Forum

Kuchenne porady

więcej bułek-jak piec?

• Autor: barbami Data: 2009-06-12 12:59:00

Zazwyczaj robię z połowy porcji i mi starcza na dwie blachy. Co jesli tych bułek jest więcej (takich z drożdżami)? Czy mogą poczekać bez uszczerbku ok.pół godziny podczas gdy pierwsza porcja będzie się piekła?

• Autor: Dorota zza plota Data: 2009-06-12 13:53:50

Drozdzowe moga, nic im sie nie stanie. Powinny byc jednak przykryte by za bardzo nie obeschly.

• Autor: skopolendra Data: 2009-06-12 14:00:41

Ja zawsze robieb uleczki z kilograma maki.Czekaja sobie cierpliwie az je upieke i nic sie im nie dzieje.Tak jak napisala Dorota przykrywam je sciereczka a smaruja dopiero przed wlozeniem do piekarnika.Jak napieke za duzo buleczek to je zamrazam.Po odmrozeniu smakuja jak swieze

• Autor: Wkn Data: 2009-06-12 22:34:01

Jeżeli zauważyłaś, że w Twoim piekarniku nie za bardzo dopiekają się bułki pieczone jednocześnie na dwóch blachach, zrezygnuj z wkładania wszystkich jednocześnie do piekarnika. Lepiej upiec je na raty i delektować się smacznym pieczywem (nawet jeśli jedna partia buek nieco przerośnie) niż wyjąć z pieca suche jak wiór albo niedopieczone od góry bądź od dołu gniotki.
    Tak własnie działo się w moim poprzednim, i jeszcze poprzednim piekarniku. Podobno można piec na dwóch blachach, używają termoobiegu, ale ja tego wynalazku za bardzo nie lubię. Wolę tradycyjną metodę jednej sprawdzonej blachy, równomiernie ogrzewanej, pod kontrolą górnego o dolnego grzania :)

• Autor: alidab Data: 2009-06-12 22:55:36

A ja piekę wszystko (dosłownie wszystko..:) na termoobiegu. Jak trzeba, to w dwóch formach jednocześnie ale oswajałam się z tym wynalazkiem dość dłuuugo...:)))

• Autor: Wkn Data: 2009-06-12 23:04:58

Tak, nie wiem tylko, czy starczy mi sił przyzwyczajać się do czegoś, co radośnie psuje wypieki, niezmiennie doskonałe w ustawieniu góra dół. Chyba nie starczy :/

Przejdź do pełnej wersji serwisu