Forum

Gawędy o jedzeniu

pomysl na miąższ z cytryn pozostałych po robieniu cytrynówki...

  • Autor: Kormag Data: 2009-06-04 21:35:47

    witam was zarloczki
    potrzebuje waszej porady w sprawie cytryn
    a dokladniej cytryny ktora zostala po robieniu cytrynowki ( czyli jest bez bialej i zoltej skorki wymoczona w spirytusie sam miazsz)
    zostalo mi jej sporo bo i zacnego trunku bylo niemalo i zal mi ja wyrzucic
    co z nia zrobic pomozcie  :)

  • Autor: Wkn Data: 2009-06-04 22:01:03

    O matuńciu, jak zwykle przyszedł mi do głowy sztański pomysł, który ktoś musiałby sprawdzić na własnej skórze, ryzykując zdrowie... a może i życie.
    Nie wiem, ile życia i soków w tych cytrynach, ale może da się je przerobić na pijaną masę do jakiejś tarty cytrynowej z bezą? Albo czegoś w tym stylu?

  • Autor: Rzymianka Data: 2009-06-04 22:04:27

    Może coś jak konfitura ? Dodaj do tego miąższu cukru i trochę pogotuj , a potem gorące do słoiczków. Myślę ,że do herbaty będzie dobre. Pozdrawiam !

  • Autor: Kormag Data: 2009-06-04 23:26:33

    do herbatki to juz jest dobre w takim stanie :D w sumie tarta dobry pomysl wyproboje ale surowca mam znacznie wiecej wiec slijcie kolejne pomysly :]

    wkn - w tytule nie nalewce lecz wodeczce i to takiej z 50% bo na oko robilem ;]

  • Autor: Aleex Data: 2009-06-04 23:26:52

    Można je wykorzystać jako składnik jakiegoś lekkiego nadzienia, np.: do tarty czy babki cytrynowej. A może skorzystasz z mojego przepisu na wiśniową fantazję? Zamiast wiśni użyjesz cytryn........powinno pysznie smakować. Ewentualnie możesz rozdrobnić miąsz i te drobinki dodać do masy jogurtowej, śmietanowej czy serkowej. Na pewno będzie świetnie smakowało. Pozdrawiam, Aleex.

Przejdź do pełnej wersji serwisu