Akurat jest świetna pora na ten przysmak dlatego załączam przepis.Składniki:
10 kwiatostanów czarnego bzu
2 litry wody
2,5kg cukru,
sok z 5 cytryn
Kwiatostany zalać 2l wrzątku i trzymać tak przez 12-24 godziny.
Potem dodać cukier i sok z cytryn.
Zagrzać mocno, ale nie gotować.
Przelać do butelek i zakręcić.
Przepis wg receptury gospodarzy Domu na Łąkach znalazłam tu: http://naturalnamedycyna.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=276&Itemid=78Sprawdziłam w zeszłym roku i jest suuuuuper !
super, tylko przepis lepiej umieść w swoich przepisach bo tu może zgubić.
Moja mama zawsze robila sok z czarnego bzu. Dobry na przeziębienie.
Akurat jest świetna pora na ten przysmak dlatego załączam przepis.
Składniki:
10 kwiatostanów czarnego bzu
2 litry wody
2,5kg cukru,
sok z 5 cytryn
PrzygotowanieKwiatostany zalać 2l wrzątku i trzymać tak przez 12-24 godziny.
Potem dodać cukier i sok z cytryn.
Zagrzać mocno, ale nie gotować.
Przelać do butelek i zakręcić.
Przepis wg receptury gospodarzy Domu na Łąkach znalazłam tu: http://naturalnamedycyna.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=276&Itemid=78
Sprawdziłam w zeszłym roku i jest suuuuuper !
super, tylko przepis lepiej umieść w swoich przepisach bo tu może zgubić.
Moja mama zawsze robila sok z czarnego bzu. Dobry na przeziębienie.