Forum

Kuchenne porady

Biszkopt - objętość masy w zależności od wiekości tortownicy

  • Autor: lubczyk69 Data: 2009-06-05 10:40:52

    Forma Forma Forma Forma
    .     23 .     24 .     26 .     28
    jaja .      5 .    5 - 6 .    6 - 7 .    7 - 8
    cukier dag .     20 .     22 .    25 .     30
    c.wanil  g .      7 .      8 .      9   .     10
    mąka dag .     16 .     18 .  20,3 .     24
    miód  g .     14 .     15 .     18 .     21
    masło  g .     43 .     47 .     55 .     64
    szczypta soli i nieco otartej skórki cytrynowej

    Na początek tylko pare kropel a później resztę. Wymieszać bardzo delikatnie!
    Piec na dolnej szynie 170-180 stopni (góra+dół) 30 - 35 minut.
    W zasadzie daje się nie miód tylko glukozę rozpuszczoną z masłem. Ponieważ w czasie
    ubijania masy nad parą część wilgoci odparuje, ma to uzupełnić jej ubytek!

  • Autor: barbami Data: 2009-06-05 10:43:46

    To wszytsko chyba dzięki moim namolnym postom. Dzięki bardzo. Nigdy nie słyszałam o miodzie w biszkopcie.

  • Autor: lubczyk69 Data: 2009-06-05 12:15:48

    Użytkownik barbami napisał w wiadomości:
    > To wszytsko chyba dzięki moim namolnym postom. Dzięki bardzo. Nigdy nie
    > słyszałam o miodzie w biszkopcie.

    W oryginale cukiernicy stosują glukozę. Miód podałem jako środek zastępczy, bo skąd jej nabrać w zwykłym gospodarstwie domowym.

  • Autor: Wkn Data: 2009-06-05 16:37:28

    Obecnie można ją kupić po krótszych lub dłuższych poszukiwaniach. Jeśli akurat nie ma jej na półkach supermarketu, należy udać się do najbliższej apteki i kupić ją mniej więcej dwa razy drożej.

  • Autor: as Data: 2009-06-05 10:55:03

    Ja też dziękuję za tą informację ale mój biszkopt z 6 jaj pieczony na drugim poziomie od dołu tem. 180*C piecze się 45-50min. 

  • Autor: lubczyk69 Data: 2009-06-05 12:17:30

    Użytkownik as napisał w wiadomości:
    > Ja też dziękuję za tą informację ale mój biszkopt z 6 jaj pieczony na
    > drugim poziomie od dołu tem. 180*C piecze się 45-50min.

    Każdy musi najlepiej znać swój piekarnik bo potrafi się bardzo różnić sprawnością. Ja na zmianę korzystam z trzech i każdy jest inny.

  • Autor: lubczyk69 Data: 2009-06-05 12:20:05

    Moderatora strony proszę o pomoc w postaci wykasowania zbytecznego tekstu pod tabelą. Kopiowałem to z exela i tak głupio wyszło. Sam nie zdążyłem tego skorygować bo mi sią akurat urwała łączność z internetem.

  • Autor: Beata70 Data: 2009-06-05 18:25:23

    Witam! Mam prośbę , czy ktoś ma sprawdzony przepis na biszkopt w formie 40cm -25cm , z góry dziękuję !

  • Autor: lubczyk69 Data: 2009-06-05 19:06:59

    Użytkownik Beata70 napisał w wiadomości:
    > Witam! Mam prośbę , czy ktoś ma sprawdzony przepis na biszkopt w formie 40cm
    > -25cm  , z góry dziękuję !

    Ilość potrzebnej masy możesz sobie wyliczyć sama.
    Jeżeli np. masz przepis na biszkopt pieczony w tortownicy 26 cm (standard)
    Rachunek jest prosty. Z geometrii pamiętasz jak się wylicza objętość słupa?
    "Pi" x r2 x wysokość pierścienia formy

    Czyli "Pi" = stała liczba 3,14
    Promień tortownicy = 13 cm, a wysokość ciasta w formie, powiedzmy 5 cm.
    Rachunek: 3,13 x (13x13) x 5 = ca 2650 cm3

    Forma, o której piszesz ma wymiary: 28 x 40 x 2 cm(ciasta) = 2240 cm3

    Czyli do Twojej formy potrzebujesz o 20% mniej składników niż do tortownicy 26 cm.

    Resztę sobie łatwo wyliczysz bo ilość składników powinnaś pomniejszyć o 1/5

Przejdź do pełnej wersji serwisu