mam zmywarke firmy bosch juz ponad 2 lata do tej pory nie było problemu do dziś , zbiera mi się woda na dole zmywarki , czysciłam juz sitko (filtr) ale nie pomoglo , co jeszcze moze byc przyczyną ?? zatkany wąż??
pytanko a sprawdzaliscie dalej ?? tzn moze woda nie isc bo zatkana jest kanalizacja, u mnie zrobil sie zator przy wejsciu do rury odprowadzajace wode do głownego pionu, ruszaliscie waz czy jest w pełni przepuszczalny ??
Miałam ten sam problem. Są dwie możliwe przyczyny: 1. coś wpadło do pompy i jest zablokowana. 2. pompa przestała działać.
Jeśli masz w domu sprytnego faceta, to niech rozbierze pompę i sprawdzi, czy nic nie wpadło. Jak wpadło, to wystarczy wyjąć i sprawdzić. Pompa powinna działać. Gdyby jednak jej oczyszczenie nie pomogło, trzeba wymienić pompę. My zamawialiśmy na allegro. Kosztowało nas to ok. 60-70 zł. Ponieważ mąż wymienił ją sam, nie było kosztów naprawy. W serwisie zapłaciłabyś ok 200-300 zł. Mam nadzieję, że pomogłam. Pozdrawiam, Aleex.
Miałam kiedyś to samo. Okazało sie, że wąż odprowadzajacy wodę był za nisko i część wody cofała się do zmywarki. Po podwieszeniu węża wyżej problem zniknął.
Jutro przyjdzie do nas fachowiec wezwany z powodu dokładnie tego samego problemu. Zdam relację, co było powodem zbierania się wody na dole (czystej co prawda, ale jednak w dużej ilości) i zacinania się programatora w pewnym momencie przed końcem zmywania.
Fachowiec przyszedł, wysunął zmywarę, wpakował wąż odpływowy do zlewu, wymusił wypuszczanie wody, zaobserwował jak marnie ciurka i stwierdził przypchanie na wyjściu z pompy. Przeczyścił, wymusił kilka razy nabranie i wypłukanie wody, orzekł że prawdopodobnie sprzęt ożyje i nie będzie się zbierała woda na dnie ani nie będzie zacinał programator. Kazał używać calgonitu do zmywarek, który w jakimś tam stopniu zapobiega zbieraniu się smiecia i zapowiedział całodzienne rozbieranie zmywarki na części pierwsze, gdyby jego dzisiejsza wizyta nie pomogła.
mam zmywarke firmy bosch juz ponad 2 lata do tej pory nie było problemu do dziś , zbiera mi się woda na dole zmywarki , czysciłam juz sitko (filtr) ale nie pomoglo , co jeszcze moze byc przyczyną ?? zatkany wąż??
a czy cały cykl prania naczynia przechodza ?? bo jak nie to moze to byc programator
raczej tak , bo w zmywarce woda gorąca , naczynia w miarę umyte , tyle , że na dole leży brudna woda
Mysle ze to wina weza albo pompy
pytanko a sprawdzaliscie dalej ?? tzn moze woda nie isc bo zatkana jest kanalizacja, u mnie zrobil sie zator przy wejsciu do rury odprowadzajace wode do głownego pionu,
ruszaliscie waz czy jest w pełni przepuszczalny ??
wężem bedzie sie zajmował mąz jak wroci z pracy , Wkn a jak u Ciebie ?? zmywarka naprawiona ??
Miałam ten sam problem. Są dwie możliwe przyczyny:
1. coś wpadło do pompy i jest zablokowana.
2. pompa przestała działać.
Jeśli masz w domu sprytnego faceta, to niech rozbierze pompę i sprawdzi, czy nic nie wpadło. Jak wpadło, to wystarczy wyjąć i sprawdzić. Pompa powinna działać.
Gdyby jednak jej oczyszczenie nie pomogło, trzeba wymienić pompę. My zamawialiśmy na allegro. Kosztowało nas to ok. 60-70 zł. Ponieważ mąż wymienił ją sam, nie było kosztów naprawy. W serwisie zapłaciłabyś ok 200-300 zł.
Mam nadzieję, że pomogłam. Pozdrawiam, Aleex.
Dodam tylko, że też mam zmywarkę boscha. :)
Miałam kiedyś to samo. Okazało sie, że wąż odprowadzajacy wodę był za nisko i część wody cofała się do zmywarki. Po podwieszeniu węża wyżej problem zniknął.
Ja także sprawdzilabym położenie węża, musi być metr nad ziemia, sprawdz w instrukcji, u nas leżał na ziemi i tez zbierala się woda.
Jutro przyjdzie do nas fachowiec wezwany z powodu dokładnie tego samego problemu. Zdam relację, co było powodem zbierania się wody na dole (czystej co prawda, ale jednak w dużej ilości) i zacinania się programatora w pewnym momencie przed końcem zmywania.
Będę wdzięczna , jutro jeszcze mąż sprawdzi wąż a potem chyba zostanie tez tylko wezwać serwis:(
Fachowiec przyszedł, wysunął zmywarę, wpakował wąż odpływowy do zlewu, wymusił wypuszczanie wody, zaobserwował jak marnie ciurka i stwierdził przypchanie na wyjściu z pompy. Przeczyścił, wymusił kilka razy nabranie i wypłukanie wody, orzekł że prawdopodobnie sprzęt ożyje i nie będzie się zbierała woda na dnie ani nie będzie zacinał programator.
Kazał używać calgonitu do zmywarek, który w jakimś tam stopniu zapobiega zbieraniu się smiecia i zapowiedział całodzienne rozbieranie zmywarki na części pierwsze, gdyby jego dzisiejsza wizyta nie pomogła.
moja zmywarka juz działa , przyczyna usunieta, do pompy dostał sie kawałek szkla:)