Forum

Kuchenne porady

Drobniutkie krojenie pietruszki...jak?

  • Autor: Duniasza Data: 2009-06-21 12:22:37

    Pytanie jak w temacie. Od wielu lat usiłuję się nauczyć kroić drobniutko pietruszkę i inne listkowe zioła. Nijak mi to nie wychodzi. Szczypior na początku ok, a potem za duże kawałki - chyba ze strachu żeby sobie paluchów nie poszatkowac. A kiedy usiłowałam kupić jakieś ustrojstwo w tym celu okazywało się być tępym zmiażdżaczem. :(

    Kulinarni eksperci proszę o lekcję.

  • Autor: as Data: 2009-06-21 16:07:42

    szczypiorek by był drobniutki ja tnę nożyczkami a nie siekam nożem.

  • Autor: jaska2503 Data: 2009-06-22 22:44:00

    Ja też miałam podobny problem,ale go rozwiazywalam przy pomocy teściowej(ona kroiła...i to drobniutko).Teraz mam robot wielofunkcyjny http://www.twenga.pl/cena-Assistent-AFP-880-All-In-One-ELECTROLUX-Robot-kuchenny-481782-0,który rewelacyjnie sieka pietruszkę i koperek.Robi także wiele innych rzeczy-jednym słowem-bardzo przydatny!!!!!

  • Autor: jaska2503 Data: 2009-06-24 07:55:19

    hahahahaha....OŚKA.....hahahaha...w tym samym czasie o tym samym myślałyśmy,pisałyśmy i oglądałyśmy to samo......Może masz taki "sprzęt"?

  • Autor: ośka Data: 2009-06-24 17:20:17

    nie mam, ale zrobiłam aktywny link :)

    ja widziałam w Ikei takie ustrojstwo z deseczką i sobie zakupię. Nigella takie coś posiada i używa. a wygląda toto tak: http://www.ikea.com/PIAimages/42778_PE137987_S3.jpg

  • Autor: Bodek Data: 2009-06-24 15:53:20

    trudno to opisac ale sprobuje:

    wazne jest aby noz byl ostry -- taki kuchenny 170mm.

    pietruszke obrywasz od lodygi.
    deska ma byc sucha. przykladasz noz do deski i trzymasz docisniety. nastepnie paluszkami podwijasz pietruszke i dociskasz do noza. potem zaczynasz krojenie. nie podnos noz wyzej niz 2mm od deski. no i czasami pamietaj zatrzymac sie i docisnac nastepna partie pietruszki.
    hmmm mam nadzieje, ze cos pomoze. jak by mi sie udalo nagrac i wrzucic na youtube to zrobie. nie jestem tam zalogowany ale..... :)
    pozdr......

  • Autor: nonka4 Data: 2009-06-24 16:01:19

    jestem zdolna sobie to wyobrazić;
    zresztą zawsze podziwiam to mistrzowskie siekanie pietruszki, koperku etc..
    u mnie gorzej z wykonaniem :))
    kiedyś próbowałam i skończyło się "kukiełką" na paluchu...:))

  • Autor: alman Data: 2009-06-24 17:05:38

    Ja też - i wyobrażam sobie jak opisujesz i widziałam wiele razy jak to robią zawodowcy /np.w tv/, ale zrobić to????? to już mnie przerasta....
    ja kładę na desce np. pietruszkę,lewą ręką przytrzymuję zieleninę od góry a prawą siekam, palce lewej ułożone pionowo do zieleniny i je minimalnie cofam, jakby uciekały od noża, który jest tuż, tuż, prawie dotyka paluszków....

  • Autor: Duniasza Data: 2009-06-24 17:34:06

    Spróbuję. A jak kroić końcówkę samą. Na początku jest ok, ale potem listki rozłażą się.

  • Autor: Bodek Data: 2009-07-10 16:53:36

    pod koniec daj paluszkom odejsc troszke bardziej od noza i juz nie dociskaj :)
    to co zostanie wieksze narzuc na gore pietruszki posiekanej i potraktuj ja z gory nozem :):):):):)
    powodzenia :)

  • Autor: agik Data: 2009-07-10 17:23:12

    No właśnie ja tak robię- coś w rodzaju takiego kopczyka i ciacham nożem, aż mam malusieńkie kawałki.

    A jeszcze mi  się spomniało- ja czem ciacham na grube kawały pietruszke, do słoika i do zmarażalnika. Potem jak potrzebuję to robię taką śrubkę w słoiku widelcem- zamrozona, sztywna pietruszka się kruszy- masz drobniutką, a im bliżej dna słoicza- tym drobniejszą :)
    Do zupy się nada :)

  • Autor: anna702 Data: 2009-07-10 18:31:44

    A ja mam w woreczkach, bo jak nie zamroze to zawsze mi zgnije i wyrzucam...
    oprocz tego mam zawsze zamrozony pokrojony seler, por, marchewke w talarki, bazylie...na ekspresowe zupy :)

  • Autor: ursula Data: 2009-07-10 18:55:19

    witaj Duniasza,
    znalazlam cos, mam nadzieje, ze Ci pomoze:
    http://www.youtube.com/watch?v=uYEmp-YacF0,
    pozdrawiam

  • Autor: Bodek Data: 2009-07-11 01:45:41

    no i to jest co mialem na mysli :)
    dzieki :):):):):)

  • Autor: Duniasza Data: 2009-07-12 10:21:36

    Super, to jeszcze muszę zdobyć taki nóż. :) Swoją drogą kuchenni mistrzowie - cóż to za nóż? Bo ja w mojej kuchni mam tylko 4 i to zwyczajne - duży mały, skrobaczkę i do smarowania masłem.;) Używacie jakiś specjalnych?

  • Autor: agik Data: 2009-07-12 19:36:01

    A masz taki, co Ci dobrze do ręki pasuje?
    Bo taki wystarczy.

  • Autor: Bodek Data: 2009-07-13 10:01:01

    taki noz ma okolo 17cm dlugosci.
    najwazniejsze zeby byl wygodny :)

  • Autor: olenka_chicago Data: 2009-07-12 17:01:10

    Ich nazywa to noz szefa kuchni sa duze i male,sa bardzo przydatne ja nie wyobrazam sobie zycia bez tych nozy.
    Troche praktyki i mozna sobie ulatwic bardzo zycie.

  • Autor: tineczka Data: 2009-07-14 00:19:31

    a to moje noze i nie wyobrazam sobie zycia bez nich , w kuchni;)))

  • Autor: Bodek Data: 2009-07-14 10:07:07

    4-ty z lewej :)
    taki jest dobry do siekania :)
    widze ze uzywasz tineczka Victorinox :):):):):) moj na codzien w kuchni :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu