Forum

Kuchenne porady

dylematy margarynowe

• Autor: barbami Data: 2009-06-14 11:15:38

Przy pieczeniu ciast często jest podane, że trzeba dodać miękką margarynę. Ja najczęsciej zapominać wyjąć wcześniej, albo po prostu nagle mi się zamani, zeby zrobić ciacho i tu problemem jest owa margaryna. Najczęsciej w takim przypadku kładę ją na talerz na rondelek z gotującą się wodą. Raz o mało nie skończyło się to pożarem więc może Wy się podzielicie swoimi sposobami na margarynę. Czasami jest podane, żeby roztpić margryne i wystudzona dodać do ciasta.Ale czy wtedy efekt będzie taki jaki być powinien? Czy roztopiona margaryna i miękką margryna może być stosowana zamiennie?

• Autor: lubczyk69 Data: 2009-06-14 12:32:19

Można! Byleby była dobrze ostudzona!

• Autor: atek Data: 2009-06-14 14:06:46

Można włożyć na talerzyku / bez sreberka / na krótko do mikrofalówki przy najmniejszej mocy grzania - trzeba ją tylko odwracać co pewien czas . Sprawdzić można czy jest miękka patyczkiem lub po prostu palcem - w miękką palec wchodzi jak w masło .

• Autor: jamajka Data: 2009-06-14 14:20:27

Mnie kiedyś w mikrofali margaryna wybuchła :D Jak otworzyłam drzwiczki zewsząd ściekała margaryna, no ale to moja wina nastawiłam na 40 sekund i sobie wyszłam do pokoju i buch

• Autor: atek Data: 2009-06-14 20:48:53

Użytkownik jamajka napisał w wiadomości:
    > Mnie kiedyś w mikrofali margaryna wybuchła :D Jak otworzyłam drzwiczki zewsząd
    > ściekała margaryna, no ale to moja wina nastawiłam na 40 sekund i sobie
    > wyszłam do pokoju i buch

Chciałam rozpuścić  masło orzechowe  żeby dodać je do ciasta - zrobił się łuk elektryczny / na brzegu sloika było sreberko / - to dopiero była jazda .

• Autor: as Data: 2009-06-15 12:17:36

Zawsze pilnuję by nie było żadnego sreberka. Raz zapomniałam o tym. został malutki kawałek ale chyba za mały bo nie iskrzyło. Kiedyś wsadziłam tależ z metalową obwódką do mikrofali przez pomylę i sie przestraszyłam i szybciutko wyłączyłam. Przepraszam za spam:)

• Autor: gosiekb Data: 2009-06-15 20:44:21

Moj tesc wpadl na pomysl zeby podgrzac bigos w srebrnym metalowym garnku wlasnie w mikrofali. Z tego co slyszalam to byl jeden wielki wybuch, oczywiscie mikrofalowka do wyrzucenia a cala kuchnia w bigosie. Ale taki moj tesc jest, do dzisiaj nie radzi sobie z wszelkakimi urzadzeniami, musza za niego myslec albo zona albo dzieci.

• Autor: Monikx Data: 2009-06-14 15:46:05

Twardą margarynę można pokroić nożem na małe kawałeczki i miksować mikserem ns małych obrotach.
    Zawsze tak robię gdy zapomnę wyjąć margarynę wcześniej.

• Autor: tineczka Data: 2009-06-14 16:00:48

U mnie nie ma margaryny w zadnym ciescie ( ani w domu ) i nie mam takiego dylematu:))

• Autor: gosiekb Data: 2009-06-14 21:23:42

Ja kroje margaryne na mniejsze kawaleczki, daje na talerzyk i podgrzewam w mikrofalowce. W trakcie podgrzewania sprawdzam czy jest juz odpowiednio miekka a robie to doslownie palcem, jak trzeba to obracam ja na talerzyku.

• Autor: urszulka Data: 2009-06-16 12:29:38

Ja zawsze kłade maragaryne w misce na garnek z woda i lekko podgrzewam mieszając i staje sie mieka.

Przejdź do pełnej wersji serwisu