Witaj, Chciałabym zrobić na urodziny córki Twój torcik z truskawkami "Dla mojej mamy" i w związku z tym mam kilka pytań. Nigdy wcześniej nie robiłam tortów. 1) Czy kartoflanka to mąka ziemniaczana? 2) Czy jak wezmę tortownicę 26 cm to będzie duża różnica? Na razie nie mam żadnej i chciałabym kupić jakąś uniwersalną i z rad udzielonych na forum okazało się, że 26 będzie najlepsza. A jak będę miała 24 cm to to ciasta będzie wyższe czy po prostu mi się "wyleje" w trakcie pieczenia? 3) Jaki smak ma ten krem ajerkoniakowy? Nigdy nie piłam ajerkoniaku więc nic mi to nie mówi.Nie lubię rzeczy słodkich ani mdłych, wolę troszkę kwaskowe. Może wiesz jaki inny krem tez byłby dobry? A propos jakiej firmy ten krem i czy są jakieś różnye opakowania-chodzi mi o wagę. 4) Ile trzeba tej wody do ponczu? 5)Czy mogłabyś mi podać swój mail, gdyby jeszcze jakieś pytania przyszły mi do głowy? To wygodniejsze niż pisanie na maila. 6) Robię urodziny córki w następna niedzielę-czy tort mogę zrobić już w piątek czy lepiej w sobotę? 7)Widziałam, że jedna z osób w Twoich komentarzach zrobiła biszkopt kakaowy. Może wiesz jak go zrobić? Dziękuję i pozdrawiam
Witaj barbami ! Widzę, że masz tremę przed upieczeniem pierwszego torciku - ale nie taki diabeł straszny - choć w pieczeniu ciast daleko mi...oj daleko ....do dużo młodszych koleżanek - użytkowniczek strony.
Tak - kartoflanka to mączka ziemniaczana. Biszkopt z 4 jaj na pewno nie wykipi z tortownicy 24 cm. ( nie powinien ) - a średnia - 26 cm. myślę, że będzie akurat - taka uniwersalna. Ale we formie 26 cm. - raczej zrobilabym biszkopt z 5 - 6 jaj. To już byłby okazały tort urodzinowy.
Jeśli urośnie na biszkopcie taka " górka " jak na zdjęciu w przepisie, - nie zcinaj jej - ułożone na tej " górce " truskawki, zrobią wrażenie większej obfitości i tort optycznie będzie wyższy.
Ponczu mialam .....chyba 3/4 szklanki ? - tak po kilka stołowych łyżek na jeden krążek.
Ajerkoniak to gęsty likier z jajek - w kremach sprawdza się, jest b. smaczny ( rzecz gustu ). Miałam gotowy polski krem firmy Gellwe - zawartość 140 gr. na 300 ml. dobrze schłodzonego mleka.
Truskawka tworzy udany duet z czekoladą, - polecam też krem czekoladowy również z tej firmy jest b. smaczny, - " wzbogać " go 2 - 3 łyżkami miękiego masła - co też poleca producent na odwrocie opakowania.
Jeśli natomiast wolisz smak kremu kwaskowy - zrób tort z kremem cytrynowym ( poncz - przegotowana woda + cytryna + cukier ) lub innym kremem owocowym.
A biszkopt kakaowy - różni się dodatkiem łyżki kakao ale ...nie mam teraz w głowie przepisu - zobacz w tortach jest bardzo dużo wspaniałych ciemnych biszkoptów .
Tak - oczywiście tort możesz upiec w piątek, przełożyć kremem + owoce w sobotę. Powodzenia i udanego przyjęcia. Pozdrawiam Cie serdecznie !!!
Witaj,
Chciałabym zrobić na urodziny córki Twój torcik z truskawkami "Dla mojej mamy" i w związku z tym mam kilka pytań. Nigdy wcześniej nie robiłam tortów.
1) Czy kartoflanka to mąka ziemniaczana?
2) Czy jak wezmę tortownicę 26 cm to będzie duża różnica? Na razie nie mam żadnej i chciałabym kupić jakąś uniwersalną i z rad udzielonych na forum okazało się, że 26 będzie najlepsza. A jak będę miała 24 cm to to ciasta będzie wyższe czy po prostu mi się "wyleje" w trakcie pieczenia?
3) Jaki smak ma ten krem ajerkoniakowy? Nigdy nie piłam ajerkoniaku więc nic mi to nie mówi.Nie lubię rzeczy słodkich ani mdłych, wolę troszkę kwaskowe. Może wiesz jaki inny krem tez byłby dobry? A propos jakiej firmy ten krem i czy są jakieś różnye opakowania-chodzi mi o wagę.
4) Ile trzeba tej wody do ponczu?
5)Czy mogłabyś mi podać swój mail, gdyby jeszcze jakieś pytania przyszły mi do głowy? To wygodniejsze niż pisanie na maila.
6) Robię urodziny córki w następna niedzielę-czy tort mogę zrobić już w piątek czy lepiej w sobotę?
7)Widziałam, że jedna z osób w Twoich komentarzach zrobiła biszkopt kakaowy. Może wiesz jak go zrobić?
Dziękuję i pozdrawiam
Witaj barbami !
Widzę, że masz tremę przed upieczeniem pierwszego torciku - ale nie taki diabeł straszny
- choć w pieczeniu ciast daleko mi...oj daleko ....do dużo młodszych koleżanek - użytkowniczek strony.
Tak - kartoflanka to mączka ziemniaczana.
Biszkopt z 4 jaj na pewno nie wykipi z tortownicy 24 cm. ( nie powinien )
- a średnia - 26 cm. myślę, że będzie akurat - taka uniwersalna.
Ale we formie 26 cm. - raczej zrobilabym biszkopt z 5 - 6 jaj.
To już byłby okazały tort urodzinowy.
Jeśli urośnie na biszkopcie taka " górka " jak na zdjęciu w przepisie, - nie zcinaj jej
- ułożone na tej " górce " truskawki, zrobią wrażenie większej obfitości
i tort optycznie będzie wyższy.
Ponczu mialam .....chyba 3/4 szklanki ?
- tak po kilka stołowych łyżek na jeden krążek.
Ajerkoniak to gęsty likier z jajek - w kremach sprawdza się, jest b. smaczny ( rzecz gustu ).
Miałam gotowy polski krem firmy Gellwe
- zawartość 140 gr. na 300 ml. dobrze schłodzonego mleka.
Truskawka tworzy udany duet z czekoladą, - polecam też krem czekoladowy
również z tej firmy jest b. smaczny, - " wzbogać " go 2 - 3 łyżkami miękiego masła
- co też poleca producent na odwrocie opakowania.
Jeśli natomiast wolisz smak kremu kwaskowy - zrób tort z kremem cytrynowym
( poncz - przegotowana woda + cytryna + cukier ) lub innym kremem owocowym.
A biszkopt kakaowy - różni się dodatkiem łyżki kakao
ale ...nie mam teraz w głowie przepisu - zobacz w tortach
jest bardzo dużo wspaniałych ciemnych biszkoptów .
Tak - oczywiście tort możesz upiec w piątek, przełożyć kremem + owoce w sobotę.
Powodzenia i udanego przyjęcia. Pozdrawiam Cie serdecznie !!!
Dziekuję ślicznie za tak dokładne odpowiedzi :-)))