Forum

Kuchenne porady

Jak grilować?

• Autor: Modelsowa Data: 2009-05-28 21:48:55

Kochane wytrawne Kucharki i Kucharze
    Jadę w sobotę na grila a bardzo rzadko mam taką okazję, więc chciałabym nacieszyć podniebienie. I tu prośba o rady odnośnie sposobu na udane grilowanie, takie techniczne. Mam zachcianke na cudną karkówkę, żeby rozpływała się w ustach. Przepisów na dobre marynaty jest mnóstwo, ale jak to zrobić żeby była mięciutka i dobrze wypieczona? I czy szaszłyki tak samo grilować? Czekam pilnie na fachowe rady.

• Autor: Modelsowa Data: 2009-05-29 10:56:55

Nie no kochani, nie wierzę, że nic nie wiecie ;p
    Bo ja dalej nic ;(
    I nie wiem czy wystarczy na tacy aluminiowej położyć, czy w papier aluminiowy zawijać (tak też słyszałam), czy inne cuda robic  ....

• Autor: Modelsowa Data: 2009-05-29 11:38:07

No i nie będę Was kochała ( foch) ;p

• Autor: Edi® Data: 2009-05-29 12:51:04

Ważne jest aby nie kłaść mięsa na ruszt, dokąd węgiel drzewny czy brykiet nie spopieli się po wierzchu.
    Brykietu nie używam, ponieważ podczas jego produkcji, dodawane są środki chemiczne w celu łatwiejszego sprasowania (tak twierdzi mój kolega) Karkówkę można wcześniej posypać solą zmiękczającą mięso, przed grillowaniem posmarować oliwą. Nigdy nie stosuję tacek aluminiowych, bezpośredni kontakt mięsa z tlącym się węglem, nadaje mu specyficzny smak (kto to wymyślił?)
    Ważne jest aby mięso nie przyrumieniło się zbyt, zanim będzie miękkie, nie polecam grilli z niewielką regulacją wysokości rusztu od węgla, mięso musi "dojść" na bezpiecznej wysokości. Polecam taki gril
    http://paa.pl/grill_cygaski_na_trojnogu_super_cena_od_ss-509013763.html

• Autor: mysha2006 Data: 2009-05-30 11:03:09

http://paa.pl/grill_cygaski_na_trojnogu_super_cena_od_ss-509013763.html proszę bardzo, link aktywny:)

• Autor: Transylwania Data: 2009-05-29 12:52:44

hi hi, jakos sie juz wszyscy nasycili grillowaniem i maja go po dziurki w nosie :o) Ja osobiscie najchetniej kupuje mieso gotowe marynowane, lub jak sama marynuje - to polecam przynajmniej przez noc w tej marynacie przetrzymac - aby sie dobrze "przegryzlo"... Tacki i folie nie sa koniecznie potrzebne - najwazniejsze jest aby ogien nie byl za mocny, zeby w ogole nie bylo ognia - tylko dobry zar i miesko mialo wystarczajaco czasu aby do siebie doszlo. Jak sie czlowiek spieszy to wychodzi jedynie podeszwa :o) Pozdrawiam

• Autor: Modelsowa Data: 2009-05-29 17:57:44

Ooo, i na takie konkrety czekałam ;) Chcę się "utalentować" przy grilu, bo całe lato pracuję jak dzikus jakiś, to chociaż 2 razy do roku a ze smakiem ;) Dziękuję pięknie ;) 

• Autor: Basienkaa0 Data: 2009-05-29 21:30:56

Witaj w przepisach jest cały dział o grilowaniu na pewno znajdziesz coś dla siebie:))

Przejdź do pełnej wersji serwisu