy biale. Tylko jak Ty je juz zamroziles to ja nie wiem czy da sie je teraz zamarynowac... ale tu masz
     moj przepis na szparagi biale,jeszcze mam jeden przepis podam pozniej;

Przepis #1.

• 30 bialych szparagow 
  • 1/3 szkl gruboziarnistej soli
  • 2 l zimnej wody
  • 1 2/3 szkl destylowanego octu 
  • 2/3 szkl cukru
  • 1 lyzeczka gruboziarnistej soli
  • 1 lyzeczka ziaren gorczycy
  • 1 1/2 lyzeczka ziaren koperku
  • 1 biala cebula,pokrojona w krazki
  • 1/2 lyzeczki platkow ostrej papryki 
  •  galazki koperku swiezego
  • Obrac szparagi,pokroic na 3 czesci wlozyc do miski z 1/3 szkl soli i zalac woda pozostawic na 2h, wyplukac pod bierzaca woda i wylozyc na recznik do wyschniecia. 
    Do garczka na srednim ogniu dodajemy ocet,1 lyzeczke soli,cukier,gorczyce,ziarna kopru i cebule.Zagotowac przez 1 minute. Szparagi wkladamy do wysterylizowanych sloikow (trzeba zostawic troche miejsca pomiedzy szparagami a pokrywka) do sloika wlozyc takze swiezy koper i 1/4 lyzeczki ostrej paryczki do tego goraca zalewa,dobrze wytrzec  sloik i zakrecic,gotowac przez 10 minut w kapieli wodnej,wystudzic sprawdzic czy zakretki "zlapaly".

• Autor: karolinaXXX Data: 2009-05-22 16:10:28

Podaje #2 przepis na szparagi:

4 kg szparagow
     czosnek
    2 lyzeczki przyprawy do marynowania (bez gozdzika)
    6 szkl wody
    4 szkl octu (5%)
    2 lyzki soli do marynowania

Oczyscic szparagi, odlamac koncowki i ciasno ulozyc w wygotowanych sloikach na wierzchu ulozyc po zabku czosnku.Reszte skladnikow doprowadzic do zagotowania i zalac szparagi, osuszyc sloik i zakrecic szczelnie,gotowac w kapieli wodnej przez 15 minut sprawdzic czy zakretki "zlapaly" po wystudzeniu.

• Autor: Kluko Data: 2009-05-23 09:06:33

Dziekuje bardzo za pomoc. Mam częśc zamrożone, więc z tych świeżych zrobie szparagi wg Twoich przepisów:)

• Przejdź do pełnej wersji serwisu