Forum

Kuchenne porady

Mam tylko 2h -Barwniki ze sklepu wędkarskiego pomocy !!!

• Autor: sygulka79 Data: 2009-06-20 16:26:22

Witajcie studzę właśnie masę na tort i za jakieś dwie godziny będę przekładać torcik:) Ale o co mi chodzi : kupiłam barwniki w sklepie wędkarskim i nie wiem czy mogę ich użyć słyszałam że nie ma żadnych przeciwwskazań ale może ktoś z Was dodawał jem do mas i zapewni mnie że wszystko ok :)

• Autor: aloiram Data: 2009-06-20 16:43:04

Jakiś czas temu interesowałam się barwnikami ze sklepu wędkarskiego, na tych, które ja widziałam było napisane NIE DO SPOŻYCIA PRZEZ LUDZI.

• Autor: sygulka79 Data: 2009-06-20 17:56:05

No właśnie ja tez to widziałam ale wiedziałam tez komentarze na wż o stosowaniu tych barwników no i teraz nie pamietam pod jakim przepisem był wystawiony taki komentarz . Ale co to znaczy że mozna sie struć czy jak mam to rozumiec ? 

• Autor: aloiram Data: 2009-06-20 18:08:56

Sygulko, jak rozmawiałam ze sprzedawcą na temat tych barwników, co w w nich jet, ze nie są dopuszczone do spożycia przez ludzi to mówił mi, ze są one produkowane w wycofanych przeterminowanych barwników spożywczych, jakieś odpadki produkcyjne i jeszce jakieś domieszki"rybie". Powiedział, że po ich spozyciu nie słyszał co prawda żeby ktoś umarł, ale swojej zonie nie dałby ich do użytku w ich kuchni:-)) Ja nigdy nie próbowałam z nimi eksperymentować.  Pamiętam, ze dziewczyny pisały chyba w komentarzach pod marcepanem Basi, ze używały i nic się nie dzieje, ale mnie to jakoś do tych barwników nie przekonało. A jaki kolor potrzebujesz, może można wykombinować w inny sposób??

• Autor: sygulka79 Data: 2009-06-21 08:53:59

Mariolu torcika juz zrobiłam :) głównie potrzebowałam czerwonego i niebieskiego . Dodałam do masy "kolorki na jęzorki" i szczyptę właśnie tego barwnika do koloru czerwonego . Efekt niesamowity , ale już więcej nie robie takich wałków za duży stres po imprezie do następnej mam 2 m-ce więc zdążę się zaopatrzyć w odpowiednie barwniki. Pozdrawiam ciepło i dzięki za rady a i oto moje dzieło

• Autor: rysio51 Data: 2009-11-04 16:04:45

Tort fajny, ale odpuściłbym sobie jego degustacje :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu