Chciałbym zrobić konfitury.Moj automat moulinex do chleba ma opcję konfitura.Czy ktoś robił juz w tym urządzenie.Jak to działa.W instrukcji oczywiscie nic nie napisali.Może macie jakieś przepisy.Nie wiem czy ten program to tylko gotowanie,czy też mieszanie.Dodatkowo szukam pięknych słoików ze szklaną przykrywką.Może macie namiary na jakieś tanie ładne słoiczki na konfitury.
Ja robilam w zeszlym roku dzemy w maszynie do chleba. Wkladalam wszystkie skladniki do pojemnika i wlaczalam odpowiedni program.W mojej maszynie jest mieszanie i gotowanie. Po wylaczeniu sie urzadzenia dzem przekladalam do sloikow. Moj przepis na dzem truskawkowy: 60 dkg truskawek; 35 dkg cukru zelujacego (lub 60 dkg cukru zwyklego - przy uzyciu zwyklego cukru ilosc owocu i cukru musi byc w stosunku 1:1); lyzka masla; 2-3 lyzki soku z cytryny.
Chciałbym zrobić konfitury.Moj automat moulinex do chleba ma opcję konfitura.Czy ktoś robił juz w tym urządzenie.Jak to działa.W instrukcji oczywiscie nic nie napisali.Może macie jakieś przepisy.Nie wiem czy ten program to tylko gotowanie,czy też mieszanie.Dodatkowo szukam pięknych słoików ze szklaną przykrywką.Może macie namiary na jakieś tanie ładne słoiczki na konfitury.
Też chciałbym wiedzieć
witaj,
chcialam pomoc, ale nigdzie nic nie bylo na ten temat, dopiero na angielskiej stronie znalazlam cos takiego:
http://www.moulinex.co.uk/pages/pdf/breadmaker_recipe_book.pdf,
jest przepis na dzem truskawkowy i kompot z rabarbaru,
pozdrawiam
a dokladnie na stronie 20
Ja robilam w zeszlym roku dzemy w maszynie do chleba. Wkladalam wszystkie skladniki do pojemnika i wlaczalam odpowiedni program.W mojej maszynie jest mieszanie i gotowanie. Po wylaczeniu sie urzadzenia dzem przekladalam do sloikow.
Moj przepis na dzem truskawkowy:
60 dkg truskawek; 35 dkg cukru zelujacego (lub 60 dkg cukru zwyklego - przy uzyciu zwyklego cukru ilosc owocu i cukru musi byc w stosunku 1:1); lyzka masla; 2-3 lyzki soku z cytryny.