Forum

Kuchenne porady

mrożenie pieczarek

• Autor: jaska2503 Data: 2009-05-27 14:24:47

Może znacie dobry sposób na mrożenie pieczarek????Dostałam od znajomego sporą ilość,a za 10 dni mam imprezę i można by było je wykorzystać.Gdy uprzednio mroziłam to po wyjęciu z zamrażarki były jakby"gumowe"........może je gotować przed zamrożeniem????

• Autor: kasmat81 Data: 2009-05-27 14:43:06

Czasami kupuję pieczarki,kroję w kosteczkę, podsmażam z cebulką i mrożę.Kiedy potrzebuję grzybków do zapiekanki czy farszu wtedy tylko wyciągam je wcześniej i mam dużo mniej pracy.Pozdrawiam!

• Autor: as Data: 2009-05-27 15:00:48

Ja pokrojone (paski, kostka- jak ci odpowiada)grzyby blanszowalam czyli wrzuciłam do wrządku i gotowałam 2 -3 min, potem przecedzałam, studziłam i pakowałam doworeczka i do zamrażarki. 

• Autor: tineczka Data: 2009-05-27 15:33:02

Najwazniejsze, to nie plukac grzybow.Pieczarki maja byc twarde , biale z zamknietymi kapeluszami. Oczyscic pedzlem lub miekka szczotka, pokroic na dosyc cienkie paski wzdluz i do worka do zamrazania ( ja uzywam ziploc) , wycisnac delikatnie nadmiar powietrza ( pieczarki maja lezec plasko w calym worku) i zamrozic.
    Zamrozone wrzucac na rozgrzany tluszcz, do odparowania plynu i doprawiac.
    Zawsze mam pieczarki w zamrazalniku, kupuje jak cena jest niska:)
    Pozdrawiam

• Autor: jaska2503 Data: 2009-05-27 20:41:08

Domyślam się teraz dlaczego moje pieczarki są "gumowe" po rozmrożeniu-zawsze je myję....Spróbuję bez mycia,tylko oczyszczę i do zamrażarki.Dam znać czy były "normalne"po rozmrożeniu  :-)))))Dzięki za porady:))))

• Autor: basia b Data: 2009-05-27 22:45:08

A ja kroje i zamrazam surowe pieczarki, tylko "ruszam je w woreczku" w zamrażalniku, żeby zamroziły się na sypko, nie robi się bryłka tylko wysypuje i rozmrażam tyle ile trzeba.

Przejdź do pełnej wersji serwisu