Teraz to trochę za późno na sadzenie czosnku, chyba że nie zależy Ci na dużych główkach, tylko na zielonych piórkach do sałatek. Czosnek sadzi się póżną jesienią - koniec pażdziernika - początek listopada lub bardzo wczesną wiosną. Główki czosnku rozdziela się na ząbki i każy z nich w równych odstępach /około 15 cm./ wciska się do ziemi - uważając aby nie posadzić "do góry nogami", tzw. piętka ma być na dole. Pozdrawiam!
Może spróbuj w sklepie kupić już taki który kwitnie i wtedy go do ziemi :) Bo szczerze powiem, że nie wiem czy można go siać, sama też mam z "gotowych" sklepówek i pięknie rośnie, zobaczę co dalej jak rozkwitnie lub nie :)
Najlepsza pora na sadzenie, to najkrotszy dzien w roku. Czosnek rosnie -dojrzewa okolo 1/2 roku, z tego powodu posadzenie czosnku "takiego zwyklego " nie polecam ,a juz szczegolnie Nie ! sprowadzanego z Azji.Szkoda czasu.Polecam kupic czosnek dobrej jakosci i ten podzielic na zabki ( nie uzywac srodkowego jest slaby ) i posadzic ojkolo 2cm pod powierzchnie ziemi.Czosnek jest zarloczny i jak rosliny cebulowe uwielbia wode, tak ze dobra w miare piaskowa ziemia i duzo podlewania tj.zeby ziemia byla wilgotna.A pozniej to juz tylko pieleni.Czosnek nie lubi konkurecji,wiec trzeba troche sie przylozyc.Jest gotowy do zbiorow kiedy zielone pedy zaczna usychac.Nalezy go oczyscic z ziemi ( nie myc)i zwiazac z innymi w formie warkocza i syszyc na sloncu.I oczywiscie uzywac. Jest wspanialy z kazda zielenina.Sprobujcie z roznymi odmianami warzyw azjatyckich ,troche oleju oliwkowego i czosnek."niebo w gebie" Pozdrowienia i Powowodzenia
Teraz to trochę za późno na sadzenie czosnku, chyba że nie zależy Ci na dużych główkach, tylko na zielonych piórkach do sałatek. Czosnek sadzi się póżną jesienią - koniec pażdziernika - początek listopada lub bardzo wczesną wiosną. Główki czosnku rozdziela się na ząbki i każy z nich w równych odstępach /około 15 cm./ wciska się do ziemi - uważając aby nie posadzić "do góry nogami", tzw. piętka ma być na dole. Pozdrawiam!
Dokuczają Ci ?
Fajnie żeś wspomniała o wampirach - dawno nie oglądałam " Nieustraszonych pogromców wampirów" Polańskiego. Uwielbiam ten film :)
Może spróbuj w sklepie kupić już taki który kwitnie i wtedy go do ziemi :) Bo szczerze powiem, że nie wiem czy można go siać, sama też mam z "gotowych" sklepówek i pięknie rośnie, zobaczę co dalej jak rozkwitnie lub nie :)
Najlepsza pora na sadzenie, to najkrotszy dzien w roku. Czosnek rosnie -dojrzewa okolo 1/2 roku, z tego powodu posadzenie czosnku "takiego zwyklego " nie polecam ,a juz szczegolnie Nie ! sprowadzanego z Azji.Szkoda czasu.Polecam kupic czosnek dobrej jakosci i ten podzielic na zabki ( nie uzywac srodkowego jest slaby ) i posadzic ojkolo 2cm pod powierzchnie ziemi.Czosnek jest zarloczny i jak rosliny cebulowe uwielbia wode, tak ze dobra w miare piaskowa ziemia i duzo podlewania tj.zeby ziemia byla wilgotna.A pozniej to juz tylko pieleni.Czosnek nie lubi konkurecji,wiec trzeba troche sie przylozyc.Jest gotowy do zbiorow kiedy zielone pedy zaczna usychac.Nalezy go oczyscic z ziemi ( nie myc)i zwiazac z innymi w formie warkocza i syszyc na sloncu.I oczywiscie uzywac.
Jest wspanialy z kazda zielenina.Sprobujcie z roznymi odmianami warzyw azjatyckich ,troche oleju oliwkowego i czosnek."niebo w gebie"
Pozdrowienia i Powowodzenia