Obecnie można ją kupić po krótszych lub dłuższych poszukiwaniach. Jeśli akurat nie ma jej na półkach supermarketu, należy udać się do najbliższej apteki i kupić ją mniej więcej dwa razy drożej.
Użytkownik as napisał w wiadomości: > Ja też dziękuję za tą informację ale mój biszkopt z 6 jaj pieczony na > drugim poziomie od dołu tem. 180*C piecze się 45-50min.
Każdy musi najlepiej znać swój piekarnik bo potrafi się bardzo różnić sprawnością. Ja na zmianę korzystam z trzech i każdy jest inny.
Moderatora strony proszę o pomoc w postaci wykasowania zbytecznego tekstu pod tabelą. Kopiowałem to z exela i tak głupio wyszło. Sam nie zdążyłem tego skorygować bo mi sią akurat urwała łączność z internetem.
Użytkownik Beata70 napisał w wiadomości: > Witam! Mam prośbę , czy ktoś ma sprawdzony przepis na biszkopt w formie 40cm > -25cm , z góry dziękuję !
Ilość potrzebnej masy możesz sobie wyliczyć sama. Jeżeli np. masz przepis na biszkopt pieczony w tortownicy 26 cm (standard) Rachunek jest prosty. Z geometrii pamiętasz jak się wylicza objętość słupa? "Pi" x r2 x wysokość pierścienia formy
Czyli "Pi" = stała liczba 3,14 Promień tortownicy = 13 cm, a wysokość ciasta w formie, powiedzmy 5 cm. Rachunek: 3,13 x (13x13) x 5 = ca 2650 cm3
Forma, o której piszesz ma wymiary: 28 x 40 x 2 cm(ciasta) = 2240 cm3
Czyli do Twojej formy potrzebujesz o 20% mniej składników niż do tortownicy 26 cm.
Resztę sobie łatwo wyliczysz bo ilość składników powinnaś pomniejszyć o 1/5
To wszytsko chyba dzięki moim namolnym postom. Dzięki bardzo. Nigdy nie słyszałam o miodzie w biszkopcie.
Użytkownik barbami napisał w wiadomości:
> To wszytsko chyba dzięki moim namolnym postom. Dzięki bardzo. Nigdy nie
> słyszałam o miodzie w biszkopcie.
W oryginale cukiernicy stosują glukozę. Miód podałem jako środek zastępczy, bo skąd jej nabrać w zwykłym gospodarstwie domowym.
Obecnie można ją kupić po krótszych lub dłuższych poszukiwaniach. Jeśli akurat nie ma jej na półkach supermarketu, należy udać się do najbliższej apteki i kupić ją mniej więcej dwa razy drożej.
Ja też dziękuję za tą informację ale mój biszkopt z 6 jaj pieczony na drugim poziomie od dołu tem. 180*C piecze się 45-50min.
Użytkownik as napisał w wiadomości:
> Ja też dziękuję za tą informację ale mój biszkopt z 6 jaj pieczony na
> drugim poziomie od dołu tem. 180*C piecze się 45-50min.
Każdy musi najlepiej znać swój piekarnik bo potrafi się bardzo różnić sprawnością. Ja na zmianę korzystam z trzech i każdy jest inny.
Moderatora strony proszę o pomoc w postaci wykasowania zbytecznego tekstu pod tabelą. Kopiowałem to z exela i tak głupio wyszło. Sam nie zdążyłem tego skorygować bo mi sią akurat urwała łączność z internetem.
Witam! Mam prośbę , czy ktoś ma sprawdzony przepis na biszkopt w formie 40cm -25cm
, z góry dziękuję
!
Użytkownik Beata70 napisał w wiadomości:
> Witam! Mam prośbę , czy ktoś ma sprawdzony przepis na biszkopt w formie 40cm
> -25cm , z góry dziękuję !
Ilość potrzebnej masy możesz sobie wyliczyć sama.
Jeżeli np. masz przepis na biszkopt pieczony w tortownicy 26 cm (standard)
Rachunek jest prosty. Z geometrii pamiętasz jak się wylicza objętość słupa?
"Pi" x r2 x wysokość pierścienia formy
Czyli "Pi" = stała liczba 3,14
Promień tortownicy = 13 cm, a wysokość ciasta w formie, powiedzmy 5 cm.
Rachunek: 3,13 x (13x13) x 5 = ca 2650 cm3
Forma, o której piszesz ma wymiary: 28 x 40 x 2 cm(ciasta) = 2240 cm3
Czyli do Twojej formy potrzebujesz o 20% mniej składników niż do tortownicy 26 cm.
Resztę sobie łatwo wyliczysz bo ilość składników powinnaś pomniejszyć o 1/5