Forum

Kuchenne porady

ciemny biszkopt

  • Autor: barbami Data: 2009-05-30 08:27:04

    Czy możecie podać link do biszkoptu z dodatkiem kakao? Chciałbym zrobić tort z ciemnym biszkoptem, ale jedyny, który znalazłam ma w sobie 10 jaj!!! Może macie jakiś wypróbowane.

  • Autor: monia7301 Data: 2009-05-30 08:38:44

    Do białego ciasta dodaj łyżkę lub 2 kakao i już będzie kakaowy

  • Autor: justine75 Data: 2009-05-30 09:36:33

    Ale te 2 lyzki kakao trzeba dac zamiast 2 lyzek maki

  • Autor: monia7301 Data: 2009-05-30 09:40:06

    Nie koniecznie musimy ujmować .Jeśli biszkopt po upieczeniu chcemy nasączyć ponczem to lepiej żeby ciasto było bardziej zwarte bo nie zrobi się z niego taka ciapa

  • Autor: lubczyk69 Data: 2009-05-30 14:41:55

    Użytkownik justine75 napisał w wiadomości:
    > Ale te 2 lyzki kakao trzeba dac zamiast 2 lyzek maki

    ŚWIĘTE SŁOWA! Inaczej zostanie zakłócona proporcja masy suchej i mokrej

  • Autor: justine75 Data: 2009-05-30 09:34:55

    Ostatnio pieke z tego przepisu http://wielkiezarcie.com/przepis30629.html i jestem bardzo zadowolona.
    A jezeli chcesz upiec biszkopt np z 6 jaj-to trzeba zmniejszyc ilos skladnikow...

  • Autor: guciokobi Data: 2009-05-30 11:24:21

    Ja również piekę ciemny biszkopt z tego przepisu - jest super! Polecam

  • Autor: agax Data: 2009-05-30 12:10:31

    Równiez pieke ostatnio z tego przepisu i POLECAM go jak najbardziej!!!Jeśli potrzebujesz z mniejszej ilosci wystarczy zmniejszyc składniki proporcjonalnie-ja tak robie i wszystko wychodzi super...pozdrawiam.

  • Autor: barbami Data: 2009-05-30 15:13:28

    Ok, jajek dodam 6 ale co z pozostałymi składnikami? Nie wiem o ile zmniejszyć budyniu, mąki, cukru, itp. Nie jestem zbyt dobra  w tym.

  • Autor: justine75 Data: 2009-05-30 16:09:28

    Masz wagę?
    Bo to będzie 6 jajek
    11.25 dag mąki(prawie cała szklanka)
    11.25 dag cukru(pół szklanki)
    30 g budyniu czekoladowego
    1 czubata łyżka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
     cukier waniliowy

  • Autor: barbami Data: 2009-05-30 17:46:17

    Dziękuję za precyzyjne wyliczenia.

  • Autor: justine75 Data: 2009-05-30 18:35:29

    Nie ma za co:)A na przyszlosc-jak masz przepis,powiedzmy jak w tym-z 8 jajek,a chcesz zrobic ciasto z 6-to kazdy skladnik dzielisz przez 8(bo na tyle jaj jest pierwotny przepis)i mnozysz to co wyjdzie przez 6(bo z tylu chcesz upiec)-ja przynajmniej tak licze.
    Pozdrawiam i pochwal się jak poszło:)

  • Autor: Agussia834 Data: 2009-05-30 18:40:56

    Witaj. Jakiś czas temu robiłam Ambasadora Sylwii z ciemnym biszkoptem. Przepis co prawda na 8 jaj, ale składniki możesz zmniejszyć o połowę. Biszkopt wychodzi rewelacyjny. Pozdrawiam i podaję link ;)
    wielkiezarcie.com/przepis16211.html

Przejdź do pełnej wersji serwisu