Kochane wytrawne Kucharki i Kucharze Jadę w sobotę na grila a bardzo rzadko mam taką okazję, więc chciałabym nacieszyć podniebienie. I tu prośba o rady odnośnie sposobu na udane grilowanie, takie techniczne. Mam zachcianke na cudną karkówkę, żeby rozpływała się w ustach. Przepisów na dobre marynaty jest mnóstwo, ale jak to zrobić żeby była mięciutka i dobrze wypieczona? I czy szaszłyki tak samo grilować? Czekam pilnie na fachowe rady.
Nie no kochani, nie wierzę, że nic nie wiecie ;p Bo ja dalej nic ;( I nie wiem czy wystarczy na tacy aluminiowej położyć, czy w papier aluminiowy zawijać (tak też słyszałam), czy inne cuda robic ....
Ważne jest aby nie kłaść mięsa na ruszt, dokąd węgiel drzewny czy brykiet nie spopieli się po wierzchu.
Brykietu nie używam, ponieważ podczas jego produkcji, dodawane są środki chemiczne w celu łatwiejszego sprasowania (tak twierdzi mój kolega)
Karkówkę można wcześniej posypać solą zmiękczającą mięso, przed grillowaniem posmarować oliwą.
Nigdy nie stosuję tacek aluminiowych, bezpośredni kontakt mięsa z tlącym się węglem, nadaje mu specyficzny smak (kto to wymyślił?)
Ważne jest aby mięso nie przyrumieniło się zbyt, zanim będzie miękkie, nie polecam grilli z niewielką regulacją wysokości rusztu od węgla, mięso musi "dojść" na bezpiecznej wysokości.
Polecam taki gril
http://paa.pl/grill_cygaski_na_trojnogu_super_cena_od_ss-509013763.html
hi hi, jakos sie juz wszyscy nasycili grillowaniem i maja go po dziurki w nosie :o) Ja osobiscie najchetniej kupuje mieso gotowe marynowane, lub jak sama marynuje - to polecam przynajmniej przez noc w tej marynacie przetrzymac - aby sie dobrze "przegryzlo"... Tacki i folie nie sa koniecznie potrzebne - najwazniejsze jest aby ogien nie byl za mocny, zeby w ogole nie bylo ognia - tylko dobry zar i miesko mialo wystarczajaco czasu aby do siebie doszlo. Jak sie czlowiek spieszy to wychodzi jedynie podeszwa :o) Pozdrawiam
Ooo, i na takie konkrety czekałam ;) Chcę się "utalentować" przy grilu, bo całe lato pracuję jak dzikus jakiś, to chociaż 2 razy do roku a ze smakiem ;) Dziękuję pięknie ;)
Kochane wytrawne Kucharki i Kucharze
Jadę w sobotę na grila a bardzo rzadko mam taką okazję, więc chciałabym nacieszyć podniebienie. I tu prośba o rady odnośnie sposobu na udane grilowanie, takie techniczne. Mam zachcianke na cudną karkówkę, żeby rozpływała się w ustach. Przepisów na dobre marynaty jest mnóstwo, ale jak to zrobić żeby była mięciutka i dobrze wypieczona? I czy szaszłyki tak samo grilować? Czekam pilnie na fachowe rady.
Nie no kochani, nie wierzę, że nic nie wiecie ;p
Bo ja dalej nic ;(
I nie wiem czy wystarczy na tacy aluminiowej położyć, czy w papier aluminiowy zawijać (tak też słyszałam), czy inne cuda robic ....
No i nie będę Was kochała ( foch) ;p
Ważne jest aby nie kłaść mięsa na ruszt, dokąd węgiel drzewny czy brykiet nie spopieli się po wierzchu.
Brykietu nie używam, ponieważ podczas jego produkcji, dodawane są środki chemiczne w celu łatwiejszego sprasowania (tak twierdzi mój kolega) Karkówkę można wcześniej posypać solą zmiękczającą mięso, przed grillowaniem posmarować oliwą. Nigdy nie stosuję tacek aluminiowych, bezpośredni kontakt mięsa z tlącym się węglem, nadaje mu specyficzny smak (kto to wymyślił?)
Ważne jest aby mięso nie przyrumieniło się zbyt, zanim będzie miękkie, nie polecam grilli z niewielką regulacją wysokości rusztu od węgla, mięso musi "dojść" na bezpiecznej wysokości. Polecam taki gril
http://paa.pl/grill_cygaski_na_trojnogu_super_cena_od_ss-509013763.html
http://paa.pl/grill_cygaski_na_trojnogu_super_cena_od_ss-509013763.html proszę bardzo, link aktywny:)
hi hi, jakos sie juz wszyscy nasycili grillowaniem i maja go po dziurki w nosie :o) Ja osobiscie najchetniej kupuje mieso gotowe marynowane, lub jak sama marynuje - to polecam przynajmniej przez noc w tej marynacie przetrzymac - aby sie dobrze "przegryzlo"... Tacki i folie nie sa koniecznie potrzebne - najwazniejsze jest aby ogien nie byl za mocny, zeby w ogole nie bylo ognia - tylko dobry zar i miesko mialo wystarczajaco czasu aby do siebie doszlo. Jak sie czlowiek spieszy to wychodzi jedynie podeszwa :o) Pozdrawiam
Ooo, i na takie konkrety czekałam ;) Chcę się "utalentować" przy grilu, bo całe lato pracuję jak dzikus jakiś, to chociaż 2 razy do roku a ze smakiem ;) Dziękuję pięknie ;)
Witaj w przepisach jest cały dział o grilowaniu na pewno znajdziesz coś dla siebie:))