Witam! ze względu na to, ze większa częśc domowników w tym ja postanowiła liczyc kalorie poszukuje przepisu na jakies dietetyczne ciasteczka na bazie płatków owasianych lub musli. Może ktos takowe posiada? Chodzi o takie z min. cukru, tłuszczu i wogóle. Oczywiście kupuje takie gotowe ciasteczka owsiane z firmy "San" albo Petitki zbożowe, ale po przekalkulowaniu chciałabym sama przygotowac większa ilośc. Z góry bardzo dziękuję. Pozdraiwam!
ciastka owsiane nie zawsze są dietetyczne, to lekka pułapka, bo 100g płatków ma więcej kcal niż 100g mąki a ciastka owsiane zazwyczaj zawierają oba składniki, plus bakalie, orzechy (nieźle kaloryczne) itp więc raczej nie są dietetyczne o ile może trochę zdrowsze :)
Masz rację - sa kaloryczne, ale wysokowartościowe (chyba). W sprzedaży dostępne sa ciastecka na bazie płatków owasianych i musli i jak słusznie zauwazyłaś zalecane sa ze względu na wartości odżywcze.
zgadza się. jako wielki miłośnik owsianki, wszelkich bakalii i orzechów kocham takie ciacha ale unikam je jak diabeł święconej wody, bo nigdy nie jestem wstanie zapanować nad zjadaną ilością
Witam! ze względu na to, ze większa częśc domowników w tym ja postanowiła liczyc kalorie poszukuje przepisu na jakies dietetyczne ciasteczka na bazie płatków owasianych lub musli. Może ktos takowe posiada? Chodzi o takie z min. cukru, tłuszczu i wogóle. Oczywiście kupuje takie gotowe ciasteczka owsiane z firmy "San" albo Petitki zbożowe, ale po przekalkulowaniu chciałabym sama przygotowac większa ilośc. Z góry bardzo dziękuję. Pozdraiwam!
ciastka owsiane nie zawsze są dietetyczne, to lekka pułapka, bo 100g płatków ma więcej kcal niż 100g mąki
a ciastka owsiane zazwyczaj zawierają oba składniki, plus bakalie, orzechy (nieźle kaloryczne) itp
więc raczej nie są dietetyczne o ile może trochę zdrowsze :)
http://wielkiezarcie.com/przepis682.html
może te?
minimum składników, zawsze to mniej kalorii :) a ilość posypanego cukru wg uznania. a są naprawdę pyszne!
ah
i niektóre pierniki są całkiem dietetyczne
i można całkowicie zrezygnować z cukru na rzecz miodu
w sklepie kupuję katarzynki które na 100g mają 300 ileś tam kalorii, a to w porównaniu do innych ciastek (min. 500kcal/100g) niezły wynik
Masz rację - sa kaloryczne, ale wysokowartościowe (chyba). W sprzedaży dostępne sa ciastecka na bazie płatków owasianych i musli i jak słusznie zauwazyłaś zalecane sa ze względu na wartości odżywcze.
zgadza się. jako wielki miłośnik owsianki, wszelkich bakalii i orzechów kocham takie ciacha
ale unikam je jak diabeł święconej wody, bo nigdy nie jestem wstanie zapanować nad zjadaną ilością