Witam, Szukam pomyslów namączne potrawy (pierogi, kopytka, naleśniki itp.) jednak bez dodatku jajek. Moja dwóletnia córeczka ma alergie na jajka i produkty mleczne (chociaz niewielka ilośc smietanki albo masła moze znieść), jednak uwielbia mączne potrawy, jak pierogi czy kluski. Wiekszośc przepisów na te portawy zawierają jednak jaja, a ja chcialabym znalezc sprawdzone przepisy bez ich dodatku.
Użytkownik natalka1 napisał w wiadomości: > A to przepis na nalesniki bez jajek:0,5 szkl mleka0,5 szkl wody0,5 szkl maki > pszennej1 lyzka maki kukurydzianej1 lyzka oliwyszczypta soliSkladniki > wymieszaj i odstaw na godzinke.Smaz na patelni jak zwykle nalesniki, ale nie > trzeba juz dodawac tluszczu.
Dziekuje niezmiernie - juz myslalam ze moja córeczka nigdy nie zasmakuje naleśników.
A jakiej maki uzywasz? Tortowej? Bo ja raz zrobilam kopytka bez jajka i byly twarde jak kamien. A uzywalam maki nie tortowej, tylko chyba to jakas byla chlebowa :)
Ja robie kluski z maka ziemniaczana. Ugotowane i przecisniete przez praske ziemniaki dziele na 4 czesci, jedna z nich wyciagam i wsypuje tam make. Nastepnie wrzucam z powrotem reszte ziemniakow, troche soli, lyzke masla. Formuje kluski, gotuje kilka minut i gotowe!
Przeczytaj sobie ten artykuł: http://www.edziecko.pl/jedzenie/1,79380,2214609.html , przypadkiem znalazłam w necie. A poza tym, z tego co wiem, to do klusek śląskich nie dodaje się jajek :) Jest także jeden przepis na racuchy bez jajek, ale obecnie nie mogę wejść na stronę, jak mi się uda, podam. Pozdrawiam!
Witam,
Szukam pomyslów namączne potrawy (pierogi, kopytka, naleśniki itp.) jednak bez dodatku jajek.
Moja dwóletnia córeczka ma alergie na jajka i produkty mleczne (chociaz niewielka ilośc smietanki albo masła moze znieść), jednak uwielbia mączne potrawy, jak pierogi czy kluski. Wiekszośc przepisów na te portawy zawierają jednak jaja, a ja chcialabym znalezc sprawdzone przepisy bez ich dodatku.
Kate.
Ciasto na pierogi robie bez jajek i na wodzie.
Mąka sojowa zastępuje jajka , może to Ci pomoże. Pozdrawiam !
Mozesz zrobic kluski slaskie. A zamiast jajka dodac lyzke masla. Wyjda rownie pyszne i bardzo puszyste:)
A to przepis na nalesniki bez jajek:
0,5 szkl mleka
0,5 szkl wody
0,5 szkl maki pszennej
1 lyzka maki kukurydzianej
1 lyzka oliwy
szczypta soli
Skladniki wymieszaj i odstaw na godzinke.Smaz na patelni jak zwykle nalesniki, ale nie trzeba juz dodawac tluszczu.
Użytkownik natalka1 napisał w wiadomości:
> A to przepis na nalesniki bez jajek:0,5 szkl mleka0,5 szkl wody0,5 szkl maki
> pszennej1 lyzka maki kukurydzianej1 lyzka oliwyszczypta soliSkladniki
> wymieszaj i odstaw na godzinke.Smaz na patelni jak zwykle nalesniki, ale nie
> trzeba juz dodawac tluszczu.
Dziekuje niezmiernie - juz myslalam ze moja córeczka nigdy nie zasmakuje naleśników.
A jakiej maki uzywasz? Tortowej? Bo ja raz zrobilam kopytka bez jajka i byly twarde jak kamien. A uzywalam maki nie tortowej, tylko chyba to jakas byla chlebowa :)
Ja robie kluski z maka ziemniaczana.
Ugotowane i przecisniete przez praske ziemniaki dziele na 4 czesci, jedna z nich wyciagam i wsypuje tam make.
Nastepnie wrzucam z powrotem reszte ziemniakow, troche soli, lyzke masla. Formuje kluski, gotuje kilka minut i gotowe!
Ja robię pierogi bez jaj z tego przepisu tylko farsz zrób po swojemu bo dla mnie jest w nim za mało sera: http://www.rysch.com/kuchnia/pierogi_ruskie.htm
Przeczytaj sobie ten artykuł: http://www.edziecko.pl/jedzenie/1,79380,2214609.html , przypadkiem znalazłam w necie. A poza tym, z tego co wiem, to do klusek śląskich nie dodaje się jajek :)
Jest także jeden przepis na racuchy bez jajek, ale obecnie nie mogę wejść na stronę, jak mi się uda, podam.
Pozdrawiam!
Dzieki serdeczne za wszystkie pomysly. Jak jeszcze wam sie cos przypomni to wrzucajcie.