Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Mama - czy potrafimy docenić?

• Autor: lajan Data: 2009-05-25 05:46:22

Szczęśliwi są Ci, co matkę jeszcze mają,
    chwile spędzone z Nią, czy doceniają?
    Przecież to normalne, jest stale,
    że może odejść, nie myślimy wcale.
    Czy potrafimy pomoc matki cenić?
    Czy w naszych relacjach coś zmienić?
    Czy tylko od święta życzenia składamy
    a tak na codzień to zapominamy?
    Usprawiedliwić się zawsze możemy,
    że mamy dzieci, brak czasu ale chcemy...
    Mama, Babcia, Teściowa, czy je szanujemy?
    zapatrzeni w siebie, co o nich wiemy?
    One też swoje życie i marzenia mają,
    tęsknią za nami i wciąż czekają...
    Wielkie święto gdy Je odwiedzamy,
    smutno, że z braku czasu zaraz uciekamy.
    Cóż mają powiedzieć Ci co matki stracili,
    jak zagonieni lub ślepi byli.
    Dziś tyle pytań matce by zadali,
    już zrozumieli, bardziej by o Nią dbali.
    Odeszła... wspomnienia łzy wyciskają,
    przeżyte chwile przed oczami stają.
    Gdzie jesteś Mamo? Usta pytają,
    niestety, odpowiedzi się nie doczekają.
    Dzisiaj więc z okazji takiego święta,
    każdy ma jedną Matkę, niech o niej pamięta
    Nie tylko w święta życzenia składamy
    ale codziennie o niej pamiętamy.
    Kochane Mamy, Wy w sobie to macie,
    bez względu na czyny, Wy nas kochacie.

• Autor: dycha Data: 2009-05-25 06:59:34

Jakoś tak.... w piersiach ściska i łezka w oku się kręci.... Pięknie to ująłeś Lajanku, nic dodać, nic ująć...

• Autor: bytomianka Data: 2009-05-25 07:06:59

Piękne!! Wzruszyłam się ! Moja mama zmarła już 26 lat temu, ale nadal brak mi Jej...

• Autor: olenka_chicago Data: 2009-05-25 08:27:59

Wspaniale napisane i chyba kazdy czasem zapomina o mamie/babci,niestety! Ale to juz w naszej naturze, docenimy cos gdy to stracimy. Kochamy mamy ale dlaczego zapominamy o nich niekiedy, wlasnie dzis moja mama i babcia odwiedzily mnie bylo wspaniale,cztery pokolenia liczac tu babcie,moja mame,mnie i moje cory, moja babcia jest naprawde szczesciara bo ma juz 15 prawnukow,18 wnukow. Czesto sie zastanawiam dlaczego tak malo czasu sobie poswiecamy, kazdy ma swoje zycie i problemy ale najblizsci powini byc na pierwszym miejscu. Zaczelam to lepiej rozumiec gdy sama zostalam mama, doceniam teraz bardziej swoja i babcie, moja babcia kocha nas wszystkich bardzo mocno, a sama mi mowila ze prawnunow kocha bardziej niz kogokolwiek wczesniej.
    Troche mamy teraz rodzine rozlozona po swiecie ale planujemy tzn. moja babcia zlot rodzinny mam nadzieje ze sie uda wszystkich sciagnac, zwlaszcza ze moja siostra jest na wojnie w Iraku i bedzie miec przepustke w tym czasie, juz nie moge sie doczekac.
    Pozdrawiam i caluje mocno wszystkie mamy, mama to jest najwiekszy skarb na swiecie trzeba ja szanowac i duzo sie z nia smiac, kochac jesli nawet nie mamy na to juz sily bo bez naszych mam nie byloby nas tutaj. Przeciez nie wyobrazamy sobie lepszej zaplaty od dziecka, ktore nam mowi "Kocham Cie Mamo" wiec musimy czesciej to mowic naszym mamom. To nic nie kosztuje, a tak cieszy.

