Forum

Kuchenne porady

Czy kremówka naprawdę musi się chłodzić 12 h?

  • Autor: babsy Data: 2009-06-19 18:23:13

    Kupiłam dziś kremówkę UHT, wstawiłam ją do lodówki o godzinie 14.00. Na opakowaniu jest napisane, żeby chłodzić ją minimum 12 h przed ubiciem. Czy naprawdę trzeba czekać aż tak długo? Niecierpliwa jestem strasznie, może można krócej???

  • Autor: Glumanda Data: 2009-06-19 18:48:19

    Inaczej zamiast bitej smietany, bedziesz miala swiezuskie maslo smietankowe :)
    Naprawde nieprobuj ubijac wczesniej, im smietanka bedzie lepiej schlodzona, tym lepiej ubije sie bita smietana.

  • Autor: mysha2006 Data: 2009-06-19 19:12:49

    Jak zapomnę schować śmietanę do lodówki to potem wrzucam ją na trochę do zamrażalnika.

  • Autor: babsy Data: 2009-06-19 19:19:43

    O, coś takiego chciałam przeczytać . Ze względu na kuchenne ADHD nie znoszę wszelkiego oczekiwania. Choć z drugiej strony dziękuję, Glumando, za ostrzeżenie, bo jeszcze bardziej nie lubię marnować artykułów żywnościowych... Może jednak, mimo wszystko, zaryzykuję z tym zamrażalnikiem...

  • Autor: PATI :) Data: 2009-06-19 21:23:46

    hej ja nigdy tyle nie czekam bo przecież kremówka w sklepie też stoi w lodówce więc się chłodzi po przyjściu ze sklepu włóż ją szybko do lodówki i po godzinie spokojnie ubij możesz dodac małą szczypte soli (bedzie sztywniejsza) a żeby nie zrobiło się masło trzeba zacząc od najmniejszych obrotów i w miarę obijania - gęstnienia zwiększać je.Pozdrawiam

  • Autor: babsy Data: 2009-06-22 11:02:09

    Niestety, w moim sklepie kremówka UHT stoi po prostu na półce, nie w lodówce. Jednak poskromiłam swoje ADHD i odczekałam przepisowe 12 godzin. Robiłam z kremówką masę do ciasta Milkie Way. Wyszła bosko!

  • Autor: mysha2006 Data: 2009-06-22 16:50:55

    W większości marketów też stoi na półkach a nie w lodówkach.

  • Autor: kiki1101 Data: 2009-06-20 18:16:20

    moja tesciowa schladza jeszcze mieszadla przed ubijaniem smietany,osobiscie nie probowalam... a to co pisze Glumanda, jest prawda, przekonalam sie o tym kilka razy...

Przejdź do pełnej wersji serwisu