Forum

Rozmowy wolne i frywolne

błogosławieństwo na roczek

• Autor: ssasanka Data: 2009-06-05 21:36:14

Moje dziecko będzie miało roczek i z tej okazji błogosławieństwo w kościele ,czy powinnam jakoś specjalnie ubrać małego (i siebie) , jak mamusie robiłyście.No i sprawa finansowa ile dać za to błogosławieństwo, bo nie mam pojęcia jest to moje pierwsze błogosławieństwo dziecka.

• Autor: myszka82 Data: 2009-06-05 21:58:41

No to piękna uroczystośc przed Wami :-) mnie to czeka w sierpniu. Generalnie kupic można ubranka z tej okazji dla maluszka - białe lub biało granatowe (ja planuję zakup takiego modelu marynarskiego). Koniecznie przozdobic "czymś" zielonym jak do chrztu. A dla mamy to najlepiej "kościelny" strój - czyli cos skromnego i eleganckiego typu garsonka, spodnie lub spódnica.Tak myślę.

• Autor: myszka82 Data: 2009-06-05 21:59:32

A co dobłogosławiństwa, to ja na pewno dam syboliczna kwotę, około 50/100 złotych. Zreszta błogosławieństwo jest "gratisowe"

• Autor: anulka0276 Data: 2009-06-05 22:07:22

dziewczyny - pierwsze słyszę jakoś u nas tego nie ma - same zamawiacie taką mszę z błogosławieństwem czy co jakis czas jest i tylko przychodzi sie z maluszkami?

• Autor: Juta Data: 2009-06-05 23:12:50

U nas ksiądz po każdej mszy błogosławi dzieci ZA DARMO!!! Nie wyobrażam sobie płacić za błogosławieństwo! To jest czysty materializm!

• Autor: ssasanka Data: 2009-06-06 08:21:33

No tak niby błogosławieństwo gratis lub co łaska ,ale wiadomo jaka to jest co łaska , ksiądz tylko patrzy żeby dużo dać,u nas mszę zamawia się samemu a nawet jak się o tym nie pomyśli , to ksiądz sam przypomina,  ah-Ci Księża dzięki dziewczynki ,pozdro.

• Autor: aloalo Data: 2009-06-06 09:25:17

W moich parafiach - a przeszłam przez trzy ;) - msze św z okazji roczków są w zależności od wielkości parafii raz w miesiącu lub też co dwa tygodnie na zmianę ze mszą św z okazji chrztu św.
    Msza roczkowa to nie jest z okazji pierwszych urodzin,tylko z okazji rocznicy chrztu św, ale z reguły odbywa się właśnie w okolica pierszych urodzin maluszka.
    Teraz mieszkam  w Rybniku i tu wyglądało to tak, że poszłam parę dni przed mszą do zakrystii zgłosić mojego syna i ofiara za taką mszę wyniosła 30 zł. Byłam zdziwiona, bo w poprzednich parafiach było "co łaska" i kręciło się koło 100 zł.
    Mój syn był ubrany w garniturek w uniwersalnym kolorze, żeby można było go wykorzystać na inne okazje a ja i mój mąż byliśmy ubrani jak na niedzielną mszę po prostu - skromnie i elegancko.

A co do opłat. Żadnym wstydem nie jest zapytać księdza czy też kościelnego, czy kto się zajmuje u Ciebie tego typu sprawami, ile wynosi ofiara! Jak będzie co łaska, to daj, ile uważasz. Wydaje mi się, że 50 zł to jest już bardzo dużo.

Pozdrawiam i "Roczniakowi" życzę zdrówka!

• Autor: as Data: 2009-06-06 10:44:52

Moim zdaniem zamawiając mszę w intencji dziecka zapłacisz tak jak za każdą inna Mszę. U nas niestety nie ma takiego zwyczaju. Ja dała bym 50zł  chyba.

• Autor: kwiatek09 Data: 2009-06-06 11:14:35

50 czy 100zł.to zdecydowanie obraza dla czarnego...Gotowy Ci powiedzieć,że"na papierosy to on ma"...
    Lepiej kupić dzieciom furę lizaków i rozdać.Zobaczysz jak pięknie potrafią dziękowć uśmiechem...

• Autor: as Data: 2009-06-06 11:25:49

Ty chyba jestes niewierząca, że tak obrażliwie mówisz o Księżach. Oczywiście to Twoja sprawa. Na chrzest dzieci dawałam chyba 100zł.

• Autor: kwiatek09 Data: 2009-06-06 11:29:04

Użytkownik as napisał w wiadomości:
    > Ty chyba jestes niewierząca, że tak obrażliwie mówisz o Księżach.
    > Oczywiście to Twoja sprawa. Na chrzest dzieci dawałam chyba 100zł.
    A Tobie nic do tego.Samo życie,nie miałam zamiaru obrażać.Wyraziłam jedynie swoje zdanie.

Przejdź do pełnej wersji serwisu