Czy możecie podać link do biszkoptu z dodatkiem kakao? Chciałbym zrobić tort z ciemnym biszkoptem, ale jedyny, który znalazłam ma w sobie 10 jaj!!! Może macie jakiś wypróbowane.
Nie koniecznie musimy ujmować .Jeśli biszkopt po upieczeniu chcemy nasączyć ponczem to lepiej żeby ciasto było bardziej zwarte bo nie zrobi się z niego taka ciapa
Ostatnio pieke z tego przepisu http://wielkiezarcie.com/przepis30629.html i jestem bardzo zadowolona. A jezeli chcesz upiec biszkopt np z 6 jaj-to trzeba zmniejszyc ilos skladnikow...
Równiez pieke ostatnio z tego przepisu i POLECAM go jak najbardziej!!!Jeśli potrzebujesz z mniejszej ilosci wystarczy zmniejszyc składniki proporcjonalnie-ja tak robie i wszystko wychodzi super...pozdrawiam.
Masz wagę? Bo to będzie 6 jajek 11.25 dag mąki(prawie cała szklanka) 11.25 dag cukru(pół szklanki) 30 g budyniu czekoladowego 1 czubata łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy
Nie ma za co:)A na przyszlosc-jak masz przepis,powiedzmy jak w tym-z 8 jajek,a chcesz zrobic ciasto z 6-to kazdy skladnik dzielisz przez 8(bo na tyle jaj jest pierwotny przepis)i mnozysz to co wyjdzie przez 6(bo z tylu chcesz upiec)-ja przynajmniej tak licze. Pozdrawiam i pochwal się jak poszło:)
Witaj. Jakiś czas temu robiłam Ambasadora Sylwii z ciemnym biszkoptem. Przepis co prawda na 8 jaj, ale składniki możesz zmniejszyć o połowę. Biszkopt wychodzi rewelacyjny. Pozdrawiam i podaję link ;) wielkiezarcie.com/przepis16211.html
Czy możecie podać link do biszkoptu z dodatkiem kakao? Chciałbym zrobić tort z ciemnym biszkoptem, ale jedyny, który znalazłam ma w sobie 10 jaj!!! Może macie jakiś wypróbowane.
Do białego ciasta dodaj łyżkę lub 2 kakao i już będzie kakaowy
Ale te 2 lyzki kakao trzeba dac zamiast 2 lyzek maki
Nie koniecznie musimy ujmować .Jeśli biszkopt po upieczeniu chcemy nasączyć ponczem to lepiej żeby ciasto było bardziej zwarte bo nie zrobi się z niego taka ciapa
Użytkownik justine75 napisał w wiadomości:
> Ale te 2 lyzki kakao trzeba dac zamiast 2 lyzek maki
ŚWIĘTE SŁOWA! Inaczej zostanie zakłócona proporcja masy suchej i mokrej
Ostatnio pieke z tego przepisu http://wielkiezarcie.com/przepis30629.html i jestem bardzo zadowolona.
A jezeli chcesz upiec biszkopt np z 6 jaj-to trzeba zmniejszyc ilos skladnikow...
Ja również piekę ciemny biszkopt z tego przepisu - jest super! Polecam
Równiez pieke ostatnio z tego przepisu i POLECAM go jak najbardziej!!!Jeśli potrzebujesz z mniejszej ilosci wystarczy zmniejszyc składniki proporcjonalnie-ja tak robie i wszystko wychodzi super...pozdrawiam.
Ok, jajek dodam 6 ale co z pozostałymi składnikami? Nie wiem o ile zmniejszyć budyniu, mąki, cukru, itp. Nie jestem zbyt dobra w tym.
Masz wagę?
Bo to będzie 6 jajek
11.25 dag mąki(prawie cała szklanka)
11.25 dag cukru(pół szklanki)
30 g budyniu czekoladowego
1 czubata łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Dziękuję za precyzyjne wyliczenia.
Nie ma za co:)A na przyszlosc-jak masz przepis,powiedzmy jak w tym-z 8 jajek,a chcesz zrobic ciasto z 6-to kazdy skladnik dzielisz przez 8(bo na tyle jaj jest pierwotny przepis)i mnozysz to co wyjdzie przez 6(bo z tylu chcesz upiec)-ja przynajmniej tak licze
.
Pozdrawiam i pochwal się jak poszło:)
Witaj. Jakiś czas temu robiłam Ambasadora Sylwii z ciemnym biszkoptem. Przepis co prawda na 8 jaj, ale składniki możesz zmniejszyć o połowę. Biszkopt wychodzi rewelacyjny. Pozdrawiam i podaję link ;)
wielkiezarcie.com/przepis16211.html