Forum

Kuchenne porady

do mariteresy

• Autor: barbami Data: 2009-06-03 12:28:54

Witam,
    Znów Cię będę molestować pytaniami odnośnie tortu z truskawkami. Znalazłam w sklepie ten krem ajerkoniakowy dr. Oetkera ale na 120 g a nie 140 g tak jak pisałaś. Trotownicę ma 26 cm. Widziałam też krem jogurtowy i tak się nad nim zastanawiam. Może będzie lepszy niż ten  Twój. Ja, wieki temu, próbowałam ajerkoniak i kojarzy mi się z czymś słodkim.Ja wolałabym jakiś krem kwaskowy, może ten jogurtowy będzie lepszy.Próbowłaś takiego?

• Autor: kasia72 Data: 2009-06-03 12:42:41

Barbami jeśli mogę się wtrącić, ten krem jogurtowy nie jest najlepszy w smaku, raczej do truskawek poleciłabym Ci śmietankowy lub
    waniliowy i raczej firmy Cykoria uważam że są lepsze.(ale to moje zdanie ) te kremy w proszku nie są bardzo słodkie , po prostu słodkie.

• Autor: oasia Data: 2009-06-03 13:07:54

robiłam torcik z truskawkami. Piekłam tort w większej tortownicy i kremu starczyło. Po spróbowaniu kremu nie byłam zachwycona, ale w połaczeniu z nutellą i truskawkami wyszedł pycha. polecam

• Autor: barbami Data: 2009-06-03 13:26:29

oasia,
    Ale robiłaś ten torcik mariteresy? Bo jeżeli faktycznie połączenie z nutellą i truskawkami będzie dobre to chyba zaryzykuję. to mój pierwszy w życiu tort i przeżywam jak mucha okres.

• Autor: oasia Data: 2009-06-03 15:22:14

http://wielkiezarcie.com/przepis32227.html, myśle, że o ten chodzi, robiłam 2 razy, naprawde b dobry, pozdrawiam

• Autor: mariateresa Data: 2009-06-03 22:03:35

Droga barbami  -  kolezanki odpowiedziały już na Twoje pytania  ( dziękuję ! )

W poprzednim Twoim wątku skierowanym do mnie,   zasugerowałam również krem czekoladowy  lub inny ulubiony owocowy.  Prawdę mówiąc -  nie znam -  nie spotkałam  gotowego kremu jogurtowego.   Z pewnością byłby dobry.  Tak, -  dziewczyny tu mają rację - bardzo dobre są kremy Cykorii lub Gellwe   ( uważam że smaczniejsze od Oetker'a )  ale tych nie ma  w  " moich " sklepach.
    A tak się teraz zastanawiam .......jaki krem  absolutnie  nie  pasuje do truskawki ?
    Nie wiem.   

Pozdrawiam Ciebie  !

• Autor: mariateresa Data: 2009-06-03 22:17:35

....jeszcze jedno barbami

w poprzednim wątku  ( z 29 maja )  nie pisałam Tobie o kremie dr. Oetker'a.
    Pisałam,  że w przepisie  " Dla mojej mamy "  jest  polski  krem  ajerkoniakowy  GELLWE
    -  zawartość 140 gram  na 300 ml.  zimnego mleka.    ( + dodatek masła )

Kup  polski krem,  z masełkiem będzie pyszny
    a co do smaku,  naprawdę nie wiem .......

A  może  Twoja  4 letnia solenizantka coś podpowie ?
    To wcale nie żart -  znam dziecko w wieku Twojej córuni,  które nie cierpi kremu czekoladowego
    bo  wszystko co ciemne jest   " brudne "  i  be !

Przejdź do pełnej wersji serwisu