Forum

Kuchenne porady

Pytanie o białka i rodzynki...

  • Autor: krakow2000 Data: 2009-06-19 16:03:07

    Witam
    Mam pytanie odnośnie 2 rzeczy:
    Na wstępie powiem, że moje "doświadczenie" z ciastami jest mizerne do tej pory zrobiłem tylko szarlotke i ciasto z budyniem :) (kruche i półkruche).

    1. Znalazłem tutaj przepis na sernik... niby żadna filozofia ale... chodzi mi, że po ok 40 min. wyciąga się go z piekarnika i na wierzch daje ubite białka z cukrem... no i tu moje pytanie się zaczyna :)... Mam ubić pianę na sztywno razem z cukrem (będzie jej sporo z 6 białek)... a może białka mam ubić do jakiejś półpłynnej konsystencji...

    2. Jak się "parzy" rodzynki...

    Może to jakieś błache pytania no ale nie znam na nie odpowiedzi tak więc w miarę możliwości prosił bym o jakieś "porady" tudzież odpowiedzi :D

    Pozdrawiam

  • Autor: klio Data: 2009-06-19 16:19:13

    Ja kiedy daje białka w połowie pieczenia pleśniaka to ubijam na sztywno daje cukier pude i ubijam aż się rozpuści i będzie błyszcząca masa a potem maziam ciasto w otwarym piekarniku (wysuwam tylko blachę) i piekę dalej. Co do rodzynek to wg mnie to poprostu przelanie wrzątkiem albo na chwilę zanurzenie we wrzątku.

  • Autor: jamajka Data: 2009-06-19 16:59:09

    Jeśli chodzi o białka to klio powiedziała wszystko :D Parzenie rodzynek to nic innego jak zalanie ich na chwilkę wrzątkiem. Pozdrawiam!

  • Autor: as Data: 2009-06-19 18:28:33

    chciała bym wiedzieć w jakim celu parzy sie rodzynki?

  • Autor: jamajka Data: 2009-06-19 18:41:35

    Są wtedy mięciutkie do ciast pieczonych żadko to robie bo i tak zmiękną ale dodeserów np

  • Autor: Glumanda Data: 2009-06-19 18:50:17

    Tym samym oczyszcza sie je z ewentualnych zabrudzen.

  • Autor: Shaera Data: 2009-06-19 23:03:06

    Zabrudzeń - owszem, a co z ew. SO2 (jeśli ktoś kupuje z tym konserwantem)? Chyba też w ten sposób się tego pozbywa?

  • Autor: kasnik Data: 2009-06-19 18:58:38

    Witaj :)
     W moich przepisach tez jest serniczek z bezą lub rosa jak kto woli...
    Białka ubic na sztywno i dopiero potem miksowac z cukrem!
    Rodzynki kładę na sitku przelewam gorącą wodą, po kilku minutkach zimna i gotowe :)
    pozdrawiam :)

  • Autor: asieksza Data: 2009-06-21 13:48:43

    Ja pianę ubijam na sztywno, potem dodaję część cukru, ubijam i dosypuję stopniowo cukier. Jakoś nie mogę się praekonać do ubijania białek mikserem. Kilka razy próbowałam zrobić na takich biszkopt i zawsze oklapł a na ubijanych ręcznie nigdy. Rodzynki wsypuję do kubeczka , zalewam wrzątkiem i po chwili odcedzam. Sama nie wiem po co ale tak robią i robili wszyscy w mojej rodzinie więc i ja tak robię. Do niektórych ciast i deserów fajnie smakują rodzynki nasączone w rumie

Przejdź do pełnej wersji serwisu