Forum

Kuchenne porady

Okra, czy ktos zna to warzywo?

• Autor: Alicja64 Data: 2009-06-12 05:02:41

Chcialabym dodac przepis na "Gumbo", ale nie wiem czy w Polsce znana jest Okra (warzywo). Czy ktos spotkal sie z Okra?

• Autor: kokliko Data: 2009-06-12 05:22:47

Wydaje mi sie, ze okry nie kupisz w Polsce, ale moze mi sie tylko wydaje, ja, w kazdym razie, w zaden sposob (ale to bylo dwa lata temu) nigdzie w Warszawie jej nie spostrzeglam. Ale ta okra ( cos pomiedzy  malusienka cukinia, ale naprawde malusienka,ogorkiem i fasolka), troszke gorzkawa , az tak zasadniczo nie zmienia smaku, jesli dasz  do daani cukinie trzycentymetrowa!

• Autor: narin1 Data: 2009-06-12 07:32:12

Użytkownik Alicja64 napisał w wiadomości:
    > Chcialabym dodac przepis na "Gumbo", ale nie wiem czy w Polsce znana jest Okra
    > (warzywo). Czy ktos spotkal sie z Okra?
    oczywiscie, jest pyszna, wysmienicie smakuje z cielecinka w sosie pomidorowym podana z ryzem, proste w wykonaniu a jakie pyszne
    jesli chcesz moge napisac Ci szybko przepis
    A co to jest to GUMBO ?

• Autor: onlyred Data: 2009-06-12 07:46:00

Gumbo bodajże wywodzi się z kuchni kreolskiej? Okra jest u nas praktycznie w ogóle nie znana, ale wiem, że można ją tu kupic, m. in. w sklepach z żywnoscią orientalną. Na allegro są nawet sadzonki okry. 

• Autor: asieksza Data: 2009-06-12 15:03:13

A ja kupiłam nasionka i posiałam na działeczce ale jakoś nie bardzo chce wzejść

• Autor: ewa_320 Data: 2009-06-14 23:25:23

Użytkownik asieksza napisał w wiadomości:
    > A ja kupiłam nasionka i posiałam na działeczce ale jakoś nie bardzo chce
    > wzejść

U mnie podobnie posiałam z miesiąc temu i nie widać aby wzeszły, jeszcze ich nie jadłam. Kupiłam nasiona przez pomyłkę (zamiast odłozyć na półke znalazły sie w koszyku) i stwierdziłam że w takim razie zobaczymy co z tego bedzie. jak narazie nic.

• Autor: Alicja64 Data: 2009-06-15 19:51:49

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi. Chyba sie zdecyduje i wstawie przepis. Moze ktos skorzysta;D

• Autor: ewu Data: 2009-06-15 22:01:14

miałam w zeszłym roku wchodowaną z nasionka, lato było mizerne i okra  nie za wielka, niestety

przepis przyda się na pewno

Przejdź do pełnej wersji serwisu