Forum

Kuchenne porady

cukier żelujący

  • Autor: barbami Data: 2009-06-10 09:02:03

    Zadałampytanie przy przepisie, ale nikt mi nie chce odpoiwedzieć. O co chodzi w tym cukrze 3:1, bo nie bardzo rozumiem.
    http://wielkiezarcie.com/przepis17862.html

  • Autor: Wkn Data: 2009-06-10 10:11:57

    Liczby oznaczają, że owoce i cukier stosuje się w proporcjach 3 (części owoców) do 1 (części cukru).

    To znaczy, że jeśli masz proszek typu żelfiks, na opakowaniu którego jest napisane, że wystarczy na 1 kilogram owoców, to dajesz całe opakowanie, 1 kg owoców i ok. 33 dag cukru.

    Jeśli masz już gotowy cukier żelujący, po prostu sprawdź, na ile kg owoców wystarczy (ale wówczas nie dodawaj już cukru podanego w przepisie!)

  • Autor: holly Data: 2009-06-10 10:12:04

    wydaje mi się że chodzi o 1 opakowanie żelifiksu 3:1 (tego na 1kg cukru na 3kg owoców)

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2009-06-10 18:45:26

    Barbami WKN i Holly maja racja a pod przepisem odpowiedziala juz Glumanda komentarz wyzej od Twojego. Moze warto czasem uwaznie czytac?

  • Autor: barbami Data: 2009-06-10 18:56:24

    To co napisała Glumanda nie jest dla mnie do końca jasne, bo z tego co przeczytałam na opakowaniu żelfixu to jest tak, że mamy 1kg cukru, 3 kg  owoców i opakowanie żelfixu. No, chyba, że czegoś nie zrozumiałam. A komentarze zawsze czytam wszytskie, bo często są tam juz odpowiedzi, których nie znam.

  • Autor: as Data: 2009-06-10 19:51:45

    tylko żelfix i cukier żelujący to nie jest chyba to samo

  • Autor: anneau Data: 2009-06-11 06:21:12

    racja. To dwie inne rzeczy.
    barbami- kup sobie taki cuker jak jest w przepisie- zerknij tu --->   http://www.diamant.pl/index.php?a=cukier&cid=186    ( ten na samym dole 3:2) 
     
      i dalej jedziesz jak w przepisie :)

  • Autor: anneau Data: 2009-06-11 06:21:55

    link nie chciał być aktywny :

    http://www.diamant.pl/index.php?a=cukier&cid=186

  • Autor: anneau Data: 2009-06-11 06:26:15

    jasny gwint z tymi leniwymi linkami.

    jeszcze bardziej na skróty- ten cukier 3:1 razem z przepisami

    http://www.diamant.pl/index.php?a=cukier&cid=235

  • Autor: kael Data: 2009-06-11 16:25:16

    Użytkownik anneau napisał w wiadomości:
    > jasny gwint z tymi leniwymi linkami. jeszcze bardziej na skróty- ten
    > cukier 3:1 razem z
    > przepisamihttp://www.diamant.pl/index.php?a=cukier&cid=235


    na 1kg owoców dajesz opakowanie  cukru żelującego, dalej postępuj zgodnie z przepisem na torebce po cukrze.
    Ja robę dżemy z owoców i cukru żelującego 1:1

Przejdź do pełnej wersji serwisu