• Autor: dora41 Data: 2009-05-25 09:17:55

No i pobeczałam się , moja mama odeszła pięć lat temu brak mi jej każdego dnia , jest wprawdzie teściowa ,dobra, kochana,ale to już nie  moja mama

• Autor: agness Data: 2009-05-25 09:44:25

Prawdziwie napisane....Kocham rodziców tak samo,dla mnie to sa najcudowniejsi ludzie pod słońcem.Dzwonie do mamy prawie codziennie,choc dzieli nas zaledwie 7km odwiedzam kiedy sie tylko da i kazda chwila z mama jest dla mnie jak swieto.Jutro jest jej świeto,31lat temu w ten dzień urodziła mnie ,taki prezent od losu dostała.Mimo ,ze sa moje urodziny przez tyle lat Dzień Matki jest dla mnie wazniejszy.Wczoraj byłam na cmentarzu u teściowej której nie poznalam,ale to dla mnie tez mama i tak sie do niej zwracam nad mogiła,z opowieści poznanych wiem ze była wspaniala kobietą i matka.Szanujmy swoich rodzicow i doceniajmy trud jaki włozyli w nasze wychowanie a co najwazniejsze dali nam życie:)

• Autor: anneau Data: 2009-05-25 15:02:23

A ja dziś wysłałam mamie list. O ile priorytet nie zawiedzie... - zdąży na czas. O ile - rzecz jasna- nie przepadnie beż echa po drodze.
    Bardzo mi zależy na tym, żeby go mama dostała. Po raz pierwszy w życiu napisałam mamie list! I właśnie zastanawiam się jak to się stało...przecież okazji ku temu było masę! To bardzo miły list i napisałam w nim to wszystko, czego nie mam nigdy odwagi powiedzieć prosto w oczy- że jest mi najbliższą osobą na świecie! Bez względu na zgrzyty, nieporozumienia i temu podobne bzdury...
       Mama...mamusia...M A M A... słowo "mama" ...jakie miękkie i miłe :)

• Autor: Pola42 Data: 2009-05-27 11:13:20

I brzmi w tak wielu językach bardzo podobnie...To chyba nie przypadek  :)

• Autor: Netka Anetka Data: 2009-05-25 17:59:22

Piekny,madry wiersz.

Pozdrawiam Autora:)

• Autor: Pola42 Data: 2009-05-25 23:24:14

Moja Mam umarła rok temu i faktycnie po jej śmierci okazało się, ile rzeczy przeszło obok, ile wydarzeń zanurzonych w mrokach przeszłości.znikło gdzieś i jest już niedoodzyskania po Jej śmierci. Teraz ja jestem " najstarszą babuleńką" w rodzinie .Straszne i piękne !

• Autor: tineczka Data: 2009-05-25 23:59:47

Lajan
    Ja mam moja rudowlasa
    Moja kochana 81-latke
    Moja codziennie malujaca oczy
    Moja Mame
    Ja mam Ja narazie,
    Kto wie jak dlugo?
    Kocham Ja napewno
    I tak pozostanie.

• Autor: Pola42 Data: 2009-05-26 00:06:32

To z Alvinkiem ?

• Autor: kokliko Data: 2009-05-26 00:36:41

Mamo! Okrzyk niewydany juz od dwunastu lat i ta cisza jakby  w gardle zaschlo.

• Autor: erka Data: 2009-05-27 17:57:00

U mnie to samo,  11 lat, Tato tez nigdy w zyciu nie wypowiedzialam ( niestety Tescia tez nie mam), Tato zmarl jak mialam 2.5 roku.
    Smutno.............

• Autor: tineczka Data: 2009-05-26 09:19:09

Tak, prababcia sie doczekala:)

• Autor: Bodek Data: 2009-05-27 10:02:42

przeczytalem mamie wierszyk i sie poplakala.
    masz pozdrowienia od niej :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu