Witam. Czy ktoś z Was był może lub zna historię tej katedry? Potrzebuję konkretnie informacji na temat jednego z witraży w tej katedrze. Z tego co wiem witraż ten ufundowały średniowieczne prostytutki. Jak nazywa się ten witraż..Jak wygląda? Znalazłam obrazy witraży z tej katedry ale nie wiem, który jest ten właściwy. Bardzo proszę o pomoc.
A ja znalazłam witraż na którym jest była prostytutka ale nie wiem czy o takie coś chodziło, na wszelki wypadek wklejam link <!-- @page { size: 21cm 29.7cm; margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } -->
A to cos zle zrozumialam: Obrazy to tu, albo i tutaj. Tu jestv typowa prostytutka po czym poznac po zoltej tasmie wstedze uzywanej jako oznakowanie nierzadnic lub czesto zoltym kolorze sukien lub plaszczy. Czesto wystepuja tez atrybuty jak: zbite puchaey, trzewiczki - jako oznaka straconego dziewictewa. na tej stronie obraz pod tytulem Prostituierte im Badehausczyli Prostytutki w lazni. To to co znalazlam na szybkiego
link2 to cala strona poswiecona sredniowieczu das Mittelalter=Sredniowiecze co zreszta widac i po ubiorach i stylu obrazow jak sadze: obraz pierwszy: jest wycinkiem z wloskiego Fresku ( Fresko im Castello della Manta. (Asti, 14. Jahrhundert) z 14 wieku. Obraz drugi: Pokazuje stosunek kosciola do prostytucji i wisi na oltarzu w Regensburgu, tytol: Sad Ostateczny rok powstania okolo 1480(Tafelbild "Jüngstes Gericht" in Regensburg, ca. 1480.)
Obraz trzeci: Scena w lazni jest ilustracja ksiazkowa z poznego sredniowiecza poczatku renesansu autor S. Marmon (Buchmalerei von S. Marmon aus dem späten 15. Jahrhundert).
Link nastepny ukazujacy stroj poznosredniowieczny. Link do obrazu lazni nie jest niestety datowany ale sadzac po ubiorze i wystroju wnetrz oraz stylu to rownierz prawdopodobnie przelom wieku 14 i pietnastego badz ciut wczesniej
Witam. Czy ktoś z Was był może lub zna historię tej katedry? Potrzebuję konkretnie informacji na temat jednego z witraży w tej katedrze. Z tego co wiem witraż ten ufundowały średniowieczne prostytutki. Jak nazywa się ten witraż..Jak wygląda? Znalazłam obrazy witraży z tej katedry ale nie wiem, który jest ten właściwy. Bardzo proszę o pomoc.
A wiec o tym witrazu nie znalazlam nic tylko o jednym ufundowanym przez Blanke von Kastilien.
A ja znalazłam witraż na którym jest była prostytutka ale nie wiem czy o takie coś chodziło, na wszelki wypadek wklejam link
<!-- @page { size: 21cm 29.7cm; margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } -->
http://images.library.pitt.edu/cgi-bin/i/image/image-idx?q1=FCW142B*;rgn1=chartres_fn;sid=19c3f31e87009eea22fdab04d47300e7;size=20;c=chartres;lasttype=simple;view=entry;lastview=thumbnail;subview=detail;cc=chartres;entryid=x-fcw142bgs030;viewid=FCW142BGS030.TIF;start=1;resnum=4
Dziękuję!!! Nie wiem czy to jest ten witraż ale przyda się bardzo. :))))
A to cos zle zrozumialam: Obrazy to tu, albo i tutaj. Tu jestv typowa prostytutka po czym poznac po zoltej tasmie wstedze uzywanej jako oznakowanie nierzadnic lub czesto zoltym kolorze sukien lub plaszczy. Czesto wystepuja tez atrybuty jak: zbite puchaey, trzewiczki - jako oznaka straconego dziewictewa. na tej stronie obraz pod tytulem Prostituierte im Badehaus czyli Prostytutki w lazni. To to co znalazlam na szybkiego
Czy obrazy ze strony deutschland i mittecoś tam to ze średniowiecza? Mój niemiecki zatrzymał się na etapie "danke" i nie bardzo rozumiem. :)
tak, tekst traktuje o poznym sredniowieczu. Mittelalter oznacza sredniowiecze.
link2 to cala strona poswiecona sredniowieczu das Mittelalter=Sredniowiecze co zreszta widac i po ubiorach i stylu obrazow jak sadze: obraz pierwszy: jest wycinkiem z wloskiego Fresku ( Fresko im Castello della Manta. (Asti, 14. Jahrhundert) z 14 wieku.
Obraz drugi: Pokazuje stosunek kosciola do prostytucji i wisi na oltarzu w Regensburgu, tytol: Sad Ostateczny rok powstania okolo 1480(Tafelbild "Jüngstes Gericht" in Regensburg, ca. 1480.)
Obraz trzeci: Scena w lazni jest ilustracja ksiazkowa z poznego sredniowiecza poczatku renesansu autor S. Marmon (Buchmalerei von S. Marmon aus dem späten 15. Jahrhundert).
Link nastepny ukazujacy stroj poznosredniowieczny.
Link do obrazu lazni nie jest niestety datowany ale sadzac po ubiorze i wystroju wnetrz oraz stylu to rownierz prawdopodobnie przelom wieku 14 i pietnastego badz ciut wczesniej
Dziękuję i w tym watku. Sympatycznie :)
No to sie ciesze jak cos pomoglysmy! Napisz jak poszlo---