Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Sześciolatki - zerówka czy I klasa ?

• Autor: kojonkosky Data: 2009-06-18 16:16:59

Nie sądziłam , że będzie z tym jakiś problem ...
    A jednak od paru dni okazało się , że tak :(
    I teraz nie wiem czy to media rozdmuchują niepotrzebnie ...
    Dzisiaj czytam , że sześciolatek po zerówce ma określić kierunki na kartce papieru , słuchać opwiadań i baśni oraz interesować się czytaniem i pisaniem . Ale nie czytać i pisać - to dopiero w pierwszej klasie ( wg programu nauczania dla przedszkoli i pierwszych klas MEN ) .
    Przecież to umie większość pięciolatków !
    Zawsze uważałam , że dzieciom nie należy skracać dzieciństwa , ale w tej sytuacji zapowiada się rok zastoju i powtarzania tego co dzieci już potrafią .
    Co o tym sądzicie ?
    Pozwolić dziecku na rok beztroskiej nudy czy zapisać od razu do I klasy ?

• Autor: betap Data: 2009-06-18 16:26:36

Dojrzałość szkolna to również dojrzałość emocjonalna jak i fizyczna dziecka może na prawde nie ma się do czego tak spieszyc . Młodzież kończy studia a i tak nie ma pracy.A rodzice obecnych 5 latków mieli przecież wybór i mogli swoje dzieci posłać do szkoły.Tylko niewielki procent dzieci idzie do szkoły.REforma zakończy się gdy rocznik 2007 pójdzie do szkoły jako 6 latki a do tego czasu będzie "bałagan" bo i 5i6 latki będą miały prawo wyboru

• Autor: kojonkosky Data: 2009-06-18 17:19:19

Wiesz , nie chodzi mi o daleką przyszłość tylko o przyszły rok ...
    Bo jak dziecko ma przychodzić do domu  znudzone i zniesmaczone to kicha ...
    Wiem , że wszystko zależy od wychowawczyni , ale jak się okaże taka sobie to co wtedy ?

• Autor: anay Data: 2009-06-18 16:30:02

ja chodziłam do zerówki w szkole, nie w przedszkolu. był po prostu taki okres, że organizowano je w ramach podstawówek, ale oddzielone od pierwszaków i tak - właśnie w zerówce była nauka czytania.   I co z tego, że ja umiałam czytać?  Dla większości dzieci to była nowość.
    Jednak pisanie (pisanie pisanie, nie pisanie liter drukowanych, które raczej dzieje się poza głównym nurtem edukacyjnym dla większości dzieci właśnie w domu) dopiero w pierwszej klasie.
    Wg mnie takie ustawienie sprawy jest logiczne.  Nie rozumiem czemu nie mogą dzieci uczyć się czytać już w zerówce, jednak i pisanie i czytanie w tym czasie to za jednak za dużo.  w końcu zerówka to nadal w dużej mierze zabawa.

Uważam jednak, ze nawet jeśli z punktu widzenia edukacyjnego dziecko będzie się "nudziło" bo dajmy na to umie już czytać czy pisać, to samo uczestniczenie będzie dla niego świetną przygodą i pewnie jak najbardziej odpowiednią z punktu widzenia rozwojowego - nie ma co przyspieszać (właściwie psychologowie rozwojowi ostrzegają, ze dziecko zdolne intelektualnie moze w starszej klasie czuc sie gorzej i "niestosownie" z punktu widzenia emocjonalnego, a to jest równie szkodliwe jak odstawanie intelektualne i moze je w efekcie hamować), dziecko zaczyna wdrażać się w obowiązek uważania na lekcji, przygotowywania zadań w domu (zakładam ze tego typu rzeczy będą miały miejsce, nawet jeśli nie będą uwzględniały czytania czy pisania), uczenia się postawy uczniowskiej i doświadczenia nauki jako takiej - dlatego ostatnie Twoje pytanie uważam za bezsensowne.  :)))

• Autor: kojonkosky Data: 2009-06-18 16:52:01

;)))
    ...Żebym nie wyszła na schizolkę większą niż jestem : w " naszym " przedszkolu nie ma zerówki , córcia pójdzie do szkoły tak czy siak .
    No ,tą  " postawą uczniowską " prawie mnie przekonałaś ;)) , bo jak wiadomo dzieci potrafią zaskakiwać ...

Przejdź do pełnej wersji serwisu