Wydaje mi sie, ze okry nie kupisz w Polsce, ale moze mi sie tylko wydaje, ja, w kazdym razie, w zaden sposob (ale to bylo dwa lata temu) nigdzie w Warszawie jej nie spostrzeglam. Ale ta okra ( cos pomiedzy malusienka cukinia, ale naprawde malusienka,ogorkiem i fasolka), troszke gorzkawa , az tak zasadniczo nie zmienia smaku, jesli dasz do daani cukinie trzycentymetrowa!
Użytkownik Alicja64 napisał w wiadomości: > Chcialabym dodac przepis na "Gumbo", ale nie wiem czy w Polsce znana jest Okra > (warzywo). Czy ktos spotkal sie z Okra? oczywiscie, jest pyszna, wysmienicie smakuje z cielecinka w sosie pomidorowym podana z ryzem, proste w wykonaniu a jakie pyszne jesli chcesz moge napisac Ci szybko przepis A co to jest to GUMBO ?
Gumbo bodajże wywodzi się z kuchni kreolskiej? Okra jest u nas praktycznie w ogóle nie znana, ale wiem, że można ją tu kupic, m. in. w sklepach z żywnoscią orientalną. Na allegro są nawet sadzonki okry.
Użytkownik asieksza napisał w wiadomości: > A ja kupiłam nasionka i posiałam na działeczce ale jakoś nie bardzo chce > wzejść
U mnie podobnie posiałam z miesiąc temu i nie widać aby wzeszły, jeszcze ich nie jadłam. Kupiłam nasiona przez pomyłkę (zamiast odłozyć na półke znalazły sie w koszyku) i stwierdziłam że w takim razie zobaczymy co z tego bedzie. jak narazie nic.
Chcialabym dodac przepis na "Gumbo", ale nie wiem czy w Polsce znana jest Okra (warzywo). Czy ktos spotkal sie z Okra?
Wydaje mi sie, ze okry nie kupisz w Polsce, ale moze mi sie tylko wydaje, ja, w kazdym razie, w zaden sposob (ale to bylo dwa lata temu) nigdzie w Warszawie jej nie spostrzeglam. Ale ta okra ( cos pomiedzy malusienka cukinia, ale naprawde malusienka,ogorkiem i fasolka), troszke gorzkawa , az tak zasadniczo nie zmienia smaku, jesli dasz do daani cukinie trzycentymetrowa!
Użytkownik Alicja64 napisał w wiadomości:
> Chcialabym dodac przepis na "Gumbo", ale nie wiem czy w Polsce znana jest Okra
> (warzywo). Czy ktos spotkal sie z Okra?
oczywiscie, jest pyszna, wysmienicie smakuje z cielecinka w sosie pomidorowym podana z ryzem, proste w wykonaniu a jakie pyszne
jesli chcesz moge napisac Ci szybko przepis
A co to jest to GUMBO ?
Gumbo bodajże wywodzi się z kuchni kreolskiej? Okra jest u nas praktycznie w ogóle nie znana, ale wiem, że można ją tu kupic, m. in. w sklepach z żywnoscią orientalną. Na allegro są nawet sadzonki okry.
A ja kupiłam nasionka i posiałam na działeczce ale jakoś nie bardzo chce wzejść
Użytkownik asieksza napisał w wiadomości:
> A ja kupiłam nasionka i posiałam na działeczce ale jakoś nie bardzo chce
> wzejść
U mnie podobnie posiałam z miesiąc temu i nie widać aby wzeszły, jeszcze ich nie jadłam. Kupiłam nasiona przez pomyłkę (zamiast odłozyć na półke znalazły sie w koszyku) i stwierdziłam że w takim razie zobaczymy co z tego bedzie. jak narazie nic.
Dziekuje wszystkim za odpowiedzi. Chyba sie zdecyduje i wstawie przepis. Moze ktos skorzysta;D
miałam w zeszłym roku wchodowaną z nasionka, lato było mizerne i okra nie za wielka, niestety
przepis przyda się na pewno