Forum

Kuchenne porady

masa karmelowa z puszki

  • Autor: maribus Data: 2009-06-16 12:21:39

    Masa karmelowa z puszki ma być udogodnieniem i alternatywą dla 3 godzinnego gotowania puszki mleka skondensowanego,ale ja mam z nią problem.Nie potrafie tej masy karmelowej cieniutko rozsmarowac na biszkopcie:używałam gorącej wody do moczenia noża przed smarowaniem,chciałam ją ogrzać(ale brzmi romantycznie;))w gorącej wodzie i nic .Może macie jakieś sprawdzone sposoby?

  • Autor: urszulka Data: 2009-06-16 12:23:48

    Ja dodaje pól kostki palmy i mieszam na równa mase.Wtedy łatwo sie rozsmarowuje.

  • Autor: anneau Data: 2009-06-16 12:41:34

    ...a jakby ją tak podgrzać- np włozyc do garnka z gorącą wodą...?

  • Autor: justine75 Data: 2009-06-16 12:53:46

    Ja juz baaardzo dawno nie uzywalam tej masy,ale tak cos sobie kojarze,ze ogrzewalam ja troche,wyjmowalam z puszki i miksowalam-miala luzniejsza konsystencje.

  • Autor: betap Data: 2009-06-16 13:25:34

    tak jak poprzedniczka zawsze ucieram masę z połową kostki Kasi jest delikatna , zmienia kolor na jaśniejszy i nie jest taka twarda i zbita

  • Autor: as Data: 2009-06-16 14:56:05

    robiłam tak ale z pół kostki masła i przekładałam biszkopt. Masa była mięciuteńka.

  • Autor: PATI :) Data: 2009-06-16 14:23:05

    hej mase trzeba zmiksowac z połową kostki masla lub margaryny (będzie mieksza) bo samą nie rozsmarujesz na biszkopcie bo będzie się rwał na mase izostawał na nożu .pozdrawiam

  • Autor: yette Data: 2009-06-16 14:39:33

    Ja do rozsmarowania masy karmelowej używam szprycki do tortu.

  • Autor: rdzina Data: 2009-06-16 15:37:39

    Ja ostatnio dałam pół kostki masła i pół kostki margaryny bielsiej i jak się utarło to była fajna ,ale po godzinie zaczęła mi wypływać z placka czemu nie wiem .Pytałam dziewczyny co pracuje w cukierni ona mi powiedziała że oni to podgrzewają tą mase na parze i nic nie dodają ,bo właśnie lubi się rozpływac następnym razem jak kupię tą mase to nic nie dodam tylko do gara w puszce włorzę i lekko podgrzeję na parze albo w gorącej wodzie .Pozdrawiam

  • Autor: Shanna Data: 2009-06-16 18:20:24

    Ja dzis wlasnie korzystalam z takiej masy. Wykladalam ja na gorace ciasto i nie bylo klopotow z rozsmarowaniem.

  • Autor: maribus Data: 2009-06-17 11:50:15

    Jak widzę większośc z Was dodaje do masy część tłuszczu ,tego nie próbowałam więc na 100% spróbuję.
    Podgrzewanie też uskuteczniałam ,ale może za krótko? Bo z drugiej strony po to kupujemy gotową masę by nie "babrać" sie z mlekiem więc dłuuuuuuuuuugie podrzewanie nie wchodzi w rachubę:(
    Wszystkim Wam bardzo dziękuję za rady

Przejdź do pełnej wersji serwisu