Forum

Gawędy o jedzeniu

Domowy makaron...

  • Autor: Aoede Data: 2009-06-15 11:12:28

    Domowy makaron jak wiadomo jest smaczniejszy od tego ze sklepu. Dziś dowidziałam się, że trzeba trochę się namęczyć żeby go zrobić (robilam pierwszy raz) i za dużo :) Za to będzie pyszny obiad. Tylko żebym znów nie przepieprzyła rosołu...

  • Autor: makusia Data: 2009-06-15 11:31:57

    jeśli masz za dużo , to dobrze ususz i schowaj do papierowej torebki , lub pojemnika próżniowego , będzie na "zaś"

  • Autor: Aoede Data: 2009-06-15 11:49:54

    Tak się walśnie zastanawialam. Niestety wszystko ugotowalam, ale następnym razem tak zrobię. Dzieki za radę.

  • Autor: as Data: 2009-06-15 12:01:03

    Moja mama kiedys tez robiła makaron i robiła więcej. surowy, wysuszony na stole w kuchni przechowywała potem w papierowym pudełku w takim miejscu by nie przeszkadzał.

  • Autor: anneau Data: 2009-06-15 14:39:54

    a jak robicie makaron? Mąka, woda sól i jaja...w jakiej proporcji? Bez jaj pewnie dłużej się przechowa...?

  • Autor: LT Data: 2009-06-15 15:37:09

    Ja robię makaron tylko z maki i jajek w proporcji ok. 1kg mąki 10 jajek. Zawsze robię więcej i suszę, przechowuję w zwykłym pojemniku plastikowym. Tylko warunek, że musi dobrze wyschnąć. Suszę ok 2 dni.

  • Autor: monia7301 Data: 2009-06-15 14:49:39

    Ja ugotowany też zamrażam

  • Autor: franitas Data: 2009-06-15 15:10:55

    od kiedy pamiętam u mnie w rodzinie zawsze był makaron swojskiej roboty. Robiła go moja babcia, mama  no i oczywiście ja :D
     Dla mnie rosół to tylko ze swojskim makaronem:D

  • Autor: kwiatek09 Data: 2009-06-15 15:23:39

    Kochana,odkładałam ciągle zrobienie makaronu,ale Ty dodałaś mi wiary na jutro!
    A zwrotu"nie przepierzyć"moja mama niekoniecznie używa do rosołu-ha!ha!ha!
    Często mówi do mojej siostry''tylko nie przepierz kasy'',tzn.nie zgub...-ha!ha!ha!
    Pozdrawiam!
    P.S.A z jakiego przepisu korzystałaś?Poproszę o linka.Dzięki.

  • Autor: Aoede Data: 2009-06-15 16:51:43

    Przepis w sumie od teściowej, czyli 0,5 kg mąki, 2 jaja, woda. Przesiać mąkę, zrobić dołek, w niego wbic jaja i wlać trochę wody. Na poczatku trochę mieszalam nożem, stopniowo dolewalam wody. Potem dobrze zagniotłam, a reszty chyba nie muszę tłumaczyć. Ciasta nie solę, bo podobno wtedy jest bardziej zwarte. Solę oczywiście wodę w której gotuję makaron. Smacznego. Co to przepisu to ten jest smacznie napisany i zapewne jeszcze lepszy w smaku http://wielkiezarcie.com/przepis13610.html

  • Autor: ulla* Data: 2009-06-18 18:56:01

    http://wielkiezarcie.com/przepis13610.htm aktywny

  • Autor: nadia Data: 2009-06-15 16:41:26

    http://wielkiezarcie.com/przepis28909.html

  • Autor: nadia Data: 2009-06-15 16:44:55

    http://wielkiezarcie.com/przepis28935.html

  • Autor: gosiekb Data: 2009-06-15 20:21:06

    Tez uwazam ze domowego makaronu nie zastapi zaden sklepowy. Moze to dlatego ze mama odkad pamietam zawsze sama robila makaron zarowno do rosolu jak i do zup. Moje male coreczki tez bardzo lubia rosolek z takim makaronikiem. Ja czesto jak mam czas to robie sobie taki makaron "hurtowo", susze i mam potem na pare razy.

Przejdź do pełnej wersji serwisu