Forum

Kuchenne porady

Jak przekroić biszkopt na 3 części?

• Autor: barbami Data: 2009-06-03 14:23:52

Piekłam już biszkopty w blaszce kwadratowej i kroiłam na dwie części. Teraz mam zrobić biszkopt w tortownicy i przekroić na trzy warstwy, ale zupełanie nie wiem jak. Jak przekrajałam na dwie to czasami mi się przedziurawiała warstwa więc zupełnie nie wiem jak się za to zabrać przy 3 warstwach.Zawsze kroiłam nożem ale wiem, że można nitką tylko jakoś nie wiem jak się za to zabrać.

• Autor: aloalo Data: 2009-06-03 14:36:41

Zaznaczasz nożem miejsca przecięcia tortu (zaczynasz od góry!) po prostu robisz małe naciecia na jednakowej wysokości naokoło tortu. Następnie w te naciecia wkładasz nitkę owijając w ten sposób tort. Końcówki nitki krzyżujesz i ciągniesz w dwie strony delikatnie. Odkładasz odcietą część i analogicznie postępujesz z przekrojeniem pozostałej części tortu.

Ja kupiłam sobie w supermarkiecie takie urządzenie do przecinania ciast na placki z firmy Fackelmann (czy tak jakoś). Super sprawa, polecam. Lepsze niż nitka :)

• Autor: barbami Data: 2009-06-03 15:15:26

Widziałam takie coś w kauflandzie, ale myślałam, że to tylko taki bajer. Jeśli faktycznie to dobre to warto spróbować.

• Autor: bozena28 Data: 2009-06-03 15:31:42

ja też mam problemy z krojeniem biszkoptów więc surowe ciasto dzielę na 3 lub 2 części zależy jak jest w przepisie i każdy piekę osobno więcej z tym pracy ale zawsze za to mam równe biszkopty

• Autor: nina Data: 2009-06-04 08:28:47

Zawsze mam wątpliwości, czy ubite ciasto może "czekać" aż poprzednie się upieką ?  Nie wpłynie to na jakość biszkoptu ?

• Autor: as Data: 2009-06-04 10:38:31

Nigdy nie prubowałam. Zawsze słyszałam, że ciasto na biszkopt nie może czekać i odrazu trzeba je piec bo nie urośnie.

• Autor: Dorota zza plota Data: 2009-06-04 12:40:44

nie moze ani biszkoptowe ani ucierane

• Autor: justine75 Data: 2009-06-04 11:18:55

Dobrze jest upiec biszkopt wczesniej,zeby dobrze ostygl przed dzieleniem go na czesci,np mozesz upiec rano i wieczorem kroic,albo upiec dzien wczesniej
    Pozdrawiam

• Autor: nina Data: 2009-06-04 15:34:02

Pytanie do bozeny28-  piszesz że dzielisz ciasto na 3 części i każdy pieczesz oddzielnie. Rozumiem, że wkładasz do piekarnika 1 placek a pozostałe czekają aż się poprzedni upiecze ?

Przejdź do pełnej wersji serwisu