Mam zdobyczną kuchenkę z piekarnikiem elektrycznym firmy ariston. Nie mam instrukcji i nie bardzo wiem jak to jest z tym pieczeniem. Przy pokrętłach sa następujące symbole: a) taka kreska u góry i dołu (więc chyba, że grzeje od dołu i góry) b) wiatraczek (chba termoobieg) c) tylko kreska u góry d) taki zygzak u góry (może gril) e) zygzak z wiatrakiem W środku jest jeden ruszt i jedna taka duża blacha. Jak robiłam dziś bułeczki takie zawijane z cynamonem i marmolada to pod koniec pieczenia musiałam zamienić blaszkina których były te bułeczki miejscami. Inaczej jedne by były przypieczone tylko od spodu a drugie tylko z góry. Na które symbole mam nastawiać? Czy Wy też zmieniacie blaszki miejscami czy robicie jakoś inaczej?
Widze, ze juz ja troszke rozgryzlas. Normalnie to tak: kreska u gory to gorna grzalka (tylko) na przyklad do zapieczenia od gory. Taki zygzak to pewnie gril, wiatraczek termoobieg zygzak plus wiatrak termoobieg z grilem. To ostatnie (jesli nie ma grila) jest jako infrarot. Aby nie przelkadac bklaszek a moc piec dwie naraz trzeba wlaczyc termoobieg. Wtedy o jakies 10-20 stopni nizsza temperature.
Instrukcja: znajdziesz na google wpisz rodzaj modelu jaki masz i na pewno cos znajdziesz. Rodzaj modelu ( firmowy opis typu) znajduje sie przewaznie na wewnetrznej stronie drzwi badz na ich obramowaniu, czasen gdzies we wnetrzu piekarnika. Wazne gdybys szukala instrukcji konkretnie do niego lub kiedys potrzebowala czesci zamienne czy nowa blache badz ruszt.
Tylko, że dalej za bardzo nie wiem. Czy jak piekę chleb czy jakieś bułeczki to lepiej stawiać na ten ruszt czy na blachę?Wydaję mi się, że przez ten ruszt ciepło lepiej przenika niż przez blachę w związku z tym czas krócenia się skaraca. Czy mam rację?
Ja klade na blache. ciasta bulki, chleb.... Na ruszcue zas klade buleczki tylko mrozone do podpieczenia albo czerstwe do odswierzenia. Wydaje mi sie ze tak jest lepiej. Zreszta bylabym sie, ze takie ciasto drozdzowe to mi z rusztu ucieknie lub moze sie przykleic. Oczywiscie pieke na papierze do pieczenia. Blaszke (jesli jedna) wkladam posrodku mowie tu o poziomie . Jezeli pieke z wiatraczkiem nie nagrzewam piekarnika wczesniej. No a ciasto delikatne pieke gora dol (te dwie kreski) bez wiatraczka.
Dorota, ale mnie ubawiłaś. Myślałaś, że kładę bułeczki na "goły" ruszt? Na ruszt stawiam po prostu blaszkę, która jest wyścielona papierem do pieczenia i dopiero potem na to bułeczki. Taka blaszka w której można tez piec ciasto.
Mam zdobyczną kuchenkę z piekarnikiem elektrycznym firmy ariston. Nie mam instrukcji i nie bardzo wiem jak to jest z tym pieczeniem. Przy pokrętłach sa następujące symbole:
a) taka kreska u góry i dołu (więc chyba, że grzeje od dołu i góry)
b) wiatraczek (chba termoobieg)
c) tylko kreska u góry
d) taki zygzak u góry (może gril)
e) zygzak z wiatrakiem
W środku jest jeden ruszt i jedna taka duża blacha. Jak robiłam dziś bułeczki takie zawijane z cynamonem i marmolada to pod koniec pieczenia musiałam zamienić blaszkina których były te bułeczki miejscami. Inaczej jedne by były przypieczone tylko od spodu a drugie tylko z góry. Na które symbole mam nastawiać? Czy Wy też zmieniacie blaszki miejscami czy robicie jakoś inaczej?
Widze, ze juz ja troszke rozgryzlas. Normalnie to tak: kreska u gory to gorna grzalka (tylko) na przyklad do zapieczenia od gory. Taki zygzak to pewnie gril, wiatraczek termoobieg zygzak plus wiatrak termoobieg z grilem. To ostatnie (jesli nie ma grila) jest jako infrarot.
Aby nie przelkadac bklaszek a moc piec dwie naraz trzeba wlaczyc termoobieg. Wtedy o jakies 10-20 stopni nizsza temperature.
Instrukcja: znajdziesz na google wpisz rodzaj modelu jaki masz i na pewno cos znajdziesz. Rodzaj modelu ( firmowy opis typu) znajduje sie przewaznie na wewnetrznej stronie drzwi badz na ich obramowaniu, czasen gdzies we wnetrzu piekarnika. Wazne gdybys szukala instrukcji konkretnie do niego lub kiedys potrzebowala czesci zamienne czy nowa blache badz ruszt.
Tylko, że dalej za bardzo nie wiem. Czy jak piekę chleb czy jakieś bułeczki to lepiej stawiać na ten ruszt czy na blachę?Wydaję mi się, że przez ten ruszt ciepło lepiej przenika niż przez blachę w związku z tym czas krócenia się skaraca. Czy mam rację?
Ja klade na blache. ciasta bulki, chleb.... Na ruszcue zas klade buleczki tylko mrozone do podpieczenia albo czerstwe do odswierzenia. Wydaje mi sie ze tak jest lepiej. Zreszta bylabym sie, ze takie ciasto drozdzowe to mi z rusztu ucieknie lub moze sie przykleic. Oczywiscie pieke na papierze do pieczenia. Blaszke (jesli jedna) wkladam posrodku mowie tu o poziomie . Jezeli pieke z wiatraczkiem nie nagrzewam piekarnika wczesniej. No a ciasto delikatne pieke gora dol (te dwie kreski) bez wiatraczka.
Poszukaj tej instrukcji tam pisze dokladnie, czesto sa tez przepisy. Kazdy piekarnik piecze nieco inaczej
Dorota, ale mnie ubawiłaś. Myślałaś, że kładę bułeczki na "goły" ruszt? Na ruszt stawiam po prostu blaszkę, która jest wyścielona papierem do pieczenia i dopiero potem na to bułeczki. Taka blaszka w której można tez piec ciasto.
Hejka, przesylam adres internetowy:
http://www.indesit.pl/indesit/productlinepage.do?pline=05&installation=01
wpisz model kuchenki i powinnas znalezsc wszystkie informacje.
Ja zawsze pieke na specjalnych blachach dziurkowanych na termoobiegu.
Pozdrawiam
a tu znalazlam kuchenki Ariston:
http://www.hotpoint-ariston.pl/ha/productsheet.do?productId=48535PL
Tineczko, dziękuję Ci serdecznie za link. Próbowałam sama znaleźć, ale mi się nie udawało. Co zrobić, jak człowiek bez szkoły