Liczby oznaczają, że owoce i cukier stosuje się w proporcjach 3 (części owoców) do 1 (części cukru).
To znaczy, że jeśli masz proszek typu żelfiks, na opakowaniu którego jest napisane, że wystarczy na 1 kilogram owoców, to dajesz całe opakowanie, 1 kg owoców i ok. 33 dag cukru.
Jeśli masz już gotowy cukier żelujący, po prostu sprawdź, na ile kg owoców wystarczy (ale wówczas nie dodawaj już cukru podanego w przepisie!)
To co napisała Glumanda nie jest dla mnie do końca jasne, bo z tego co przeczytałam na opakowaniu żelfixu to jest tak, że mamy 1kg cukru, 3 kg owoców i opakowanie żelfixu. No, chyba, że czegoś nie zrozumiałam. A komentarze zawsze czytam wszytskie, bo często są tam juz odpowiedzi, których nie znam.
racja. To dwie inne rzeczy. barbami- kup sobie taki cuker jak jest w przepisie- zerknij tu ---> http://www.diamant.pl/index.php?a=cukier&cid=186 ( ten na samym dole 3:2)
Użytkownik anneau napisał w wiadomości: > jasny gwint z tymi leniwymi linkami. jeszcze bardziej na skróty- ten > cukier 3:1 razem z > przepisamihttp://www.diamant.pl/index.php?a=cukier&cid=235
na 1kg owoców dajesz opakowanie cukru żelującego, dalej postępuj zgodnie z przepisem na torebce po cukrze. Ja robę dżemy z owoców i cukru żelującego 1:1
Zadałampytanie przy przepisie, ale nikt mi nie chce odpoiwedzieć. O co chodzi w tym cukrze 3:1, bo nie bardzo rozumiem.
http://wielkiezarcie.com/przepis17862.html
Liczby oznaczają, że owoce i cukier stosuje się w proporcjach 3 (części owoców) do 1 (części cukru).
To znaczy, że jeśli masz proszek typu żelfiks, na opakowaniu którego jest napisane, że wystarczy na 1 kilogram owoców, to dajesz całe opakowanie, 1 kg owoców i ok. 33 dag cukru.
Jeśli masz już gotowy cukier żelujący, po prostu sprawdź, na ile kg owoców wystarczy (ale wówczas nie dodawaj już cukru podanego w przepisie!)
wydaje mi się że chodzi o 1 opakowanie żelifiksu 3:1 (tego na 1kg cukru na 3kg owoców)
Barbami WKN i Holly maja racja a pod przepisem odpowiedziala juz Glumanda komentarz wyzej od Twojego. Moze warto czasem uwaznie czytac?
To co napisała Glumanda nie jest dla mnie do końca jasne, bo z tego co przeczytałam na opakowaniu żelfixu to jest tak, że mamy 1kg cukru, 3 kg owoców i opakowanie żelfixu. No, chyba, że czegoś nie zrozumiałam. A komentarze zawsze czytam wszytskie, bo często są tam juz odpowiedzi, których nie znam.
tylko żelfix i cukier żelujący to nie jest chyba to samo
racja. To dwie inne rzeczy.
barbami- kup sobie taki cuker jak jest w przepisie- zerknij tu ---> http://www.diamant.pl/index.php?a=cukier&cid=186 ( ten na samym dole 3:2)
i dalej jedziesz jak w przepisie :)
link nie chciał być aktywny :
http://www.diamant.pl/index.php?a=cukier&cid=186
jasny gwint z tymi leniwymi linkami.
jeszcze bardziej na skróty- ten cukier 3:1 razem z przepisami
http://www.diamant.pl/index.php?a=cukier&cid=235
Użytkownik anneau napisał w wiadomości:
> jasny gwint z tymi leniwymi linkami. jeszcze bardziej na skróty- ten
> cukier 3:1 razem z
> przepisamihttp://www.diamant.pl/index.php?a=cukier&cid=235
na 1kg owoców dajesz opakowanie cukru żelującego, dalej postępuj zgodnie z przepisem na torebce po cukrze.
Ja robę dżemy z owoców i cukru żelującego 1:1