Forum

Kuchenne porady

Biszkopt

  • Autor: Mońcia Data: 2009-05-31 18:40:05

    Kochani jak zawsze liczę na waszą pomoc.Poszukuję dobrego i sprawdzonego przepisu na biszkopt.Będzie on pieczony w dużej blaszce (28x40 cm) przekrojony na 2 częsci a jedna musi zawierać kakao.Biszkopt nie może być bardzo wysoki ale też musi dać się swobodnie przekroić na pół.Z góry dziękuję.Od razu zaznaczam,że z biszkoptami to u mnie różnie bywa,więc proszę o szczegółowe instrukcje.Przy okazji przypomniało mi się,że najlepszy biszkopt jaki mi wyszedł pochodził z przepisów pani Ireny Sikory...to był przepis na tort rafaello ale tam jest chyba 5 jaj.Czy z takiej ilości wyjdzie mi biszkopt na dużą blaszke???I jak wtedy dodać kakao??Z góry dziękuję za rady.

  • Autor: lubczyk69 Data: 2009-05-31 18:52:07

    Kakao i mąka to są suche składniki.
    Jeżeli przeps przewiduje np. 6 łyżek mąki a połowę chcesz mieć z kakaem, to dajesz 4 łyżki mąki i 2 łyżki kakao - wystarczy!
    Teraz dochodzi jednak to pewnej zagadki. Jeżeli zrobisz biszkopt z 4 łyżek mąki i później po podzieleniu na połowy, do jednej z nich doadasz 2 łyżki kakao, to ta część wyrośnie Ci w piecu wyraźnie wyżej. Dojdzie do zakłócenia proporcji masy suchej i mokrej.
    Dlatego do ODPOWIEDNIO ubitych całych jaj z cukrem, dajesz 2 łyżki mąki i mieszasz! Szybko dzielisz na połowy. Do jednej dodajesz 2 łyżki mąki i szybko, mieszasz a do drugiej, 2 łyżki kakao i też dokładnie i szybko mieszasz!
    Nie wolno się guzdrać bo Ci całe ciasto siądzie.

  • Autor: Mońcia Data: 2009-05-31 18:56:16

    Dziękuję lubczyku !!!Wyjaśniłeś wszystko bardzo dokładnie i precyzyjnie.Dziekuję!!!!

  • Autor: lubczyk69 Data: 2009-05-31 19:06:54

    Jeszcze jedno! Ilość potrzebnej masy możesz sobie wyliczyć sama.
    Jeżeli np. masz przepis na biszkopt pieczony w tortownicy 26 cm (standard)
    Rachunek jest prosty. Z geometrii pamiętasz jak się wylicza objętość słupa?
    "Pi" x r2 x wysokość pierścienia formy

    Czyli "Pi" = stała liczba 3,14
    Promień tortownicy = 13 cm, a wysokość ciasta w formie, powiedzmy 5 cm.
    Rachunek: 3,13 x (13x13) x 5 = ca 2650 cm3

    Forma, o której piszesz ma wymiary: 28 x 40 x 2 cm(ciasta) = 2240 cm3

    Czyli do Twojej formy potrzebujesz o 20% mniej składników niż do tortownicy 26 cm.

    Resztę sobie łatwo wyliczysz bo ilość składników powinnaś pomniejszyć o 1/5

    Powodzenia

  • Autor: as Data: 2009-05-31 19:15:12

    Super to napisałeś. Kocham matematykę w kuchni i często ją stosuję.

  • Autor: ładneoczymam Data: 2009-05-31 21:14:41

    hahahaha na pewno ktoś to pojął ,ja niestety nie klapa hahahaha

  • Autor: as Data: 2009-06-01 09:21:58

    liczysz poprostu obiętość walca (tortownica) i obiętość graniastosłupa (forma prostokątna) i porównujesz wyniki. Wzór na objętość to pole podstawy razy wysokość. 

  • Autor: lubczyk69 Data: 2009-06-01 08:06:27

    Użytkownik as napisał w wiadomości:
    > Super to napisałeś. Kocham matematykę w kuchni i często ją stosuję.

    Wiem, że matematyka w kuchni to zjawisko kuriozalne. Niestety w cukiernictwie bywa nieodzowna.
    Zawsze to lepiej, wcześniej policzyć niż później wyrób wyrzucić :-)

  • Autor: kasiadzida Data: 2009-06-01 11:23:25

    Ja nie przepadam za matmą.Są takie osoby, które ją wręcz kochają.Tak jest właśnie z moim mężem :)

  • Autor: lubczyk69 Data: 2009-06-01 14:23:37

    Użytkownik kasiadzida napisał w wiadomości:
    > Ja nie przepadam za matmą.Są takie osoby, które ją wręcz kochają.Tak
    > jest właśnie z moim mężem :)

    Największym wrogiem jakiego napotkałem w swoim życiu był nauczyciel matematyki. Po maturze miałem zamiar dać mu po pysku ale zmienił miejsce zamieszkania i nie umiałem go odnależć.
    Matematykę stosuję tylko wtedy kiedy jest to absolutnie konieczne!

Przejdź do pełnej wersji serwisu